Bijuterii culturale. Claudia Motea, o artista de exceptie

Claudia Motea este un nume care s-a impus pe scena vietii culturale romanesti si internationale atat ca actrita romano-canadiana (one-woman-show) cat si poeta, scriitoare, dramaturg, scenarista, traducatoare si profesoara de arta dramatica.

In prezent, Claudia Motea este director artistic al Teatrului Nostrum, teatru afiliat Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania, profesor de arta dramatica la Centrul Cultural UNESCO “Mihai Eminescu” din Bucuresti, reprezentant Editura Creator (din grupul de firme Libris, pentru evenimentele de lansare carte Bucuresti), presedintele Departamentului Artele Spectacolelor al Uniunii Artistilor Plastici si are o stransa colaborare cu Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film.

Va dezvaluim cateva dintre bijuteriile culturale realizate de aceasta artista de exceptie.

 

TEATRU

Brancusi, dragostea mea!

PREMIERA NATIONALA – joi, 3 martie 2022, ora 19.00 la TEATRUL DRAMATURGILOR ROMANI

Inspirat de cartea cu acelasi nume, a Claudiei Motea, tradusa si publicata deja în zece limbi, acest spectacol multimedia aduce în prim plan marile iubiri ale lui Brancusi, cu femei celebre care i-au fost muze: Margit Pogany, Maria Tanase, Eileen Lane, Peggy Gugenheim, Madame Leonie Ricou, Maria Bonaparte, Cella Delavrancea, Baroneasa Renee Irana Frachon si Milita Petrascu.

Toate cele noua personaje feminine sunt interpretate de actrita Claudia Motea, care dovedeste o adevarata performanta artistica, printr-o doza magica de talent si daruire, în crearea diversa a acestor personalitati complexe.

Iata un spectacol fascinant, în regia semnata de Beatrice Rancea, care evoca adevaratele povesti de iubire din viata marelui artist, traite în atelierul sau din Montparnasse si care sunt menite sa ajunga la sufletul cat mai multor spectatori!

 Vocea lui Brancusi apartine actorului Marius Bodochi, la vioara Geanina Meragiu si la pian: Adina Cocarceanu.

 Durata spectacolului: 70 minute

Cu: CLAUDIA MOTEA

 Voce Constantin Brancusi: MARIUS BODOCHI

Vioara: GEANINA MERAGIU

Pian: ADINA COCARCEANU

REGIA & Light Design: BEATRICE RANCEA

Totodata, Centrul UNESCO Mihai Eminescu, alaturi de acest spectacol, da viata unui eveniment brancusian si printr-o inedita  expozitie de arta itineranta: “BRANCUSI si iubirile lui!” care are ca protagoniste portretele-picturi ale celor noua personaje ale piesei de teatru (artist Vali Ciobanu) si pe cel al Zeului Creator Brancusi (artist Dmitri Murahovschi).

Multumiri cu recunostinta, partenerilor de onoare: Asociatia Culturala Libris Brasov, Asociatia OR, Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania si Impro Media SRL.

Va asteptam cu bucurie si iubire  joi, 3 martie 2022, ora 19.00, la PREMIERA NATIONALA de la Teatrul Dramaturgilor Romani!

LITERATURA

Claudia Motea a scris si publicat pana in prezent 5 carti. Paleta este diversa: volume de poezie sau piese de teatru. In limbile romana si engleza.

Brancusi, Mon Amour!

teatru

Editie in limbile romana-suedeza-franceza-engleza-spaniola.

Cartea Brancusi, mon Amour! sta la baza unui proiect extrem de ambitios motivat, in primul rand, de valoarea incomensurabila a marelui nostru sculptor roman in patrimoniul cultural mondial si care isi doreste sa gaseasca ecou in inimile a numerosi cititori si spectatori. Gratie Editurii Creator, alias Libris, cartea este tradusa si publicata, deocamdata, in cinci limbi.

