A luat fiinta FUNDATIA DOINA CORNEA. Care sunt proiectele culturale majore

COMUNICAT DE PRESA

 

Doina Cornea a fost o profesoara de franceza la Facultatea de Filologie a Universitatii Clujene, dar a fost si pictorita, scriitoare.

A tradus si distribuit sub forma de samisdat opere ale unor scriitori care, in acele vremuri, nu erau publicati in Romania – sau foarte selectiv, unii dintre ei: Mircea Eliade, Monseniorul Vladimir Ghika etc.

A fost cea mai importanta opozanta a regimului comunist din Romania, difuzand prin intermediul unor posturi de radio din exteriorul tarii cateva zeci de scrisori de protest, scrisori deschise adresate lui Nicolae Ceausescu. In aceste scrisori nu s-a rezumat doar sa critice ci, in fiecare din ele, propunea solutii. Asa a fost „scrisoarea din 23 Augustˮ care a fost un real program de guvernare. Scrisoarea ei impotriva demolarii satelor si interviul dat ziaristului belgian Josie Dubier au mobilizat Occidentul si au fost la baza crearii „Operatiunii Satele Romanestiˮ, operatiune prin care s-au infratit sate romanesti cu sate occidentale.

Ca urmare a actiunilor ei de protest, a solidarizarii  cu muncitorii care s-au revoltat in 15 Noiembrie 1987 la Brasov, a fost arestata de Securitate timp de cinci saptamani dupa care a fost tinuta in arest la domiciliu pana in 21 decembrie 1989 cand a participat la demonstratiile de protest dupa ce a fugit militianul care o pazea.

Este foarte important ca persoane ca doamna Doina Cornea care au fost repere de verticalitate in timpul comunismului si care, asa cum spunea Ana Blandiana, ne-au tinut locul tuturor, sa fie cunoscute in ciuda precaritatii manualelor scolare la capitolul Istorie recenta.

Acesta este principalul motiv pentru care am creat Fundatia Doina Cornea.

De cand am constituit Fundatia Doina Cornea, dar si inainte de momentul inregistrarii oficiale a acesteia, am demarat mai multe activitati, toate in spiritul doamnei Doina Cornea si intru pastrarea vie a memoriei acesteia.

Am publicat la Editura Scoala Ardeleana poeziile Doinei Cornea in volumul „In cautarea ingerilor pierdutiˮ.

 Am sprijinit re-publicarea la Editura Humanitas a cartii „Puterea Fragilitatiiˮ.

Am sprijinit re-publicarea la Editura Scoala Ardeleana a  cartii lui Cornel Jurju, „Doina Cornea – Dincolo de zidˮ.

Pentru a putea continua publicarea si re-publicarea operei doamnei Doina Cornea – si nu numai – am infiintat in cadrul fundatiei, Editura Doina Cornea.

Printre primele volume pe care dorim sa le publicam, fiind „gata de tiparˮ, sunt:

 • Jurnalul Doinei Cornea cu o prefata de Ana Blandiana.
 • Albumul de fotografie artistica „Trans paysageˮ de Istvan Feleki insotit de niste texte semnate de domnii Bernard Paqueteau (fost director al Centrului Cultural Francez din Cluj) si Aurel Codoban (profesor la Facultatea de Filozofie a Universitatii Clujene). Istvan Feleki este fotograf al Muzeului de Arta din Cluj – este cel care a fotografiat si toate desenele si picturile Doinei Cornea in vederea publicarii lor intr-un album)
 • O antologie de poezie Sorin Grecu – poezie de foarte mare sensibilitate, sensibilitate incastrata in cel mai crud realism al Romaniei zilelor noastre.

Acum intentionam sa publicam Jurnalul integral al doamnei Doina Cornea. Acesta reprezinta, de fapt, lupta pentru mantuire pe care a dus-o pe parcursul intregii vieti…

„La final de transcriere a Jurnalelor si ultimelor insemnari sporadice, constat ca au existat multe incercari din partea mea de a realiza ceva in viata (incercari mai mult sau mai putin izbutite, daca nu chiar neizbutite) si, in aceeasi masura, de a ma realiza ca fiinta umana. Astfel au fost muzica, pictura, scrisul, profesia, iubirea (cu chipul ei luminos si cel al tradarii), viata de familie (asa cum a fost), chiar si politica. (…)

Avand in vedere amestecul de bine si de rau din viata mea, intrebarea ramane in ce masura l-am putut identifica acel dar, cum l-am valorificat si in ce masura sunt mantuita in fata lui Dumnezeu. Am revazut si completat aceste file tocmai in intentia de a face o marturisire nu numai in fata lui Dumnezeu, ci si a familiei mele, fata de care adesea am gresit… Imi cer iertare.

Imi cer iertare…ˮ                                        

Doina Cornea

Acum, incepand cu luna iunie a acestui an, Fundatia Doina Cornea este legal constituita si a inceput sa activeze in domeniile ei de interes. Astfel in cadrul fundatiei:

 • Am infiintat Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania, sub

coordonarea domnului Marius Oprea. In cadrul CICCR, in colaborare cu Parchetul Militar, am organizat trei santiere arheologice pentru descoperirea victimelor comunismului, conduse de domnul Gheorghe Petrov, la Caransebes, Periprava si Targu Ocna. In toate acestea s-au descoperit victime ale regimului comunist, care au fost recuperate si predate reprezentantilor parchetului spre identificare. Vom continua si in anii viitori seria acestor santiere, cate 4-6 pe an, in functie de resursele financiare pe care le vom putea atrage.

