A Fost Odata – prima platforma digitala din Romania cu povesti in limbaj mimico-gestual

A Fost Odata este o noua platforma digitala care aduce povestile intr-un format adaptat zilelor noastre. Pe www.afostodata.net, parintii, cadrele didactice si toti iubitorii de basme pot gasi prima serie de 5 povesti ilustrate special, realizate atat in varianta audio, cat si traduse in limbaj mimico-gestual romanesc. Selectia textelor este intentionat realizata astfel incat copiii cu varste cuprinse intre 3 si 9 ani sa se identifice cu personajele dragi si sa empatizeze cu intamplarile prin care acestea trec.

De asemenea, textele au fost alese atat din literatura romana, cat si din cea universala, dar au fost adaptate dorintelor si nevoilor copiilor din ziua de astazi care sunt orientati tot mai mult catre tehnologie, rapiditate, interactivitate si metode alternative de invatare. Astfel, limbajul arhaic a fost inlocuit cu unul contemporan, pastrand totusi farmecul „zicerii” unor scriitori precum Ion Creanga, Petre Ispirescu, Charles Perrault sau Hans Christian Andersen.

In plus, de Ziua copilului am lansat o poveste noua, din literatura chineza, citita si ilustrata de 2 copii: Miruna si Karina, doua fetite de 11 ani.

Colectia digitala poate fi ascultata sau urmarita pe laptop, PC, telefon sau iPad. De asemenea, ea poate fi descarcata gratuit de pe website, astfel incat povestile sa fie la dispozitia copiilor in masina, in excursii, la picnic sau oriunde isi doresc sa ia cu ei eroii lor preferati.

Noutatea pe care aceasta platforma o aduce consta in traducerea mimico-gestuala a povestilor, care se adreseaza celor cu deficiente de auz. Claudia Lungu este cea care da viata povestilor prin limbajul semnelor, ea insasi avand dizabilitate auditiva.

In Romania sunt doar 136 de interpreti de limbaj mimico-gestual si 13 scoli speciale, in care invata copii din toata tara. In cursul saptamanii, acestia dorm la internate, departe de familiile lor. Ei nu pot auzi povestile citite de parinti sau ce spun personajele din desenele animate. De asemenea, trebuie sa invete mai intai limbajul semnelor, proces care este de durata, atat pentru ei, cat si pentru parintii auzitori.

In viitorul apropiat, scopul nostru este sa aducem aproape de cititorii din Romania povesti din literaturi care nu sunt foarte cunoscute, dar aduc plus valoare prin invataturile pe care le transmit: tibetana, japoneza, chineza.

www.afostodata.net este creata de echipa Asociatiei non-profit Bigger Picture, compusa din parinti iubitori de literatura si cativa prieteni cu chef de joaca, pro-bono.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


Lasa un comentariu