Cei mai cititi 6 scriitori de literatura spaniola in Romania

Cartile lor au depasit sute de mii de exemplare vandute

Melodioasa, expresiva, utila, spaniola este una dintre puținele limbi cu adevarat internationale.

Mai mult decat atat, literatura spaniola are o valoare incomensurabila, avand scriitori extrem de apreciati si profunzi prin scriitura lor.

Cartile acestora au depasit epocile in care au fost scrise si au ramas comori nestemate ale literaturii universale.

Te invitam, asadar, in acest articol, sa descoperi Spania si America Latina prin fascinanta lor literatura, afland informatii despre Cei mai cititi 6 scriitori de literatura spaniola in Romania si despre cele mai semnificative opere ale lor, care au depasit sute de mii de exemplare vandute.

Esti pregatit sa savurezi cultura spaniola si sa explorezi universul hispanic?

Miguel de Cervantes Saavedra (1547, Alcalá de Henares-23 aprilie 1616, Madrid) este considerat ca personalitatea artistica-simbol pentru literatura spaniola.

Poet, dramaturg si romancier, Cervantes este autorul romanului El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha, unul dintre cele mai citite romane, de fapt, capodopera literaturii spaniole. Prima parte a aparut in 1605 si s-a bucurat de un mare succes fiind tradusa in principalele limbi europene, iar in prezent este una din operele cu cele mai multe traduceri din lume. Acest roman cavaleresc a fost calificat de criticii literari drept primul roman modern si una din cele mai valoroase opere ale literaturii universale.

A scris de asemenea volume de poezie, teatru, proza si proza scurta (nuvele). CLICK AICI PENTRU CARTILE SALE

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Márquez (6 martie 1927, Aracataca, Columbia-17 aprilie 2014, Ciudad de Mexico, Mexic) a primit Premiul Nobel pentru Literatura in 1982, fiind cel mai cunoscut scriitor sud-american al secolului XX, devenind pe plan mondial parintele realismului magic.

Cel mai popular roman al sau este Un veac de singuratate (1967), vandut in peste 30 de milioane de copii si tradus in peste 25 de limbi straine, dar foarte cunoscute sunt si „Cronica unei morti anuntate” (1981), Dragostea in vremea holerei (1985), Generalul in labirintul sau (1989). “Mi s-a linistit sufletul, si atunci am descoperit cu mare bucurie ca viata, si nu moartea, e nesfarsita.“ Este considerat unul dintre cei mai importanti autori ai secolului XX si unul dintre cei mai buni autori in limba spaniola. CLICK AICI PENTRU CARTILE SALE

Federico García Lorca (5 iunie 1898, Fuente Vaqueros, Granada-18 august 1936, intre Víznar si Alfacar, ibidem) a fost un poet, prozator si dramaturg spaniol, cunoscut si pentru talentul sau in alte domenii ale artei.

Incadrat in generatia lui 27 a literaturii spaniole, este cel mai popular si influent scriitor spaniol din secolul XX. Ca dramaturg este considerat una dintre figurile de referinta ale teatrului spaniol din secolul XX, alaturi de Valle-Inclán si Buero Vallejo.

Opera lui Lorca s-a caracterizat prin a fi originala si organizata, precum si prin utilizarea constanta a metaforei si simbolurilor. Principalele teme din opera scriitorului au fost frustrarea, dragostea si dorinta. Una dintre cele mai faimoase lucrari ale sale a fost Casa Bernardei Alba. CLICK AICI PENTRU CARTILE SALE

Mario Vargas Llosa (28 martie 1936, Arequipa, Peru) a devenit un scriitor si un critic foarte cunoscut si apreciat la nivel mondial, opera sa fiind tradusa In peste 30 de limbi, iar In 2010 a obtinut recunoasterea valorii operei sale si prin atribuirea Premiului Nobel pentru Literatura.

In 1994 a primit Premiul Cervantes si a fost numit membru al Academiei Regale Spaniole. A primit numeroase premii, sau titluri, printre care: Legiunea de Onoare a Frantei (1985), Premiul “Asturias” (1986), Premiul pentru pace al Asociatiei Germane a Comertului de Carte (1996), Premiul pentru critica al Cercului National pentru Critica de Carte (1997), premiul “Irving Kristo” din partea Institutul American de Initiativa (2005). In 2011, a primit din partea Regelui Spaniei, Juan Carlos I, titlul de marchiz de Vargas Llosa. In 2013, a fost distins cu Premiul “Columnistas de El Mundo”, ca recunoastere a laturii sale jurnalistice. Dintre operele sale reprezentative, enumeram: Orasul si cainii, Elogiu mamei vitrege, Paradisul de dupa colt, Conversatie la catedrala. CLICK AICI PENTRU CARTILE SALE

Miguel de Unamuno (29 septembrie 1864, Bilbao-31 decembrie 1936, Salamanca) a fost un poet, prozator spaniol, filozof, profesor, critic literar, eseist si dramaturg.

Contradictiile dintre religie, stiinta si forta instinctului natural sunt teme constante in opera sa.

Initiator al existentialismului spaniol prin opera filosofico-eseistica-literara. Dintre cele mai cunoscute lucrari ale sale, amintim: Viata lui don Quijote si Sancho dupa Miguel de Cervates Saavedra (eseu, 1905), Despre sentimentul tragic al vietii la oameni si popoare (eseu, 1913), Negura (roman, 1914), Cristosul lui Velazques (capodopera sa poetica, 1920), Trei nuvele exemplare (1921), Agonia crestinismului (eseu, 1925).

De asemenea, este recunoscut pe plan mnodial pentru volumele Jurnal intim (1999), Trei nuvele exemplare si un Prolog (2001) si Ceata (2007). CLICK AICI PENTRU CARTILE SALE

José Ortega y Gasset (9 mai 1883, Madrid-18 octombrie1955, Madrid) a fost un celebru filosof spaniol.

In plus, este considerat una dintre cele mai influente voci vorbitoare de spaniola din secolul al XX-lea si probabil cel mai importanti „ganditori” din istoria Spaniei.

Unul dintre cele mai recunoscute merite ale operei sale a fost de a apropia lectura filosofica de „publicul comun”. Departe de formele complicate, scrierile sale au o fluenta literara care permite oricarui cititor sa intre fara probleme in lumea ideilor.

“Frumusetea unei metafore incepe acolo unde sfarseste adevarul ei.”

Dintre cele mai reprezentative lucrari ale sale, care i-au adus faima pe plan mondial, enumeram: Spania nevertebrata, Rebeliunea maselor, Eseu despre dragoste, Europa si ideea de natiune, Meditatii asupra lui Don Quijote. CLICK AICI PENTRU CARTILE SALE

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu