Augusta Onita-Bagoly (Libraria “St. O. Iosif” & Libris): “Ne place sa credem ca reusim sa insuflam zi de zi pasiunea pentru citit”

– interviu –

Augusta Onita-Bagoly este managerul Librariei “St. O. Iosif” (cea mai veche librarie din Brasov) si directorul de evenimente culturale Libris.

Povestea a inceput in 1991, odata cu fondarea Libris de Ana si Virgil Onita. „Vatra” Libris (una dintre primele companii post-decembriste dedicate cartii si culturii) este libraria “St. O. Iosif” din Brasov, a carei misiune, de a oferi iubitorilor de carte cele mai interesante, actuale si dorite volume, este continuata in online incepand cu 2009, prin Libris.ro, libraria online fondata de Laura Teposu.

Intr-un interviu online, acordat scriitoarei si actritei Claudia Motea, Augusta Onita-Bagoly marturiseste sincer ca “ca cel mai frumos vis al copilariei mele a fost sa traiesc printre carti”. Visul ei s-a implinit inca din prima luna de facultate, iar Libraria “St. O. Iosif”, in timp, locul unde profesia de librar a devenit o bijuterie culturala intr-un spatiu in care muzica si cartile sustin un adevarat regal intelectual.

Great Fashion: Libraria “St. O. Iosif” si-a castigat in timp renumele de reper cultural al Brasovului, devenind, cu timpul, o adevarata institutie culturala. Cum au fost primii ani de activitate profesionala in acest spatiu intelectual?

Augusta Onita-Bagoly: Ma gandesc cu drag si nostalgie la primii ani petrecuti in cadrul librariei St. O. Iosif. Primii patru ani de activitate profesionala au coincis cu perioada anilor universitari. Prima parte a zilei o dedicam cursurilor, iar dupa-amiezile le petreceam la librarie, desi cochetam adeseori cu ideea de a-mi petrece intreaga zi printre rafturi, am fost insa determinata sa-mi finalizez cursurile in domeniul financiar-bancar; dragostea pentru lumea cartilor a invins in cele din urma, caci la finalizarea studiilor am ales sa-mi continui cariera in cadrul Libris.

Revenind la perioada acestor primi ani, a fost o perioada a invatarii, cu provocari si satisfactii pe masura. As spune ca provocarile au fost specifice timpurilor: era o perioada in care lipsa sistemelor informatice era suplinita de memoria si munca de cercetare continua a librarului. Acum, cand totul este la un click distanta, lucrurile sunt mai facile din perspectiva accesarii rapide a titlurilor, iar aspectele administrative, precum inventarierile recurente se realizeaza semi-automatizat, cu mai multa acuratete si intr-un timp mult mai scurt.

A fost insa si o perioada in care s-au creat niste legaturi deosebite, care au dus la formarea unei comunitati aparte in jurul librariei: librarii erau specialistii pe care membrii comunitatii se bazau exclusiv in alegerea titlurilor, indiferent ca era vorba de cartile pentru premii scolare, alegerea unei carti cadou pentru o persoana cu anumite interese, gasirea titlului potrivit pentru vacanta la mare etc.

Ca si azi de altfel, cele mai mari satisfactii ale librarului erau generate de legaturile create in urma unor astfel de dialoguri, de feedback-ul pozitiv al clientilor incantati de recomandarile facute si care continua sa revina. Fidelitatea celor care de ani de zile aleg sa revina la noi este cel mai mare compliment pe care il poate primi un librar, incurajandu-ne sa continuam cu drag si spor ceea ce facem si sa ne asiguram ca vom avea intotdeauna raspunsurile in cautarea carora sunt cititorii nostri. Ne place sa credem ca, dincolo de sprijinul oferit in alegerea cartilor potrivite, reusim sa insuflam zi de zi pasiunea pentru citit.

Great Fashion: Gratie anumitor proiecte culturale de mare anvergura spirituala (nu doar pentru brasoveni) Libraria “St. O. Iosif” s-a transformat intr-o “Casa a cartii si muzicii”. Primul pas a fost in 1995, cand ati inaugurat Salonul cu Muzica, dubland invitatia la lectura adresata vizitatorilor cu o invitatie la auditie, a materialelor discografice din repertoriul national si international. Cum s-a realizat aceasta initiativa?

Augusta Onita-Bagoly: Inca de la inceput, Libris St. O. Iosif o creat un spatiu pentru iubitorii de carte si muzica, remarcandu-se in spatiul cultural brasovean si romanesc prin lansarile de carte si evenimentele culturale organizate, care au adus scriitori si muzicieni din tara si de peste hotare aproape de cititori. Dat fiind succesul de care s-au bucurat aceste prime evenimente, organizarea Targului de Carte si Muzica a fost un nou pas firesc in initiativa de crea proiecte care sa promoveze lectura, muzica si cultura. Un targ cu traditie, care acum are un nou format (ca urmare a nevoilor din ultimii doi ani, cand am fost prezenti online) si un nou nume: LibFest, Targ de cArte si experiente culturale. Anul acesta, in august, ne bucura sa ne reintalnim in cadrul targului cu cititori de pretutindeni, iubitori de frumos si cultura in Piata Sfatului din Brasov.

De-a lungul celor 31 de ani de activitate cu care se mandreste Libris St. O. Iosif, evenimentele organizate in cadrul Salonului de Carte si Muzica si cele organizate in parteneriat cu institutii locale si USR (filiala Brasov), ne-au prilejuit intalniri de neuitat cu autori de renume. Lista este mult prea lunga pentru a-i mentiona pe toti, dar daca ar fi sa amintesc doar cateva nume, i-as mentiona pe Ioan Alexandru, Adrian Paunescu, Octavian Paler, Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, Gheorghe Craciun, Andrei Bodiu, Daniel Dragan , Doru Munteanu, Andrei Marga, Ioan Aurel Pop, Dumitru Constantin Dulcan,  Ileana Vulpescu, Ion Tugui, Mircea Cartarescu, Ioan Muresan, Tudor Chirila, Simona Antonescu, Gabriela Adamesteanu, Dan Lungu, Teodor Baconschi, Adrian Cioroianu, Adrian Lesenciuc, Laurentiu-Ciprian Tudor, dar lista este foarte, foarte lunga.

Great Fashion: Fiind un “actor” implicat in viata culturala a comunitatii, ca gazda a nenumaratelor lansari de carte si cd-uri, a recitalurilor de muzica si poezie, Libraria “St. O. Iosif” este, de 30 de ani si un sustinator al valorilor traditionale si locale, prin expunerea si promovarea creatiilor interpretilor de folclor, ale artistilor plastici si ale scriitorilor brasoveni. Ce ne puteti spune in acest sens?

Augusta Onita-Bagoly: Parteneriatul cu TVR/Festivalul Cerbul de Aur si evenimentele organizate in care am inclus recitaluri de muzica si poezie ne-au adus bucuria de a intalni autori si artisti precum Florin Piersic, Dorel Visa, Corina Chiriac, Claudia Motea, Ioan Ghiuri Pascu, Monica Anghel, Laura Stoica, Mirabela Dauer, Ovidiu Lipan Tandarica, Mircea Baniciu, Nicu Alifantis, Paula Seling, Ada Milea, Loredana Groza, Mihai Traistariu; trupele Pheonix, Pasarea Colibri, Holograf, Compact, Grup 74, Conexiuni, precum si interpreti de folclor: Dumitru Farcas, Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocsa etc.

Great Fashion: Intr-un asemenea spatiu cultural special, cum este Libraria “St. O. Iosif”, ambientul joaca un rol covarsitor. Nu intamplator, in 2011, ati dublat spatiul de expunere al librariei si ati inaugurat Salonul de Lectura ‘St. O. Iosif”, un spatiu destinat atat rasfoirii confortabile a volumelor, cat mai ales desfasurarii unei game largi de evenimente. Concret, ce intalniri si activitati ati realizat?

Augusta Onita: De-a lungul timpului, am organizat sute de lansari si primavara aceasta am reluat cu multa bucurie si entuziasm, dupa cei doi ani de pandemie, traditia acestor evenimente. O sa mentionez doar doua dintre evenimentele recente ce au umplut spatiul librarie: in luna mai am avut bucuria sa le avem invitate pe autoarele Camelia Cavadia si Petronela Rotar, iar lansarea volumului „Farmecul discret al mirarii” (aparut la editura Creator) ne-a oferit un dialog cu adevarat inspirant: Cosmin Neidoni si Cristian Muntean, autorii cartii, alaturi de doi invitati de exceptie: parintele Preot Constantin Necula si autorul Laurentiu-Ciprian Tudor.

Salonul de carte pentru copii este, vorba cantecului, „o camera micuta, dar de prieteni plina”, un spatiu primitor in care organizam cat de des putem activitati pentru copii, prin intermediul carora incercam sa-i ajutam pe cei parinti sa-i atraga pe micutii lor in lumea minunata a povestilor.

Tot luna mai a facut posibila reluarea unei traditii dragi nu numai nou, dar si multor brasoveni. Este vorba despre clubul de lectura BiblioFeel, in cadrul caruia, lunar, ne adunam alaturi de fete familiare si intampinam cu mult drag, ceai si prajiturii si pe noii membri care aleg sa ni se alature pentru discutii lungi, interesante, care trec intr-o clipita si care mereu ne ofera perspective noi. La fel ca seriile discutiilor online organizate de libris.ro, cunoscute sub numele #LibrisTalks (discutii la care particip uneori ca invitat sau moderator), consideram ca discutiile care se nasc in cadrul clubului nostru de lectura sunt dialoguri ce deschid minti.

