CAFEAUA DE LA A LA Z. AFLA MOTIVELE PENTRU CARE CAFEAUA ESTE ATAT DE IREZISTIBILA

In fiecare dimineata, milioane de oameni au parte un ritual comun – prima ceasca de cafea – indiferent ca o pregatesc acasa sau isi cumpara una in drum spre birou, fie ca prefera macchiato, flat white, espresso scurt, long black sau dublu, nimic nu e mai placut decat aroma si mirosul cafelei proaspat prajite, care ne da tuturor imboldul necesar de a ne ridica din pat si a ne incepe ziua.

Cu peste 27 de milioane de cesti de cafea consumate zilnic in toata lumea, Lavazza vine cu o serie de informatii, destinate iubitorilor de cafea, care ii pot transforma in adevarati experti.

A de la Aroma si Apa

Cand experimentam aroma unei cafele, vorbim de o senzatie mult mai complexa decat simpla mirosire, desi ambele deriva dintr-o perceptie olfactiva. Simtim aroma prin simpla inhalare cand mirosim o ceasca de espresso proaspat preparat. Aroma este perceputa prin canalul care leaga gura de nas, permitandu-i bauturii pe care tocmai am baut-o sa-si elibereze bogatia de senzori olfactivi si de gust. Tocmai de aceea, aroma este o componenta cheie cand vorbim de caracteristicile unei cafele bune.

Cand vorbim de o cafea buna, trebuie sa aducem in discutie si apa pe care o folosim in prepararea ei. E importanta folosirea apei proaspete, cu continut scazut de minerale, pentru a preveni o eventuala modificare a gustului cafelei. O ceasca de cafea contine apa in proportie de 95%. Este de preferat sa folosim apa imbuteliata, pentru ca apa de la robinet difera in caracteristici de la oras la oras. Daca nivelul de duritate al apei este unul ridicat, vom obtine o ceasca de cafea mai amara (sarurile dure sunt usor solubile si fac cafeaua amara).

B de la Blending

Amestecurile de cafea sunt create prin combinarea diferitelor tipuri de cafea, cu scopul de a obtine un profil aromatic unic si inconfundabil. Blending-ul este o forma de arta autentica, inventat de Luigi Lavazza cu peste o suta de ani in urma. Astazi, echipa de experti a Departamentului de Cercetare si Dezvoltare Lavazza, selecteaza produsul de cea mai buna calitate, calatorind in tarile producatoare de cafea si degustand cafeaua lor verde. Cele mai bune amestecuri includ pana la sase tipuri de cafea (denumite cafele origine) si includ: fie 100%  Arabica, care este dulce si parfumata, fie un mix intre Arabica si Robusta, pentru un gust mai puternic, mai indraznet.

C de la Cafea

Cafeaua este bautura obtinuta prin macinarea semintelor de Rubiaceae, genul Coffea, plante tropicale a caror familie include multe specii (aproximativ 66), dintre care doar doua sunt cultivate pentru a fi comercializate, Coffea Arabica si Coffea Canefora, cunoscuta drept Robusta. O ceasca de cafea consta in cea mai mare parte din apa, are un aport caloric de 1kCal, iar cafeina este in procent de 1.2 – 4%, molecula responsabila pentru nota amara caracteristica acestei bauturi, cat si pentru energia care ne invadeaza corpul dupa ce o savuram.

D de la Decafeinizata

Cafeaua decafeinizata este obtinuta prin extractia cafeinei din boabele de cafea in timp ce sunt inca verzi, iar procedeele ulteriore sunt asemanatare celor prin care se obtine si cafeaua obisnuita. Pentru extractie, pot fi folosite trei procedee:solventi organici (diclormetan sau acetat de etil), apa sau dioxid de carbon. Spre deosebire de primele doua metode de decafeinizare, care implica eliminarea cafeinei, dar si o oarecare pierdere in ceea ce priveste gustul cafelei, folosirea dioxidului de carbon permite mentinerea caracteristicilor aromate ale cafelei nealterate. Aceasta metoda naturala si unica este cea folosita de Lavazza pentru a pastra caracteristicile originale ale boabelor de cafea. CLICK AICI

E de la Espresso

Espresso este recunoscut in intreaga lume ca fiind cafeaua italiana prin excelenta. Se caracterizeaza prin ceea ce italenii numesc „crema” (10%  din volumul final al bauturii), cu o textura solida si o aroma intensa. “Espresso” inseamna “facut in acest moment”: se caracterizeaza prin metoda de extractie rapida (25/30 secunde), la o presiune de 9 bari. Perfectiunea unui espresso provine din combinatia a patru factori: amestecul de cafea, procesul de macinare, masina de espresso si abilitatea celui care o prepara. Trebuie savurat intr-o ceasca de espresso, la o temperatura de aproximativ 75°-80°C, acesta avand de obicei intre 25 si 30ml. “Crema” ideala trebuie sa fie densa, elastica, persistenta si de culoarea alunelor. Nu trebuie sa fie spumoasa, slaba sau de o culoare ori prea deschisa, ori prea inchisa.

I de la Intensitate

Este trasatura unui amestec de cafea, care depinde de consistenta cafelei, de bogatia aromei, dar mai ales de puterea ei. Un espresso este intens atunci cand cafeaua are un gust bogat si un impact aromatic semnificativ.

M de la Macinare

Macinarea este procesul de transformare a boabelor de cafea prajite in pudra. Cafeaua macinata poate sa fie fina, mediu macinata sau cu o textura mai groasa, in functie de diferitele niveluri de rezistenta a cafelei la trecerea apei. Gradul de macinare modifica viteza de extractie si, in consecinta, caracteristicile senzoriale finale ale bauturii cand ajunge in ceasca.

P de la Prajire

Este procesul prin care cafeaua verde este supusa unor temperaturi inalte, in urma carora boabele de cafea capata culoarea lor distinctiva, acel maro biencunoscut. In aceasta faza, boabele trec printr-un proces de metamorfoza: isi schimba culoarea, scad in greutate, cresc in volum, isi pierd umiditatea specifica si, mai presus de toate, capata aroma specifica cafelei prajite.

S de la Savoare

Savoarea inseamna apropierea diferitelor perceptii care, atunci cand sunt luate ca intreg, dau trasatura definitorie a unui espresso. Am putea spune ca este o combinatie de gusturi (amar, dulce, acru), aroma (fructata, condimentata, ciocolata) si senzatii tactile (corp, astringenta, temperatura). Savoarea cuprinde tot ceea ce gustam cand bem o ceasca de cafea: intreaga experienta, capabila sa ne faca sa ii apreciem pe deplin valoarea.

T de la Traditie

Mostenirea pe care o lasa Lavazza pe piata de cafea este incontestabila. Timp de patru generatii, Lavazza creeaza cafea italiana autentica, un simbol al veselier, al calitatii si al stilului de viata italian, ceea ce face din Lavazza un adevarat brand iconic, cunoscut nu numai pentru cafeaua excelenta, dar si pentru pastrarea traditiilor italiene autentice.

Poti comanda online AICI minunata cafea Lavazza!

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline
Inline