Cristian Munteanu: Ce este NLP?

“NLP (Programarea Neuro-Lingvistica) a aparut in anii ’70 din mai multe discipline intelectuale si a fost conceptualizat de cei doi co-fondatori: Richard Bandler si John Grinder. NLP a aparut prin procesul de MODELARE, prin care au fost preluate tiparele de gandire si comportament ale unor mari terapeuti ca Miltone Erikson, Virginia Satir, Fritz Perls.

NLP este, pentru mine, manualul de utilizare al creierului.

In scoala invatam multe materii, dar nimeni nu ne invata cum functioneaza de fapt creierul propriu. Nu ne invata nimeni cum sa comunicam, cum sa avem incredere in noi, cum sa invatam, cum sa avem relatii implinite, cum sa ne gestionam emotiile, cum sa fim fericiti.

NLP ne ofera un model pentru a invata cum sa recunoastem si sa reproducem excelenta.

Programarea Neuro-Lingvistica ne furnizeaza metodele si tehnologia prin care putem sa ne controlam gandurile, starile interne si comportamentul.

NLP ne invata CUM sa ne folosim de limbaj si cum sa actionam pentru a ne atinge scopul. Ne invata CUM sa organizam ceea ce vedem, auzim, simtim, CUM sa selectam si sa modificam lumea inconjuratoare prin intermediul simturilor.

  • PROGRAMARE – abilitatea de a descoperi si utiliza/modifica programele pe care le rulam (comunicarea cu noi insine si cu altii) in sistemul nostru neurologic pentru a atinge rezultatele dorite
  • NEURO – se refera la sistemul nervos uman/minte si la modul in care acesta proceseaza informatiile; la modul unic prin care fiecare om isi formeaza experienta asupra lumii  prin cele cinci simturi: vizual, auditiv, kinestezic, olfactiv si gustativ.
  • LINGVISTICA – Limbajul si celelalte sisteme de comunicare non-verbale prin care reprezentarile noastre neuronale sunt codate, ordonate si li se dau inteles. Aici sunt incluse: imagini, sunete, senzatii, mirosuri, gusturi si cuvinte (dialog interior).

Sunt multe definitii ale Programarii Neuro-Lingvistice, dar cred ca una dintre cele mai bune este aceasta: Studiul excelentei umane si cum anume o putem reproduce.”

Cristian Munteanu

Fondatorul Coaching & Training Transformativ

Master Trainer wingwave – singurul Trainer din Romania cu competente de formare in wingwave,

Master Trainer NLP,

Coach NLP si wingwave,

Membru al Asociatiei Romane de Programare Neuro-Lingvistica – www.nlp.ro,
Membru al Societatii Romane de Coaching – www.src.ro,
Peste 2000 ore experienta coaching individual
Peste 1000 ore experienta training

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


Lasa un comentariu