Cum sa indepartam stresul. Ce ne recomanda medicul neurochirurg Vlad Ciurea

Neurochirurgul Vlad Ciurea ne sfatuieste ce trebuie sa facem daca vrem sa tinem la distanta stresul si sa ne bucuram de viata.

Chiar daca stresul zilnic a inceput sa faca parte din viata omului modern, nu inseamna ca trebuie sa il acceptam si sa devina un mod de viata pentru noi.

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea mentioneaza ca putem sa traim fara stres, daca respectam cateva reguli.

“Ca sa nu avem probleme de oboseala a sistemului nervos, recomand tuturor sa manance foarte putin si sa bea, intr-adevar, o cafea dupa pranz, care sa stimuleze activitatea sistemului nervos. Nu trebuie sa ne stresam, nu putem sa facem zece lucruri deodata. Nu putem sa fim performanti intr-o operatie neurochirurgicala, care dureaza in mod normal 7-8 ore, daca dintr-odata o scurtam, o facem 4-5 ore. Asta nu poate duce la nimic bun, nici pentru paciente, nici pentru anestezie, iar rezultatul poate sa fie un dezastru.

Nu stresul trebuie sa ne conduca pe noi ca avem de facut mai multe lucruri, ci noi trebuie sa ne dirijam stresul, astfel incat sa ne punem ordine in activitate. De aceea, gandirea trebuie facuta si in sistemul nervos, si in viata de toate zilele, pas cu pas. Facem un lucru, il ducem pana la capat. Reluam alt lucru si il ducem pe acesta pana la capat.

Daca incepem zece lucruri deodata si incercam pe toate zece sa le ducem la bun sfarsit, mai mult ca sigur ca un vom reusi. Undeva, unul dintre ele se va prabusi si le va atrage si pe celelalte spre un dezastru iminent.” a explicat Vlad Ciurea in cartea sa recent aparuta, “Sanatatea creierului pe intelesul tuturor”, un volum de cercetare despre functionarea creierului uman.

“Cele mai multe suicide din cauza depresiei se afla in Finlanda si in tarile nordice. Ca romani, avem toate sansele sa invingem depresia si sa putem avea o viata frumoasa, normala, eleganta si, de ce nu, performanta. Pentru populatia noastra, care este atat de frumoasa, si pentru aceasta tara minunata, numita Romania! Faceti o excursie la munte sau la mare in weekend si o sa vedeti ca va lasa orice fel de depresie. Personal, am fost recent in Muntii Bucegi si am vazit niste zone superbe. Apa curata, aer curat si oameni minunati, deci niciun fel de legatura cu depresia pentru nimeni din jurul meu. Cred ca este cel mai bun tratament.” concluzioneaza neurochirurgul in cartea sa, in care analizeaza, intr-un limbaj accesibil tuturor cititorilor, diverse teme precum: creierul uman, factori nocivi asupra creierului, bolile neurodegenerative si neurovasculare, mentenanta creierului, stiinta si credinta, misterele creierului, comunicarea cu pacientul, bucuria de a trai etc.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu