MIHAELA STANCU (Canada): Despre arta digitala si efectele ei la copii

“Mirajul ecranelor digitale ne-a cuprins pe toti de la mic la mare si fara nici o discriminare. Pana la ce limita este normal sa ne digitalizam viata? Nu cred ca putem raspunde intreg la aceasta intrebare, decat in masura in care ne gandim ca bunul simt trebuie sa ne opreasca undeva, acolo unde, probabil, am intrecut vizibil masura. Copiii nostri devin si ei usor victimele comunicarii digitale moderne, deoarece aceasta este forma principala de comunicare in cadrul familiilor moderne de astazi.

Observam tot mai mult interesul lor crescut pentru I-phones, tablete digitale sau jocuri pe calculator si, cum era si de asteptat, toate aceste instrumente ale digitalului au inlocuit intr-o mare masura papusile, masinutele sau joaca in aer liber de altadata. Este o realitate fireasca.

The electric scarf_11x14

Ne asteptam la ea, la fel cum ne asteptam la orice progres in domeniul stiintei si, totusi, cat de mult cunostem efectele unei asemenea comunicari la copii? Mai intai am putea vorbi despre efectele pozitive resimtite si vizibile cu ochiul liber de catre oricine: stim cu certitudine ca digitalul ne simplifica viata; ne amuza; ne relaxeaza; elimina distantele fizice si chiar ne apropie sufleste, cateodata.

The curtain_20x20

Efectele negative exista si ele in contrapartida: comunicarea interumana, ca modalitate de relaxare, este din ce in ce mai rar intalnita, privirea fiindu-ne atintita pe ecranele digitale care ne inconjoara pretutindeni si aproape non-stop; nu ne mai privim in ochi ca altadata, iar atingerea fizica a trecut in plan secundar; din pricina volumului coplesitor de informatie primit la fiecare moment nu mai reusim sa procesam corect datele si sa ne organizam pentru actiuni concrete. Avem iluzia ca suntem bogati si puternici, pentru ca suntem mai bine informati, insa informatia primita “in valuri” ne face sa devenim mai vulnerabili si mai instabili d.p.d.v. emotional. Toate aceste efecte negative trebuie inmultite cu 2 sau chiar cu 3 atunci cand ne referim la lipsa de masura a copiilor nostri cand se afla fata in fata cu ecranul digital, ca modalitate unica de distractie.

Green color storm_20x20

Putem opri sau minimiza efectele negative pentru ei? Poate ca nu trebuie sa-i ferim de digital. El le este, pana la urma, un prieten bun de calatorie si ii pregateste pentru viitorul din ce in ce mai digitalizat al omenirii, luand in considerare si avantajele pe care deja le aduce in vietile noastre emancipate. Dar, mare atentie, adictia la digital ne face pe toti sa traim un soi de autism pentru care nu exista un alt tratament in afara de comanda “switch OFF”!”

Mihaela Stancu, digital artist, Canada, http://www.artdigital.caMihaela Stancu, digital artist, Canada,  http://www.artdigital.ca

 Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


Un comentariu la MIHAELA STANCU (Canada): Despre arta digitala si efectele ei la copii

  • Rodica GROSJEAN  spune:

    Comentariu pertinent si de bun simt.Acum trebuie sa avem si vointa/curajul decuplat de a face switch off pentru noi si copiii nostri.

Lasa un comentariu