Andrea H. Hedeș: “O poezie sau o fraza frumoasa dintr-un roman ne ajuta sa intelegem ca nu suntem singuri”

interviu

Andrea H. Hedeș este poeta, prozatoare, critic literar, editor. Absolventa a Facultatii de Istorie si Filosofie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” (Departamentul Studii Culturale), Cluj-Napoca. Membra a Uniunii Scriitorilor din Romania.

A fondat si conduce editura „NEUMA” si revista „NEUMA”. Este presedintele Asociatiei Culturale NEUMA si secretar general de redactie al revistei „Steaua” din 2021.

Este prezenta in antologii si dictionare. A fost tradusa si publicata in reviste literare si in antologii din Albania, China, Turcia, Vietnam. Are rubrica permanenta de recenzii, incepand cu anul 2010 la reviste literare: „Luceafarul de dimineata” din 2010, „NEUMA” din 2017, „Romania literara” din 2019, „Steaua” din 2021. A publicat cronici sau texte literare in principalele reviste din tara.

Andrea H. Hedeș este laureata a numeroase premii literare (din partea revistelor culturale si a numeroase institutii de prestigiu) pentru volumele sale de poezie, proza scurta, roman, povesti si critica literara. O personalitate complexa, care antreneaza in jurul ei energii creatoare, activitati culturale si multa sensibilitate si implicare in tot ceea ce infaptuieste.

Great Fashion: La doar 45 de ani, reprezentati doua reviste literare prestigioase, o editura importanta si o asociatie culturala deja cunoscuta. E mult, e putin pentru dvs? Sunteti OK cu dvs pe plan profesional?

Andrea H. Hedeș: Multumesc foarte mult. Am intrat „oficial” abia la 31 de ani in lumea literara. Pana atunci am scris doar pentru sertar. Sotul meu mi-a spus ca ar trebui sa ma decid, daca am de gand sa devin scriitor, sa o fac asa cum trebuie. Si un prieten mi-a spus, mai tarziu: “Trebuie sa te arunci in larg si sa incepi sa inoti. Te uzi, risti, dar trebuie sa inoti. Altfel, poti ramane toata viata pe mal fantazand despre cum ar putea, cum ar fi putut sa fie.”

Asa ca am debutat, in 2008, cu un volum de poezie care a primit Premiul pentru debut al editurii Limes. Pe urma, am inceput sa scriu cronici literare, am infiintat editura NEUMA, pe urma revista cu acelasi nume. Am realizat mult mai mult decat as fi sperat. Si totusi, mai am 3 puncte pe „lista” de lucruri de realizat in plan profesional, sper ca, le voi putea „bifa” la vremea potrivita.

Great Fashion: Cum armonizati istoria, filosofia si literatura cu activitatea manageriala, pe plan cultural?

Andrea H. Hedeș: Cred ca merg impreuna foarte bine si ma ajuta pentru ca pot pune lucrurile intr-un alt context si intr-o alta perspectiva, mult mai complexe. Cunostintele literare sunt absolute necesare pentru a fi, in primul rand, scriitor. Mai cu seama astazi, nu se poate ajunge la un nivel de „maiestrie” intr-ale scrisului fara o solida baza de cunostinte, nu doar literare ci si cultural. Talentul singur, din pacate, nu e de ajuns. Istoria ma ajuta sa nu inventez roata. Privesc in urma, la ce, cand si cum s-a mai intamplat si trag invataminte.

Inainte de a infiinta editura, am citit foarte mult despre istoria manuscriselor, cartii, a bibliotecilor, despre lectura, scoala, tipar, evolutia gusturilor si modelor.

La fel am facut si in cazul revistei, am revizitat tot ce se putea privitor la revistele literare de la noi si din Europa, din SUA sau Canada, istoria si evolutia lor, de la continut la format, la design, etc. Toate acestea sunt necesare pentru a putea fi, mai apoi, o persoana pragmatica, bine ancorata in realitatea prezentului, pentru a lua deciziile cele mai bune, pentru ca orice inceput e greu si riscuri exista, din pacate, din ce in ce mai multe, din cauza crizelor repetate cu care se confrunta umanitatea astazi.

Great Fashion: De ce NEUMA? Care este semnificatia acestui nume si cu ce intentie l-ati ales?

Andrea H. Hedeș: Multumesc pentru intrebare, imi face intotdeauna mare placere sa vorbesc despre numele dar si despre simbolul NEUMA, un trandafir alb. Semnul vizual sub care sta NEUMA este un trandafir, aceasta floare care transcende granitele culturale, religioase, etnice, deoarece frumusetea si armonia semnificatiilor sale sunt un simbol care are puterea de a ne aduce impreuna. Trandafirul NEUMA este un trandafir inflorit, rosa centifolia, trandafirul cu o suta de foi, metafora a cartii si a revistei si vorbeste despre curajul de a inainta crezand pana la capat intr-un ideal. NEUMA este un semn de notatie muzicala fara portativ, constand din puncte si virgule, folosit in Evul Mediu pentru cantarea liturgica.

Astazi, NEUMA este utilizata doar in cantarea bizantina si gregoriana, in special in comunitatile monastice. Dincolo de aceasta semnificatie, care deja o singularizeaza, o frumoasa poveste spune ca NEUMA ar fi la origini un protosemn care, in functie de nevoia cititorului, semnifica gest scenic in teatru, sunet inmuzica, cifra in matematica. Aceasta generozitate si disponibilitate de dialog cu celalalt, pana la transformare, pentru a implini nevoia interpretului sau, fara a se pierde pe sine, dimpotriva, imbogatindu-se, m-au facut sa aleg acest cuvant, NEUMA, ca titlu pentru revista si editura. Pana la urma, nomen est omen.

Great Fashion: Care sunt, pe scurt, proiectele principale ale revistei Neuma, editurii Neuma si Asociatiei Culturale NEUMA, pentru acest an?

Andrea H. Hedeș: Este un an dificil, si nu as dori sa vorbesc despre toate problemele cu care, si domeniul editorial, publicistica, se confrunta, ca multe alte domenii. Cel cultural este chiar mai afectat, deoarece sustinerea de care se bucura este minimal. Intai de toate, imi doresc sa fim sanatosi, toti cei care facem parte din familia NEUMA, sa putem duce mai departe acest proiect frumos.

Proiectele sunt acelea de sustinere si promovare a literaturii romane contemporane, de punere in valoare a scriitorilor de langa noi, de continuare a colectiilor de poezie romana contemporana, de proza si carte pentru copii, in plus, in revista, de reflectare a vietii culturale din intreaga tara: festivaluri, recitaluri, concursuri, lansari de carte, premiere teatrale, filme.

Tin foarte mult sa aratam oamenilor, publicului, ca scriitorul este in cetate, ca trebuie cunoscut si pretuit. In cele mai intunecate perioade, o poezie sau o fraza frumoasa dintr-un roman ne ajuta sa intelegem ca nu suntem singuri, chiar si pentru o clipa.

Foto 1, 2: © Ovidiu Bujor

Foto 3: © Revista “Neuma”

Un interviu realizat de Great Fashion. Orice utilizare a continutului acestui interviu presupune citarea sursei si necesita obtinerea acordului prealabil, in scris, din partea Great Fashion.

Toate drepturile rezervate © Great Fashion 2022

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu