Fata de la nord de ziua

de Alexandru Voicescu

Nu este un roman de dragoste. Nu este un roman psihologic. Sau unul SF. Este mult mai mult decat toate acestea.

Un roman despre fiecare dintre noi, despre explorarea sufletului, despre viata si moarte, dragoste si suferinta, lumina si intuneric, ratiune si simtire. Despre forta iubirii de a te aduce la viata de dincolo de moarte. Despre puterea sufletului si a mintii de a calatori in timpuri si locuri nebanuite. Despre cum sa fii prezent la intalnirea cu Viata.

Pe scurt, (doar) cateva cuvinte despre o parte din povestea cartii, fara a dezvalui totul. Gerard, un profesor francez de istorie a artei, pasionat de fotografie, este  indurerat de moartea tragica a sotiei sale. Se decida sa se retraga in nordul indepartat al Europei, intr-o excursie in Norvegia, cautand linistea prin meditatie. Viata, insa, intervine si ii aduce intalnirea accidentala cu o tanara ce urmeaza cursurile unui straniu colegiu, pe nume Angello, a carui deviza este Sine Anima (fara viata). Un colegiu doar de fete, toate foarte frumoase, care-si doresc o cariera in lumea modelling-ului.

„Niciun drum nu seamana complet cu un altul, asa cum nici vietile noastre nu sunt identice in fiecare zi.

Trebuie doar sa iti reamintesti cine ai fost in clipa respectiva si vei sti si unde ai fost.“

La inceput, actiunea cartii Fata de la nord de ziua de Alexandru Voicescu (editura Herg Benet) are loc in Norvegia 2016. Cu doar doua personaje: Gerard si Fata. Apoi, mai multe. Planurile se complica, ca si unghiul de abordare al autorului: mister, fantastic, SF, psihologie, dragoste. Este sau nu este posibila legatura foarte puternica dintre cei doi? Intamplarile se succed cu repeziciune, suspansul se amesteca in chip fericit cu tresaririle si fiorii dragostei. Ea il salveaza de la moarte si dispare misterios. El o cauta din priviri un timp, apoi se resemneaza avand sentimentul ca poate nici n-a existat. Gerard vrea sa afle mai multe, incepe drumul interior, psihologic.

Urmeaza Franta 1931. Misterul se impleteste cu fantasticul. In prim plan, Fata. Care este de fapt numele ei? De ce este ea in pericol si are nevoie de Gerard pentru a fi salvata? Colegiul fabulos, e mereu noapte si lumina artificiala, un Studio aparte, mantra Fetei repetata obsesiv, sedinte foto sau exorcizari – pe scurt, o sinergie completa intre psihologie si realitate, dragoste si disperare. Fata si Gerard isi conduc destinele reciproc, viata si fericirea devin uneltele lor, doar impreuna se pot salva din temnita colegiului. Acolo unde moartea devine viata, sau dezamagire, ori nefericire.

Frazarea inteligenta este deosebit de calda si de directa, stilul scriitorului este seducator, fiind scurt si prietenos, fara risipa de cuvinte. Cat sa te tina cu sufletul la gura, fara sa o mai lasi din mana pana la final. O carte imprevizbila, plina de mister si de simboluri. Care te obliga sa cobori in interiorul tau, la granita sufletului si a mintii. Fata de la nord de ziua sigur o sa va placa! O gasiti AICI.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


Lasa un comentariu