Constelatiile familiale. Cum ne vindecam sufletul si relatia de cuplu

Bert Hellinger s-a nascut in 1925. A facut studii de filosofie, teologie si pedagogie.

Dupa 16 ani petrecuti ca misionar catolic si preot paroh alaturi de zulusii din Africa de Sud, se intoarce in Germania, unde devine mai intai psihanalist, apoi elaboreaza Metoda de Terapie sistemica familiala/ Metoda Constelatiilor familiale.

Realizarile lui Bert Hellinger care, dupa 20 de ani de preotie a studiat psihanaliza, analiza tranzactionala, terapia gestaltista si hipnoterapia ericsoniana, sunt covarsitor de importante si au dus la aparitia Terapiei Sistemice a Constelatiilor Familiale, metoda terapeutica cu care psihologul a cucerit o lume intreaga.

Despre aceasta metoda terapeutica exceptionala si cum ne vindecam sufletul si relatia de cuplu discutam in acest articol.

“Ce imbolnaveste sufletul si ce il vindeca” de Thomas Schäfer

Constelatiile familiale si terapia lui Bert Hellinger

Terapeut de geniu, Bert Hellinger a publicat peste 60 de carti de psihoterapie sistemica, pornind de la premisa ca familia e un sistem de care nu ne putem desprinde usor, a carei istorie are repercusiuni asupra tuturor membrilor sai.

Metoda constelatiilor familiale (scurta terapie de grup ce reflecta inconstientul unui sistem de familie) ne permite sa intelegem cum anume un pacient este legat de destinul altor membri ai familiei sale si ce atitudini ar putea fi benefice pentru echilibrul sau psihologic.

Cum ne ajuta cartea?

In cartea de fata, Thomas Schäfer, psihoterapeut cu indelungata experienta, ne propune o descriere clara a metodei constelatiilor familiale si aduce raspunsuri numeroaselor intrebari pe care ni le punem:

• Care este explicatia esecului sau a armoniei din relatiile cu parintii sau cu partenerul?
• Ce situatii din trecutul familial pot sta la originea unor boli grave?
• In ce mod intervine complexitatea istoriilor familiale in multe dintre disfunctii?

Pornind de la exemple din practica sa terapeutica, autorul demonstreaza modul in care metoda constelatiilor familiale poate intrerupe ciclul dinamicilor patologice inconstiente, eliberand forta iubirii blocate – dar mereu activa –, pentru vindecarea trupului si a sufletului. CLICK AICI PENTRU CARTE

“Constelatiile familiale” de Bert Hellinger

Terapie pentru suflet

Prin genosociograma sau constelatia familiala, bazata pe analiza arborelui genealogic se pune in evidenta familia in sensul larg al termenului, pana la 12 generatii, si legaturile afective majore, pozitive, negative sau uitate. Intelegand mai bine legaturile complexe din familie, vom avea sansa de a nu repeta destinul generatiilor anterioare.

Cum ne ajuta cartea?

Constelatia familiala are un suflet comun, care o mentine unita si o orienteaza. Faptul ca vorbim despre un suflet comun inseamna ca aceasta constelatie familiala, dincolo de aspectele sale psiho-sociale, are o dimensiune si o natura pe care le putem numi „religioase“.

A deveni tu insuti inseamna, asadar, a intelege sursa propriei „alienari“ si a integra dimensiunea religioasa a propriei vieti inainte de a incepe o terapie pe care trebuie s-o numim, in mod firesc, terapia sufletului.

Bert Hellinger ne propune intelegerea acestei metode, care-l indeamna pe fiecare dintre noi sa-si redefineasca legaturile. Viata fiecaruia dintre noi este guvernata de principii care functioneaza dincolo de dorintele si de angoasele noastre.

Daca, pe de o parte, beneficiem cu totii de liberul arbitru, este esential sa stim ca, pe de alta parte, propria noastra existenta este puternic influentata nu numai de predecesorii directi – parintii – cat, mai ales, de membrii unei vaste constelatii familiale. VEZI AICI CARTEA

“Constelatii familiale pentru cupluri” de Bert Hellinger

Adevaratele cauze ale crizelor conjugale si solutii pentru depasirea lor

Crizele aparute in relatia de cuplu sunt adeseori legate de identificari cu familia de origine, fara ca partenerii sa constientizeze acest lucru si fara ca vreunul dintre ei sa poata fi facut responsabil. Cei doi sufera, desi se iubesc.

Cauta solutii, convinsi fiind ca, daca se straduiesc indeajuns, totul se va rezolva.

Eforturile lor nu au insa sorti de izbanda, pentru ca aceste crize isi au originea in alta parte.

Cum ne ajuta cartea?

Prin exemple concrete de constelatii familiale, bazate pe cazuri reale, Bert Hellinger ne arata cum sa descoperim adevaratele motive ale crizelor conjugale si cat de simpla devine rezolvarea lor atunci cand le cunoastem.

Dinamica fiecareia dintre constelatiile prezentate aici poate servi drept exemplu si pentru alte cupluri care se confrunta cu probleme, oferindu-le speranta si putere si ajutandu-le sa redescopere ce anume permite fluxului de iubire sa curga din nou in sistemele lor familiale. CLICK AICI PENTRU CARTE

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu