
– interviu –
Adina Cezar este, in Romania, un nume sinonim cu dansul. A inceput ca balerina la Opera Romana, apoi a fost profesoara si coregrafa, iar de peste 25 ani incoace este sufletul companiei de dans „ContempArt“.
O discutie cu Adina Cezar este cel putin la fel de placuta ca un dans purtand semnatura ei. Dezvaluie un caracter energic si impetuos, o persoana care este tanara si cu adevarat vie in interior. Am ales sa vorbim despre terapia prin dans, limbajul nonverbal, tehnici orientate pe miscare. Despre frumos, emotie si sensibilitate.
Adina si-a descoperit marea pasiune a vietii, dansul contemporan, la Paris, unde a obtinut, pe la sfarsitul anilor ’60, o bursa „De Gaulle“ pe o perioada de un an. Dragostea ei pentru dansul contemporan (este si diplomata in Scole Cantorum) si-a gasit cu adevarat implinirea in 1990, cand Andrei Plesu, pe atunci ministru al Culturii, i-a incredintat proaspat creata Compania de dans ContempArt. De atunci a inceput un nou periplu al vietii, o noua cariera s-ar putea spune, de om care le rezolva pe toate: coregraf, manager, creator de costume si multe altele.
Great Fashion: „ContempArt“ a cunoscut nenumarate succese peste tot in lume unde a fost. In SUA, ati cunoscut succesul nu doar in calitate de coregraf, ci si ca dansatoare, cu ocazia unui spectacol sustinut la Denver (Colorado). Ati fost selectionata dintre 500 de concurente din Europa de Est. Ne puteti oferi un top al tarilor in care v-ati intoarce oricand sa dansati?
Adina Cezar: Imi plac tarile in care publicul se implica emotional. Venezuela, de exemplu, a fost una dintre aceste tari. Publicul, in picioare, canta Simon Diaz – muzica pe care compania ContempArt dansa. A fost un schimb energetic pe care nu l-am mai trait niciodata. Printre tarile care au vibrat la mesajul meu au fost Franta, Israel, SUA…
Great Fashion: Dansul a aparut inca din epoca primitiva si i s-au atribuit puteri magice. Cand un vrajitor dansa, el exorciza spiritele malefice dintr-o persoana bolnava. In Evul Mediu oamenii dansau pentru a scoate din ei bolile. Terapia prin dans, in prezent, a evoluat de la ideea ca dansul are putere de vindecare… In prezent, terapeutii prin dans sunt specialisti in sanatatea mentala? Ce probleme de sanatate trateaza ei? Si cum reusesc sa faca acest lucru?
Adina Cezar: Exista dansul initiatic, cred ca la aceasta forma de dans va referiti, si aceasta forma de dans era condusa de samani sau de lideri spirituali. In prezent, dansul poate ajuta la o stare de bine, sa inveti sa-ti iubesti corpul si sa te armonizezi cu tine insuti/insati.
In privinta sanatatii mentale, cred ca lucrurile sunt mai complexe. Trebuie sa discuti si cu un psiholog, care sa te orienteze in ce directie trebuie sa mergi. De exemplu, problema sexuala poate fi rezolvata cu dansul in perechi – ex. Tangoul. Faptul ca noi traim intr-o societate agresiva nu face decat sa ne isterizeze sa traim intr-un ritm care sa nu-ti dea timp sa-ti respecti propriul ritm. Dansul reuseste prin disciplina impusa sa te muti intr-o lume, ideala, deci, o posibilitate terapeutica.
Great Fashion: In terapia dansului, pacientul devine constient de sentimentele lui prin senzatii si miscari? Prin armonizarea legaturii dintre trup si minte, problemele emotionale si conflictele ies la iveala in acest mod? Care este obiectivul principal al terapiei dansului?
Adina Cezar: Prin disciplina, te poti detasa de propriile probleme si revenirea sa-ti dea posibilitatea unei abordari corecte a acestora. In plus, aportul muzical este esential. Revenirea la o forma de echilibru te face un om sanatos. Dansul este o forma complexa de terapie!
Great Fashion: Exista in lume asociatii de terapie prin dans? Care este scopul lor?
Adina Cezar: Exista, bineinteles. Scopul lor este sa-ti creeze o forma buna de stare psihica si fizica.
Great Fashion: In terapia dansului, pacientii sunt invatati sa scoata la iveala suferintele ascunse. Se crede ca extrovertirea suferintelor trecute si a fustrarilor ajuta la acceptarea si depasirea problemelor emotionale. In ce consta o sesiune de terapie?
Adina Cezar: Cred ca pacientul trebuie sa fie condus spre o autoevaluare, cred in efortul personal. Trebuie sa avem taria sa ne dam seama unde suntem, sa nu cerem de 1000 cand noi putem face doar 10. Educatia morala este foarte importanta si, in general, sa ai o cultura care sa-ti permita sa voyajezi in lumea celor supradotati. Dansul ar trebui sa ne invete cum sa ne iubim si sa ne ingrijim corpul.
Great Fashion: Terapia dansului este foarte eficace si pentru oamenii care traiesc in sanatorii? Cum pot fi, astfel, pacientii indrumati pe calea dezvoltarii sanatatii mentale?
Adina Cezar: Dansul dezvolta coordonarea, dar, in acelasi timp, trebuie sa existe contactul cu natura. Chiar dansul sa se faca in parcuri…, muzica nu ar trebui sa lipseasca din spitale, si, cel putin o data pe saptamana, sa existe posibilitatea de a se intalni si dansa cu ceilalti pacienti. Omul este o fiinta sociala, cred ca izolarea nu este un tratament benefic.
Great Fashion: Care sunt bucuriile si implinirile dvs cele mai mari? Ce va doriti pe viitor sa vi se implineasca?
Adina Cezar: Am avut o viata plina de evenimente bune, rele, care, sper, m-au invatat valoarea vietii. Imi doresc sa am mereu in jurul meu oameni de la care sa am ceva de invatat. Imi doresc multa afectiune…
Foto 1: © Wikipedia
Foto 2: © Wikipedia. Raluca Ianegic, Adina Cezar, Sergiu Anghel – ContempArt, Budapesta
Un interviu realizat de Great Fashion. Orice utilizare a continutului acestui interviu presupune citarea sursei si necesita obtinerea acordului prealabil, in scris, din partea Great Fashion.
Toate drepturile rezervate © Great Fashion 2017.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Ideea că dansul, în general, este o formă de terapie se poate admite, dar nu stricto sensu, deoarece orice activitate fizică prezintă virtuţii asemănătoare, cu excepţia faptului că dansul implică, în principiu, o investiţie afectivă pe o canava dramatică. Terapia, presupune forţamente maladia psihică sau fizică unde rudimentele coregrafice pot juca un rol binefăcător. A utiliza însă termenul de terapie pare un pic abuziv. În acelaşi timp, multe din coregrafile moderne nu ţin cont de posibilităţile anatomice ale dansatorului, producând, nu rareori. veritabile accidente, mai cu seamă în regiunea coloanei vertebrale. Astfel că, utilizarea termenului de “terapia a dansului”, impune o oarecare prudenţă.
Cred ca a fost destul de clar că nu am simplificat terapia dansului. Dvs ați trecut peste ajutorul spiritual care, după părerea mea, este esențial. Nu am vrut sa insist asupra acestui fapt.
Dansul are foarte multe virtuți, mai mult decât alte activități fizice.
Dacă aveți întrebări, va răspund cu placere.