Acest proiect a fost deja transpus in scena, avand o premiera de mare succes in Suedia, la Karlskrona, unde actrita Claudia Motea a interpretat toate cele noua personaje si a fost acompaniata la saxofon si clarinet de maestrul Felix Goldbach, alias Brancusi. In perspectiva apropiata are ca destinatie premiera nationala la Teatrul “Alexandru Davila”, din Pitesti, continuand  apoi cu semnificative reprezentatii teatrale, intr-un turneu prin tara, european si in America.

Piesa “BRANCUSI, mon AMOUR!”, inclusa in acest volum teatral, o coproductie romano-suedeza, recent, a avut premiera in Suedia, la Karlskrona, si, in 2021, a fost tradusa si publicata in 5 limbi, avand ca destinatie, semnificative reprezentatii teatrale printr-un turneu Europa si America.

MUCH LOVE – Decalog Teatral / Libris Editorial

La Gaudeamus 2019, aceasta carte a sa a fost aleasa, pentru o campanie a Radiodifuziunii Romane, drept una dintre cele mai indragite carti ale acestui targ.

Piesa “BRANCUSI, mon AMOUR!”, inclusa in acest volum teatral, o coproductie romano-suedeza, recent, a avut premiera in Suedia, la Karlskrona.

In 2021, a fost tradusa si publicata in 5 limbi, avand ca destinatie, semnificative reprezentatii teatrale printr-un turneu Europa si America.

La Gaudeamus 2019, cartea sa, MUCH LOVE – Decalog Teatral / Libris Editorial, a fost aleasa, pentru o campanie a Radiodifuziunii Romane, drept una dintre cele mai indragite carti ale acestui targ.

In zorii din tine. The Dawn Inside You

poezie (in limba engleza)

“Poeziile din volumul In zorii din tine sunt stropi din sufletul unei FEMEI care iubeste cu tot ce este ea, asa cum rad copiii cu toata fiinta lor. Fericit omul care poate iubi asa, fericit si omul care poate fi iubit cu tot sufletul si cu tot cerul, cu toti zorii si cu toate apusurile. In inima lui, a celui astfel iubit, stau si Marea Neagra, si Soarele, si Luna, si toate galaxiile, si tot acolo, doar acolo, se aude o melodie fredonata de Dumnezeu.

Magiciana acestei iubiri isi schimba toata geografia inimii primindu-l in viata ei pe EL, acel EL care ii da puterea sa reinverzeasca frunzele toamnei, dar, atunci cand nu aude poezia din ea, o face si sa o doara chiar si frunzele din pomi. Pace si zbucium, fericire si inserari, cer si prapastie – acesta este peisajul unui suflet de femeie indragostita. Scrisa in culorile curcubeului, cartea Claudiei Motea te ia din tine si te plimba „in zorii” din adancul unei iubiri. Este cartea in care poti vedea cu ochii inimii cat de bogata este o femeie care iubeste sa iubeasca.”

Profesor Mihaela Hura 

PREMII NATIONALE SI INTERNATIONALE

Actrita romano-canadiana Claudia Motea a fost remarcata datorita talentului sau actoricesc, dar si pentru cel de dramaturg/scenarist, in tara, precum si in strainatate, obtinand mai multe premii si distinctii din partea unor institutii de prestigiu. The Theatre Film Festival London Canada i-a acordat titlurile de Best Actress, Best Original Script, Best Audience Award si o nominalizare Brickenden Award. In anul 2015, a primit Premiul de Excelenta in cadrul Galei Celebritatilor alaturi de alte personalitati precum Klaus lohannis, Radu Beligan. A fost aleasa Femeia Anului la Gala Femei de Succes in 2016.

Magna cum Laudae oferit de Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film Romania –  U.A.R.F., Premiul de Excelenta in cadrul Galei Celebritatilor 2016, Femeia Anului la Gala Femei de Succes 2018, Premiul Cartea Anului 2019 in Israel pentru cartea sa, “Shalom, Israel!”, iar in luna iunie a acestui an 2021 a fost premiata la Academia Romana cu Premiul Cronica Timpului acordat de Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania.

Va puteti delecta privirea si sufletul citind cartile artistei Claudia Motea, DAND CLICK AICI. Lectura placuta, dragi vizitatori Great Fashion!

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu