Au fost alesi cei 12 participanti la a doua editie a rezidentei New Draft

New Draft, prima rezidenta online de dezvoltare de scenarii de lunga durata din Romania si din Republica Moldova, si-a ales proiectele participante la editia din 2023.

”Am fost surprinsa de numarul si de calitatea proiectelor. Ne-a fost greu sa alegem cele 12 proiecte, pentru ca dupa o prima selectie facuta aveam peste 20 de proiecte care meritau sa ajunga pe lista finala. Si citind aplicatiile mi-am dat seama cate proiecte valoroase exista intr-o industrie in care de multe ori se discuta despre numarul mic de scenaristi profesionisti. Dar, intre un proiect bun si un film produs este un drum lung, in care de multe ori autorii se pierd.

Fie ca vorbim despre studenti care au absolvit facultatea sau de autori din medii conexe (am avut aplicatii de la jurnalisti, scriitori, autori de film documentar sau scenaristi specializati pe seriale), dezvoltarea de scenariu, gasirea unui producator si apoi a finantarii, inseamna de multe ori un drum atat de complicat incat proiectul se pierde pe parcurs. Tocmai acest gol incercam noi sa il acoperim la New Draft”, spune Ana Agopian, trainer New Draft.

Cei 12 participanti si proiectele care vor fi dezvoltate in perioada iulie-octombrie 2023 sunt:

„Acasa“ – Dan Panaet (Romania)

 „Acasa, pe drumul cel mai lung“ – Carla Fotea (Romania)

„Club Nord“ – Irina Hutu (Romania)

„Don’t let these houses grow alone“ – Nicolina Sterbet (Republica Moldova)

„Exotic toxic erotic“ – Denise Conn Tubacu (Romania)

„Hora“ – Dima Stoianov (Republica Moldova)

„Josephine“ – Bogdan Drumea (Romania)

 „Linia fierbinte“ – Lucia Lupu (Republica Moldova)

„Omul cu carlig“ – Andrei Siantiu  (Romania)

„Revelionul lui Alin“ – Elena-Maria Calinoiu (Romania)

„Work in progress“ – Cristina Iliescu (Romania)

 „Ziua de nastere a lui Vladut“ – Adrian Ionescu (Romania)

In total, 52 de aplicanti din Bucuresti, Chisinau, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Constanta, Galati, Rosiorii de Vede si alte orase din Romania si-au inscris proiectele la editia a 2-a a rezidentei New Draft. Selectia a fost realizata de trainerii programului, Massimiliano Narduli (scenarist si script advisor), Ana Agopian (scenarista si regizoare de film, consultanta de scenarii) si Craita Nanu (selectionera, curatoare de film si consultanta de scenarii).

”Cred ca filmul poate fi, pentru multi dintre noi, un instrument de introspectie. Mai cred ca fiecare dintre noi are o poveste de viata care, intr-un fel sau altul, poate deveni film. Am citit multe povesti personale, unele dureroase, altele incredibile si am simtit, cu fiecare lectura, responsabilitate si recunostinta pentru ca scriitorul a avut incredere sa scoata din el/ea acea poveste si sa o trimita catre noi. Ne-am bucurat sa citim si propuneri de filme de gen, si proiecte extrem de avansate si foarte la inceput de drum.

Tuturor le multumim. Avem acum, in cele 12 proiecte selectate, cautari personale puternice, plonjeuri in trecut, sarituri in imaginar, disectii sociale si mozaicuri, cu eroi si anti-eroi de toate varstele. Ne bucuram tare de aceasta selectie diversa, cu pariuri curajoase pe care abia asteptam sa le scoatem la lumina”, spune Craita Nanu, trainer New Draft.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu