3 carti exceptionale despre Romania si romani, acelasi autor: Dan Puric

Renumit actor, regizor de teatru si eseist roman, cunoscut in special pentru spectacolele sale exceptionale de pantomima si conferintele de mare succes, Dan Puric este primul artist roman care a reusit, dupa 1989, sa se impuna, pe scenele teatrale internationale in domeniul pantomimei, fiind, totodata si singurul creator si formator al unei scoli romanesti in aceasta directie artistica.

Privilegiul de a-i citi cartile te determina sa intelegi, sa percepi cu adevarat semnificatia cuvintelor „valoare“, „om“ si „eternitate“ si sa constientizezi in mod complet totul: viata, Dumnezeu, Romania, iubirea, umanitatea.

Va propunem spre analiza 3 carti exceptionale despre Romania si romani, semnate de acest artist unic: Dan Puric.

“Sa fii roman!” de Dan Puric

Extrem de talentat si de umanist, atat in spectacolele sale de teatru cat si pe plan afectiv, actorul si regizorul Dan Puric investigheaza atent adevaratele nelinisti si intrebari ale poporului roman, precum si „sensibilitatea noastra de tip rasaritean” in contextul schimbarilor geopolitice planetare. Pentru ca, prin felul sau de a fi, eseistul Dan Puric este, la randul sau, o forma unica de teatru, de existenta teatrala.

“SA FII ROMAN inseamna sa iti iubesti credinta stramoseasca in care te-ai nascut, martirii si eroii neamului tau, sa iti iubesti traditia,cultura si oamenii mari pe care i-a dat acest pamant, cat mai ales sa iti iubesti neconditionat in ciuda tuturor evidentelor tara de astazi ca sa ai puterea sa o ridici.“

Dan Puric

Citind aceasta carte, te intrebi cu sinceritate: Ce este surprinzator si unic in fervoarea intelectuala a acestui diplomat al culturii romane? Originalitatea extraordinara de expresie si de viziune a spectacolelor sale de teatru? Faptul ca discuta in acest volum de eseuri despre „romanitatea noastra”, despre „desensibilizarea poporului roman fata de propriile valori”?

Mobilitatea sa intelectuala ce ii permite sa aiba o apartenenta culturala mondiala prin cartile si prin teatrul sau? Militantismul sau civic de a deschide, prin propriul destin si creatiile sale, atat un drum pentru valorile culturale romanesti in circulatia valorilor mondiale cat si atragerea atentiei Occidentului asupra dezastrului comunist ce a existat in Romania vreme de decenii intregi? Este greu de definit si de explicat in cuvinte.

Cu certitudine, insa, Dan Puric este o constiinta, un artist de exceptie si un om profund implicat in destinul natiunii romane. O lectura profunda, obiectiva si contrastanta pe plan cultural, social si politic. CLICK AICI PENTRU CARTE

„Suflet romanesc” de Dan Puric

Tot o declaratie de iubire fata de Romania si romani este si aceasta carte semnata de regizorul Dan Puric, dar la un alt nivel spiritual si afectiv. Eseurile propuse aici, in fapt, o fabuloasa impletire intre sufletul neamului romanesc si cel al romanilor, intre constiinta colectiva si cea individuala, dezvaluie un scriitor pe deplin ancorat atat in realitatea fizica a acestui neam (incluzand chiar si intalnirea zilnica cu semenii sai), cat si in cea spirituala, care cuprinde „bogatiile sufletesti” ale acestui popor. Intamplarile cu oamenii obisnuiti, descrise cu finete si cu ochiul observatorului si al oratorului captivant, original si uman prin excelenta care este, cuprind momente de umor dar si de sfasietoare tristete.

Pentru ca actorul si regizorul de teatru Dan Puric este inzestrat cu o extraordinara sensibilitate. El „taie“ barierele comunicationale, deschizind orizonturi intelectuale substantiale pentru lumea de miine.

“Sufletul romanesc nu se declina intre degenerarea evadatului din ghetoul comunist care fura acum in Occident si omul politic de azi care a distrus Romania mai mult decat orice dusman, ci intre cel care si-a dat viata pentru acest pamant si tacerea romanului de azi care are memoria acestui lucru si nu cedeaza.”

Dan Puric

Astfel, temele majore ale umanitatii, care sunt adevaratele nelinisti si intrebari ale viitorului, sunt transfigurate de cele care definesc esenta neamului romanesc. Inainte de toate, Romania este casa in care artistul se recunoaste cel mai bine.

Pentru tine, cititorule, cuvinte precum „om“, „taranul roman“, „suferinta“, „taina sufletului romanesc in lume”,„dragoste“ si „viitor“ capata valente surprinzatoare pe plan uman si afectiv, facind parca parte dintr-un puzzle perfect numit „Planeta Romania“.

Dan Puric este o prezenta umana extrem de binefacatoare si o constiinta vie a neamului romanesc. O carte cutremurator de adevarata, plina de semnificatii culturale, politice, morale, pentru fiecare dintre noi. VEZI AICI CARTEA

„Omul liber” de Dan Puric

Aceasta carte este un strigat de durere si binecuvintare extrem de necesar noua tuturor, din care strabat atat ranile neamului romanesc cat si dorinta acuta a acestuia de regenerare spirituala.

O analiza socio-politica profunda, realizata de eseistul Dan Puric, in care acesta vorbeste de libertate, „delicatetea dureroasa a neamului romanesc”, de „ogorul de amar sufletesc al acestui popor”, „rana sangeranda a unei tari intrata-n agonie” si de „somnul letal de azi al constiintei romanesti”.

Adevarul neamului romanesc, prins in „bezna acestui veac”, este adevarul unui artist patruns de iubire fata de poporul in care s-a nascut, care i-a modelat fiinta interioara si exterioara si i-a daruit forta de a crea spectacole de teatru uimitoare.

Un popor roman care, spune autorul, vine „din intensitatea unei alte lumi”, plina de istorie si credinta. „Cate jertfe mai trebuie sa dea neamul asta, ca sa-si afle si el o clipa de odihna?” se intreaba actorul Dan Puric, convins fiind pe deplin de „esenta firii romanesti in istorie” si de „verticalitatea credintei acestui biet popor urgisit de istorie, dar neuitat de Dumnezeu”.

O carte extrem de complexa, pe care o citesti cu mare emotie si speranta.

Cu Dan Puric alaturi de noi, libertatea si valoarea umana capata sens si devin tot mai reale in viata natiunii noastre si a fiecaruia dintre noi. CLICK AICI PENTRU CARTE

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu