Cristian Munteanu: Ce este wingwave?

“Wingwave Coaching este o metoda de coaching emotional de scurta durata.

A fost dezvoltata de Cora Besser-Siegmund si Harry Siegmund, psihologi germani si traineri in domeniul managementului la Besser-Siegmund Institut in Hamburg, Germania, la mijlocul anilor ’90.

Wingwave Coaching combina:

  • EFICACITATEA Stimularii bilaterale a emisferelor cerebrale prin „activarea” fazelor REM (de exemplu: miscarea rapida a ochilor, stimularea bilaterala auditiva sau kinestezica);
  • RAPIDITATEA si lucrul pe PROCES din Programarea Neuro-Lingvistica;
  • PRECIZIA Kinesiologiei aplicata (testul miostatic) pentru a ghida procesul si pentru a evalua eficacitatea.

Toate acestea ajuta wingwave sa fie un instrument excelent pentru prelucrarea emotiilor care ne limiteaza in diversele aspecte ale vietii.

Cum functioneaza wingwave?

Stresul, amintirea unor evenimente neplacute sau sau a unor situatii imaginare din viitor actioneaza ca o aschie intr-o rana, aschie care nu permite ranii sa se vindece: experienta continua sa aiba efect negativ asupra persoanei si ii limiteaza performantele. Cu totii stim ce simtim cand suntem raniti, suparati, insultati, jenati etc. In conditii normale, emotiile neplacute dispar (sunt procesate la nivel incostient). Ideea unui eveniment neplacut din trecut nu mai provoaca o emotie neplacuta. Daca nu se intampla asa, de exemplu emotiile neplacute nu dispar, inseamna ca sunt incomplet procesate (timpul nu le-a „rezolvat” pe toate.). Persoana ramane „blocata” in vechiul conflict si poate ajunge la o problema secundara de forma unei convingeri de genul: „De fiecare data cand fac X, mi se intampla Y”. Care este motivul pentru care se intampla asa? In momentele de stres intens, cele doua emisfere cerebrale nu conlucreaza optim. Procesul de desfasurare a evenimentelor si a emotiilor asociate acestor experiente este perturbat. Emotiile duc la „blocaj”. In conditii normale, evenimentele stresante sunt rezolvate in timpul somnului, in faza de vise REM (REM = Rapid Eye Movements), cand ochii nostri se misca foarte repede in plan orizontal, experientele noastre stresante si traumatizante sunt „procesate”. Aceasta este mecanismul natural de echilibrare emotionala („Dormi si maine lucrurile vor arata altfel”).

Cresterea nivelului de stres la care sunt expusi zilnic multi oameni ii indeparteaza de posibilitatea de a prelucra cu succes evenimentele in timpul somnului. In plus, somnul neodihnitor si somniferele pot elimina complet faza de miscare rapida a ochilor (REM), fapt ce conduce la un sentiment constant de presiune si face dificila relaxarea dupa trezire – emotiile care sunt asociate cu anumite evenimente din trecut sau idei din viitor nu mai pot fi procesate eficient. Situatia poate fi comparata cu un CD defect: procesarea in cadrul sistemului nervos ramane blocata la un anumit punct.
Interventia wingwave stimuleaza faza REM cand clientul este in stare de veghe. Ochii lui urmaresc degetele coach-ului care se misca in fata lui, iar emotiile „blocate” vor fi procesate intr-un ritm rapid. Miscarile oculare – care pot fi inlocuite si cu stimuli auditivi sau tactili – permit celor doua emisfere sa lucreze impreuna, in mod coordonat, si emotiile „blocate” incep sa se „miste” din nou. Blocajul mental care a cauzat acest stres extrem dispare.
Deoarece interventia reactiveaza complet capacitatile mentale ce au fost blocate, ea va permite creierului sa gaseasca propriile solutii creative, facandu-l capabil sa-si foloseasca resursele. Astfel, clientul obtine o surprinzatoare stare de intelepciune si va avea „insight-uri” pe durata interventiei. Efectele wingwave pot fi suplimentate, la nevoie, cu metodele Programarii Neuro-Lingvistice (NLP).”

Cristian Munteanu

Fondatorul Coaching & Training Transformativ,

Master Trainer wingwave – singurul Trainer din Romania cu competente de formare pe wingwave,

Master Trainer NLP,

Coach NLP si wingwave,

Membru al Asociatiei Romane de Programare Neuro-Lingvistica – www.nlp.ro,
Membru al Societatii Romane de Coaching – www.src.ro,
Peste 2000 ore experienta coaching individual
Peste 1000 ore experienta training

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


Lasa un comentariu