De asemenea, ne bucuram ca la invitatia Institului Cultural Roman firma Libris a putut sa fie prezenta la un targ international de carte, este vorba anul acesta in luna mai de Salonul de Carte de la Torino, si continuam in acest fel traditia de a reprezenta Romania la targurile internationale ,cum s-a intamplat pana acum la Paris, Nurnberg, Madrid, Chisinau, Beijing, etc.

Great Fashion: Cum generatii intregi de studenti si intelectuali au calcat pragul, e firesc sa putem spune ca Libraria “St. O. Iosif” este un loc al intalnirilor familiare dintre pasionatii muzicii si cartii in atmosfera intima si relaxata pe care doar cultura o poate oferi. Pentru comunitatea brasoveana cum se concretizeaza toate acestea? Cum vad brasovenii despre acest spatiu cultural?

Augusta Onita-Bagoly: Libris St. O. Iosif este despre comunitate, despre interactiuni, despre a aduce aproape oameni cu pasiuni si interese comune. Ne mandrim cu librarii nostri, care sunt persoane cu o formare deosebita, unii dintre ei si scriitori, si care au un rol important in crearea si mentinerea acestei atmosfere speciale pe strada Muresenilor, nr. 14.

In timp, spatiul librariei a devenit un loc ce face parte din inconstientul colectiv al brasovenilor si un punct de reper pentru intalnirile din centru. Cum ne place noua sa incheiem uneori postarile noastre pe social media: „Ne vedem la Steo!”

Great Fashion: In calitate de director de evenimente Libris.ro, care au fost evenimentele principale pe care le-ati organizat? Ce aveti in vedere pentru viitor?

Augusta Onita-Bagoly: O sa incep prin a face referire la evenimentul mentionat si anterior: asteptam cu mare nerabdare luna august a acestui an, care va readuce targul de cArte si experiente culturale LibFest in format fizic la Brasov, dupa trei ani de zile in care, dat fiind contextul pandemic, ne-am intalnit cu cititorii doar in mediul online.

Ne bucura astfel sa realizam o continuare fireasca si armonioasa a Targului de Carte si Muzica, ce a bucurat cititorii de-a lungul a 16 editii organizate la Brasov, in luna martie a fiecarui an, si a Festivalului de Carte si Muzica de la Brasov, care de-a lungul celor 8 editii a adus evenimente pentru cei ce apreciaza cartea, muzica si frumosul.

Great Fashion: In contextul social prezent, care sunt regretele si sperantele dvs cele mai mari pe plan profesional?

Augusta Onita-Bagoly: In general, incerc sa am o atitudine optimista si prefer sa nu gandesc in termeni de „regrete” sau „probleme”, intrucat consider ca este firesc ca in viata sa ne confruntam si cu situatii mai dificile, pe care aleg sa le vad ca provocari, ca oportunitati de invatare. Perioada pandemica ne-a aratat ca putem gasi solutii chiar si pentru situatii ce par a fi imposibile.

Provocarile curente sunt legate de criza de hartie, preturile in continua crestere si contextul socio-economic general, care afecteaza puterea de cumparare a fiecaruia dintre noi. Insa, am speranta ca si de data aceasta, vom gasi solutii care ne vor ajuta sa ne pastram pozitia curenta si chiar sa identificam oportunitati de dezvoltare. Sunt de parere ca pasiunea sustinuta de munca, autodezvoltare permanenta si o continua curiozitate fata de nou sunt elementele care ne ajuta sa ne reinventam de fiecare data cand timpurile o cer.

Foto 1, 3: © Augusta Onita-Bagoly

Foto 2, 4, 5: © Facebook Libraria “St. O. Iosif” (Brasov)

 

Un interviu realizat de Great Fashion. Orice utilizare a continutului acestui interviu presupune citarea sursei si necesita obtinerea acordului prealabil, in scris, din partea Great Fashion.

Toate drepturile rezervate © Great Fashion 2022

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

2 comentarii la Augusta Onita-Bagoly (Libraria “St. O. Iosif” & Libris): “Ne place sa credem ca reusim sa insuflam zi de zi pasiunea pentru citit”

  • Popescu Boris  spune:

    Minunata reconstituire si evocare spirituala a unei institutii devenite simbol in viata Brasovului. Felicitari, doamna Augusta Onita! Primiti, cu sinceritate, atasamentul meu pentru promovarea valorilor culturale.
    Gen. Boris Popescu

  • Ovidiu Constantin Cornilă  spune:

    Felicitări pentru calitatea interviului!
    Libris face o treabă minunată!

Lasa un comentariu