 • Am infiintat Biblioteca Doina Cornea – Biblioteca a rezistentei impotriva regimurilor totalitare. Fondul de carte al bibliotecii este format din cartile, manuscrisele si documentele ramase de la doamna Doina Cornea si donatii. Din donatiile primite pana acum cea mai importanta este cea primita de la vaduva fostului detinut politic Liviu Tudoras care contine cateva mii de carti si documente, inclusiv o parte importanta din arhiva Cicerone Ionitoiu. Biblioteca Doina Cornea a devenit filiala a Bibliotecii Centrale Universitare Cluj-Napoca. Angajatii acesteia lucreaza in prezent la inventarierea si cotarea tuturor cartilor, periodicelor si documentelor. Dorim sa marim fondul de carte incercand sa atragem donatii din partea fostilor detinuti politici sau a familiilor celor plecati dintre noi, a unor edituri, organizatii sau autori din tara si strainatate.
 • Am infiintat Editura Doina Cornea si am acreditat-o la Biblioteca Nationala a Romaniei.

Deoarece intram pe o piata extrem de plina, suntem si intr-o perioada in care, din pacate, cumpararea cartilor tiparite este intr-o continua descrestere, dorim ca editura sa se remarce prin calitate. Atat la nivelul continutului cat si la cel al prezentarii grafice.

Ni se pare firesc ca aceasta editura, purtand numele doamnei Doina Cornea, sa inceapa cu publicarea unui volum important. Acesta va fi:

      Doina Cornea – Jurnal

Este vorba despre jurnalul complet al doamnei Doina Cornea care, bineinteles, va cuprinde si fragmentele publicate deja la Editura Fundatiei Academia Civica. Acesta va fi publicat in colaborare cu Editura Fundatiei Academia Civica, cu o prefata de Ana Blandiana.

In momentul de fata mai avem doua volume pregatite pentru tipar:

      Sorin Grecu – Vara Coristilor (un volum antologic de poezie)

      Feleki Istvan – Trans Paysage (un album de fotografie artistica cu imagini din Transilvania, facute cu o tehnica speciala, toate din miscare – trenuri sau autovehicule).

De asemenea, avem in pregatire:

      Sorin Grecu – Gherla-Mormant fara cruce (un volum ce cuprinde interviuri luate in anii ’90 unor fosti detinuti politici, si nu numai).

      Liana Gota – Liana si Episcopul (un volum ce reda discutiile dintre doamna Liana Gota si Presfintitul Episcop Florentin Crihalmeanu).

      Doina Cornea – Album de pictura si desen

      Marius Oprea – In gradina ingerilor (ultimul interviu al doamnei Doina Cornea).

 • Am organizat, in colaborare cu Asociatia Create.Act.Enjoy o vizita ghidata la casa Doinei Cornea, vizita care a avut un real succes, toate intervalele de vizitare fiind ocupate. Dorim sa reluam si pe viitor aceste vizite pana la deschiderea Casei memoriale Doina Cornea ce se va realiza in colaborare cu Primaria Cluj Napoca.
 • Am realizat, in colaborare cu Create.Act.Enjoy, si o vizita virtuala la Casa Doinei Cornea. Aceasta a fost selectata si a participat la Festivalul National de Teatru organizat de UNITER.
 • Am demarat pregatirea unei expozitii de pictura si desen Doina Cornea, ce va avea loc anul viitor, in luna decembrie, la Muzeul de Arta Cluj-Napoca. Aceasta expozitie va deveni una itineranta, urmatoarele expuneri urmand a avea loc la Bucuresti si Paris.
 • Pregatim, de asemenea, un concert la doua piane – pianul Doinei Cornea si pianul lui Iuliu Maniu pe aceeasi scena din Cluj.
 • Am organizat, in colaborare cu Centrul Ceh de la Bucuresti, la Muzeul etnografic al Transilvaniei Cluj, expozitia „Eroineleˮ, avand-o pe doamna Doina Cornea ca element central.

De asemenea, din acest motiv cer acum sprijinul societatii si sper ca aceasta sa raspunda pozitiv! Fiind o fundatie, singura noastra resursa financiara provine din donatii.

Daca credeti in proiectele noastre, va rog, sprijiniti-ne!

Necesitatile noastre financiare imediate, pentru publicarea acestor volume sunt:

Doina Cornea – Jurnal                                        20.000 lei

Sorin Grecu – Vara coristilor                              18.000 lei

István Feleki – Trans paysage                           62.000 lei

Publicarea Jurnalului doamnei Doina Cornea, dar si a celorlalte volume cu care dorim sa inauguram proaspat infiintata Editura Doina Cornea – editura ce apartine integral fundatiei – depinde exclusiv de generozitatea voastra!

Da, de generozitatea si sprijinul vostru, al celor ce vreti sa deveniti DONATORII Fundatiei Doina Cornea!

Cu ajutorul vostru, am reusit pana acum! Cu ajutorul vostru, vom reusi pe viitor!

Toti cei care vor dona in cadrul acestei campanii, indiferent de suma, isi vor regasi numele in lista sponsorilor de pe site-ul Fundatiei Doina Cornea.

VA MULTUMIM!

Leontin Horatiu Iuhas,

Fundatia „Doina Cornea”

Foto 1, 2,3,4: © Fundatia „Doina Cornea”

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu