Ce transmitem in societate prin vestimentatie

Exista, indiscutabil, o valoare de comunicare a hainelor.

Ce simboluri pot avea hainele? Ele pot fi un simbol al puterii sau al pozitiei sociale.

Dar pot fi si un simbol al apartenentei culturale, daca luam in considerare particularitatile vestimentare ale fiecarei culturi.

Insa, hainele pe care alegem sa le purtam pot avea si o valoare a aspiratiilor personale si chiar a nivelului nostru de educatie.

Imbracamintea si accesoriile purtate au rolul doar de a ne acoperi trupul? In cea mai mare masura, asa este. Dar sa nu uitam un lucru extrem de important: faptul ca ele descopera omul din interiorul nostru!

De ce este important acest lucru? Pentru ca imbracamintea transmite un mesaj pe care cei din jur il receptioneaza si la care reactioneaza! Iar cercetarile arata ca avem intre 7 si 90 de secunde pentru a ne castiga partenerul de comunicare – la nivel de subconstient.

Sa ne aducem aminte mereu, inainte de fiecare intalnire de networking, de 3 lucruri importante:

  1. Hainele inseamna imagine.
  2. O vestimentatie aleasa corect ne va ajuta sa stabilim mai usor un plan de comunicare, dar nu va comunica niciodata mai mult decat noi insine.
  3. Sa fim siguri ca hainele nu pot suplini lipsa de profesionalism si nu pot ascunde ignoranta.

Prin urmare, pentru influentarea partenerului de comunicare si de networking avem la dispozitie doua instrumente „neconventionale“: pe de o parte, vestimentatia si infatisarea exterioara, iar pe cealalta parte, manierele si eticheta!

Daca v-a placut acest articol, va invitam sa fiti alaturi de noi, cu un Like, pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

7 comentarii la Ce transmitem in societate prin vestimentatie

  • Minodora  spune:

    Sunt intru totul de acord cu articolul acesta, deoarece in zilele noastre prima impresie este data de vestimentatie. Mai mult decat atat, pot spune ca am cateva experiente asemanatoare articolului, in urma carora am realizat ca eticheta pe care o primesti in raportul cu ceilalti este pusa mai intai de modul in care arati si apoi de ceea ce stii sa faci. Felicitari redactiei pentru munca depusa la un site de exceptie!:)

  • Cristina Popescu  spune:

    Interesant articol. Vestimentatia este foarte importanta, mai ales la un intreviu sau o intalnire de afaceri.

  • georgyaaa  spune:

    Super articolul exact pe gustul meu,nu m-as plictisi niciodata de astfel de articole mai ales de haine :X:X:

  • Camelia Covaci  spune:

    Cu siguranta, sunt perfect de acord cu afirmatia “Hainele inseamna imagine”. Prin intermediul lor, lasam o prima amprenta (pozitiva sau mai putin), ne personalizam stilul, iesim in evidenta. Chiar daca nu toata lumea o recunoaste, nu in putine cazuri “haina face omul” si ii poate mijloci drumul catre ceva.

  • Pirvete Oana  spune:

    In ciuda faptului ca exista un proverb romanesc la noi cum ca: “Haina nu face pe om”, iata ca in ziua de astazi, principalul aspect de care se tine seama atunci cand te prezinti intr-un loc nou, la un interviu, intr-un restaurant, la o intalnire si chiar pe strada, este legat de haine.
    Hainele pe care le purtam vorbesc despre noi, chiar inainte ca noi sa rostim vreun cuvannt.
    Da! Hainele inseamna imagine. Si ele transmit informatii oamenilor cu care interactionam, despre personalitatea noastra imediat ce le punem pe noi. Insa ele, hainele, dupa parerea mea, nu sunt decat un invelis pentru noi. Consider ca nu trebuie sa lasam doar in seama hainelor transmiterea lucrurilor pe care dorim sa le transmitem… Hainele nu tin loc de comunicare, chiar daca prin ele, comunicam non-verbal.

    Asa ca… sa ne imbracam adecvat fiecarui moment la care luam parte insa sa nu ne bazam doar pe hainute ca pot face ceea ce noi nu putem spune ! Hainele ne ajuta sa ne exprimam mai bine, sa fim mai increzatori, sau din potriva 🙂 O haina in care nu te simti bine, iti poate de asemenea schimba starea de spirit, in timp ce hainele frumoase ne dau incredere si luminozitate pe chip !

    Sa avem grija ce purtam! 🙂

  • Adriana Barnovschi  spune:

    Fără îndoială, hainele comunică celorlalți ceva despre cel ce le poartă și în unele situații, nu puține, ajută la conturarea primei impresii, în mod mai mult sau mai puțin justificat. Desigur, prima impresie nu e întotdeauna și ultima. Ele spun ceva despre stilul personal, despre gusturi, despre felul cum alegem să ne raportăm la ceilalți, despre statul profesional, social ori starea materială. Din păcate, într-o lume în care se pune atât de mult accent pe formă, pe aspectul exterior, goana după o imagine cât mai aproape de perfecțiune și dorința de a fi permanent în pas cu moda și cu noile tendințe au devenit pentru mulți aproape obsesive. Mulți au devenit sclavii modei și au pierdut din vedere că nu orice stă bine oricui, că nu tot ceea ce se poartă/ e la modă trebuie copiat și asimilat. E de preferat să alegem haine care ne avantajează, care ne fac să ne simțim confortabil, care corectează anumite defecte și evidențiază aspectele pozitive, chiar dacă nu sunt la modă. Simplitatea, decența, bunul gust, moderația trebuie să fie liniile de urmat atunci când alegem o anumită ținută. În opinia mea, e golită de sens o investiție doar în aspectul exterior, căci nu va ține niciodată loc de ceea ce înseamnă valoarea, esența ființei umane.
    Cum o carte nu trebuie judecată după copertă, tot așa un om nu trebuie etichetat exclusiv în funcție de vestimentația sa. A judeca un om doar după ceea ce poartă e profund greșit, superficial și nedrept câtă vreme nu știm nimic despre cel ce se află în fața noastră. De pildă, sub o vestimentație anostă se poate ascunde un om deosebit, un om care poate nu e preocupat de felul cum arată – a nu se înțelege că este neglijent – sau poate că nu-i place să epateze ori poate că din rațiuni economice nu poate avea o garderobă așa cum și-ar dori. E bine să nu ne pripim cu concluziile atunci când vrem să cunoaștem cu adevărat un om, hainele nu trebuie să fie o barieră.

  • ghelbere elena  spune:

    Corect tot ce ai scris in articol.

Lasa un comentariu