Care este relatia dintre fashion si succesul unui candidat politic?

De-a lungul secolelor, persoanele fizice sau societatile si-au folosit hainele ca o forma de comunicare nonverbala pentru a indica ocupatia, gradul, sexul, disponibilitatea sexuala, localitatea, clasa, averea si grupul de afiliere.

Exista o „mitologie“ a imbracamintii, ce are menirea de a impulsiona consumul. Alaturi de vedetele care promoveaza sau chiar personalizeaza marile case de moda, liderii politici ocupa locul al II-lea in topul preferintelor telespectatorilor.

Si nu de putine ori, prin modul in care ei aleg sa se imbrace pun in evidenta anumite stiluri de imbracaminte, incaltaminte si accesorii. Si, de cele mai multe ori, isi promoveaza personalitatea. Pe micul ecran.

Pentru ca imbracamintea este o forma de comunicare nonverbala. Inaintea prezentarii verbale, cu ajutorul vestimentatiei se transmit informatii despre apartenenta la genul social, varsta, clasa sociala, ocupatie, origine etnica si despre caracteristicile psiho-morale de personalitate.

De cele mai multe ori insa, discursul candidatilor politici poate sa fie compromis de aparenta lor fizica, de modul cum ei se prezinta vizual in fata alegatorilor.

Astfel, exista posibilitatea ca un politician care are charisma in public sa nu fie deloc telegenic. Ajuns in fata platorului de filmare, candidatul politic nu mai are acelasi impact major vizual in fata alegatorilor care stau relaxati in fotolii acasa si il privesc.

Atentie, insa! Moda, in toate formele sale, de la un tatuaj si navele, la cele mai noi hairstyle, este cea mai buna forma de iconografie prin care politicianul isi poate exprima identitatea. Aceasta ii permite sa se faca inteles foarte bine de alegatori.

(Model foto: Liviu Antonesei – scriitor)

Daca v-a placut acest articol, va invitam sa fiti alaturi de noi, cu un Like, pe pagina noastra de Facebook.


Un comentariu la Care este relatia dintre fashion si succesul unui candidat politic?

  • ghelbere elena  spune:

    Oare chiar haina te face om? Ce-i drept imi place sa admir o femeie bine imbracaca si aranjata dar si un barbat pe care costumul vine care vine ca turnat si are o cravata asortata. De multe ori raman dezamagita cand vad ca au in picioare sosete nepotrivite chiar daca pana ai vedea sosetele l-am admirat.

Lasa un comentariu