Ce semnifica cifra 13 in religia crestin-ortodoxa

Desi multi oameni se tem si cred ca cifra 13 nu este benefica (in cultura populara a unor societati este chiar evitata in numaratoare), pentru credinciosii ortodocsi realitatea este alta.

Preotul Ioan V. Argatu, nepotul si ucenicul cel mai fidel al Parintelui Ilarion Argatu (unul dintre marii duhovnici ai Bisericii Ortodoxe Romane) si, totodata, o personalitate a lumii religioase romanesti contemporane, ne cheama la credinta nezdruncinata in puterea si dragostea lui Dumnezeu si ne da cateva explicatii crestine cu privire la numarul 13, care sa ne ajute sa iubim acest numar si sa credem in binele pe care-l poate aduce.

ioan-argatuPr. Ioan V. Argatu: „Pentru noi, credinciosii ortodocsi, numarul 13 este socotit a fi numarul Maicii Domnului. Este numarul prezent la Pogorarea Sfantului Duh in Duminica Cincizecimii (50 zile dupa Inviere). Este numarul format din cei 12 Apostoli in mijlocul carora se afla Maica Domnului adunati la rugaciune intr-o zi de duminica, cand s-a coborat Sfantul Duh in chipul limbilor de foc peste Sfintii Apostoli. In acea zi, prin predica Sfintilor Apostoli plini de Duhul cel Sfant, s-a intemeiat Biserica formata din comunitatea de credinciosi care s-au botezat atunci (3.000 de suflete). Maica Domnului era a 13-a si este numarul ei.

Parintele Ilarion Argatu spunea ca cine crede ca numarul 13 este numarul Maicii Domnului are mare ajutor si-i merge bine in acea zi de 13. Tot Sfintia Sa spunea ca lui ii mergea cel mai bine in zile de marti si de 13 ale lunii. Mai spunea ca Dumnezeu a facut toate zilele bune si toate sunt ale lui Dumnezeu si sa credem acest lucru, insa omul punandu-si credinta mai mult in superstitii decat in puterea lui Dumnezeu a facut ca in acele zile sa se manifeste mai mult puterea celui rau.

Sa crezi ca numarul 13 iti aduce ghinion si necazuri si ca atare te feresti si te ascunzi, este o superstitie. Inseamna ca ai o „credinta superstitioasa“ si nicidecum una dreapta si neindoielnica, cum ar trebui sa aiba un adevarat crestin.

Pentru cei ce cred ca zilele de marti si de 13 ale lunii le aduc ghinion si necazuri asa li se intampla, dupa credinta lor. Credinta are mare rol in implinirea lucrurilor. In concluzie, este pacat sa crezi in superstitii pentru ca ele slabesc sau anuleaza din om credinta cea adevarata in Atotputernicia lui Dumnezeu. Aceasta superstitie, ca numarul 13 iti aduce ghinion sau ceva rau, vine de la popoarele care au o credinta si dogma fragmentata, numai cu parti din adevarul de credinta si care amesteca binele cu raul.

Biserica ortodoxa condamna superstitiile. Daca intalnim si printre ortodocsi ca practica superstitia, cercetati-i si vedeti ca sunt din cei ce nu au avut parte de o educatie sanatoasa moral-religioasa din familie.”

(fragment din interviul cu Preotul Ioan V. Argatu, publicat in cartea „ROMÂNII SECOLULUI XXI. Interviuri-document cu personalitati romanesti” de Rhea Cristina, Editura Pro Universitaria, Bucuresti, 2013)

foto carte

Cartea „ROMÂNII SECOLULUI XXI. Interviuri-document cu personalitati romanesti” de Rhea Cristina cuprinde 32 de interviuri cu 29 de personalitati romanesti atat din sfera culturala cat si din alte domenii importante ale societatii (medicina, invatamant, religie, politica, armata si securitate nationala): Radu Barbulescu, Ana Blandiana si Romulus Rusan, Al. Cistelecan, Dragos Galgotiu, Sorin Iliesiu, Irina Mavrodin, Sergiu Anghel, Doina Cornea, Aurelian Craiutu, Alexandru Paleologu, Oana Pellea, Dan Puric, Geo Saizescu, Ioan Tugearu, Matei Visniec, Annie Bentoiu, Barbu Cioculescu, Eleodor Focseneanu, Argatu Ioan, Iuliana Avadanei, Victor Bostinaru, Gigi Caciuleanu, Adrian Cioroianu, Constantin Degeratu, Sabin Dragulin, Paul Dumitrescu, Marcela Monica Stoica, Christian Tamas.

Cartea, in format print, poate fi comandata online dand CLICK AICI.

Foto 1: Pr. Ioan V. Argatu

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


Lasa un comentariu