
– interviu –
Anca Cheaito este profesor de limba franceza la un liceu din Beirut, Liban, si presedintele Asociatiei “Romania Levant”. S-a nascut la Iasi, unde a urmat cursurile Facultatii de Limbi Straine a Universitatii Al. I. Cuza.
In prezent, locuieste in Liban, de 33 de ani. Preda si limba romana pentru elevii ei libanezi si pentru copiii comunitatii romanesti din Liban.
Mai mult decat atat, Anca Cheaito reprezinta, simbolic, sufletul romanesc in acest spatiu oriental.
In decembrie 2017 a fondat o revista culturala, Orient Romanesc (www.orientromanesc.ro), revista comunitatii romanesti din Liban. Revista este recunoscuta de Ambasada Romaniei in Liban si Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei.
“Revista noastra nu se vinde, se daruieste si cea mai mare bucurie a noastra este sa vedem ca e citita de romani oriunde s-ar afla” marturiseste cu lacrimi in ochi. Orient Romanesc este o publicatie care promoveaza, trimestrial, Romania si cultura romaneasca in acest spatiu geografic, incurajand mult dialogul intercultural.
Great Fashion: Cum ati ajuns sa traiti in Beirut? Cum era privita Romania in Liban in urma cu 33 de ani?
Anca Cheaito: Am ajuns in Liban prin casatorie, sotul meu este medic, a facut Facultatea de Medicina si Farmacie si apoi specialitatea la Iasi. In urma cu 33 de ani se stia de Romania ca face parte din blocul comunist din Estul Europei. In Liban era promovat invatamantul universitar romanesc, erau multi studenti aflati la studii in Romania, dar nimic despre cultura, istoria, obiceiurile, traditiile tarii noastre. Chiar daca relatiile intre cele doua tari s-au dezvoltat fara intrerupere si in conditii regionale dificile, pe plan cultural Romania nu a fost promovata.
Great Fashion: Cum este acest taram oriental, Liban? Cum sunt libanezii?
Anca Cheaito: Libanul, tara cedrilor biblici, este o tara foarte mica, 10500 Km2 si foarte frumoasa, a fost numita pe vremuri „Perla Orientului Mijlociu”. O tara marcata de istorie, ranita de anii de razboi. As putea sa vorbesc zile intregi despre Liban, este un amalgam pe care l-am inteles cu timpul, este o tara care te uimeste si te fascineaza. Nu are nimic din ceea ce se numeste “caracteristici pentru o tara araba”.
Este o tara francofona (singura din Orientul Mijlociu), o tara a contrastelor, efervescenta, cosmopolita, foarte deschisa Occidentului, un amestec de diferente multiple, un pluralism cultural care formeaza cultura nationala. Iar libanezii, cu toate ca au trecut prin tragedii si inca se infrunta cu probleme si greutati foarte mari, sunt foarte ospitalieri, generosi, iubesc viata. Am gasit multe asemanari intre romani si libanezi. Aceeasi caldura umana caracterizeaza amandoua popoarele.
Great Fashion: Pe scurt, care sunt proiectele cultural-educative realizate de dvs in Liban pentru afirmarea si pastrarea identitatii romanesti? Cum reusiti sa le realizati?
Anca Cheaito: In Liban exista o comunitate romaneasca mica comparativ cu alte tari, vorbim despre aproximativ 1200 de persoane, insa suntem uniti in jurul Ambasadei noastre din Beirut si a Asociatiei Romania Levant, care a fost infiintata in anul 2010. Din anul 2015 sunt presedinta acestei asociatii care promoveaza limba, cultura, traditiile si obiceiurile romanesti. Avem un bogat program cultural si educativ in cadrul asociatiei, obiectivele noastre principale sunt familiarizarea copiilor cu limba si cultura romana. Participam la foarte multe activitati alaturi de alte centre culturale aflate in Liban promovand imaginea Romaniei, patrimoniul material si imaterial al tarii noastre.
In acelasi timp, la liceul unde predau, a fost initiat un proiect cultural numit Le monde, in cadrul caruia elevii au posibilitatea sa cunoasca culturi si civilizatii de pe mapamond. Cultura este un instrument puternic capabil de a crea punti intre oameni.
In urma unei intelegeri intre Ambasada Romaniei din Beirut si conducerea liceului, au fost infiintate cursuri de limba, cultura si civilizatie romaneasca cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Bucuresti. Iar in anul 2017 a vazut lumina tiparului si revista noastra, Orient Romanesc, o revista care promoveaza cultura romaneasca si dialogul intercultural.
Ne adresam romanilor de pretutindeni si chiar dorim sa colaboram, sa devenim un condei al diasporei romanesti, pentru a promova valorile noastre materiale si spirituale.
Great Fashion: In prezent, cum este perceputa Romania in Liban? Care este parerea generala a libanezilor despre romani?
Anca Cheaito: Suntem foarte cunoscuti si apreciati, suntem invitati sa participam la manifestari culturale organizate de Ministerul Culturii Libanez si de alte centre culturale care organizeaza evenimente. Am avut seri de film, de teatru, evenimente organízate in scoli si universitati libaneze unde am prezentat personalitati marcante ale culturii noastre, regiuni si traditii romanesti.
Great Fashion: Cum vedeti Romania in prezent? Cum sunt vazuti romanii din tara, de cei din diaspora romana?
Anca Cheaito: Eu imi iubesc foarte mult tara, cu bune, cu rele, nicaieri nu este raiul pe pamant si sunt convinsa ca daca vrem sa schimbam ceva in Romania sta in puterea noastra sa o facem, este de datoria noastra sa participam la promovarea imaginii Romaniei, chiar daca suntem departe de tara. Exista in diaspora multi romani adevarati, capabili, foarte apreciati, care muncesc in diverse domenii, adevarati ambasadori ai inteligentei si capacitatii romanesti, care reprezinta un vector de promovare a Romaniei in intreaga lume.
Foto 1, 2, 3: © Anca Cheaito
Un interviu realizat de Great Fashion. Orice utilizare a continutului acestui interviu presupune citarea sursei si necesita obtinerea acordului prealabil, in scris, din partea Great Fashion.
Toate drepturile rezervate © Great Fashion 2022
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Lasa un comentariu