Daniela Palade Teodorescu: “Cel mai mare pericol nu este saracia, ci ignoranta.”

interviu

Daniela Palade Teodorescu este jurnalist, formator de opinie, comunicator, specialist PR. In urma cu 21 de ani, a lucrat la Avantaje de la numarul 6 al revistei, ca secretar general de redactie. Ulterior, a devenit redactor-sef al revistei Avantaje, timp de 19 ani. De la 1 august 2017, este redactor-sef la revista CARIERE.

Insa, inainte de toate, Daniela a construit revista Avantaje, definind-o, remodeland-o din temelii, reusind sa o faca un brand solid, longeviv si credibil pe piata media. Dupa propria marturisire, publicata pe pagina ei de pe un site de socializare, Avantaje a insemnat “264 de editii, 21 de ani din cei aproape 22 cati are brandul Avantaje, tot atatea coperti apreciate (fara sa aiba celebritati!), 19 editii ale Galei Femeia Anului, peste 200 de eroine anonime pe care le-am adus in lumina reflectoarelor, le-am oferit recunoastere si confirmare ca sunt pe drumul bun, doua testimoniale de istorii orale (despre violenta domestica si fenomenul „Exodul mamelor”), sute de interviuri, mii de articole editate, o echipa care a inregistrat cea mai scazutaa fluctuatie de personal, zeci de proiecte sociale, cea mai interactiva comunitate de aproape 2 milioane de persoane si, cel mai important, multe femei carora Avantaje le-a schimbat viata. Am identificat, recunoscut si valorizat zeci de persoane, majoritatea femei, care au impartasit mai mult decat povesti de succes – povesti de valoare.”

Great Fashion: Daniela, privind in urma, ce sentimente si emotii iti transmite revista Avantaje?

Daniela Palade Teodorescu: Avantaje inseamna prima jumatate a vietii mele profesionale, am crescut impreuna, am facut schimb de valori, viziune, perspective de viata. A fost un fel de prim copil al meu, creat cu pasiune, responsabilitate, dedicare si angajament. Ca sa fac o comparatie usor cinica, viata mea la Avantaje a durat mai mult decat propria casnicie, altfel destul de longeviva si ea! 🙂 Acolo am o crescut o echipa de oameni care mi-au fost aproape o a doua familie, am coagulat una dintre cele mai interactive comunitati de femei din Romania, m-am imbogatit cu povestile inspirationale a sute de femei de mare valoare si substanta, care, ulterior, mi-au devenit mentori. Asadar, Avantaje va face parte mereu din viata mea, sunt mandra de tot ceea ce am construit acolo.

Great Fashion: Ce reprezinta femeia, cine este ea in cadrul societatii romanesti actuale?

Daniela Palade Teodorescu: Traind de peste 20 de ani de pe urma femeilor, pot spune ca am asistat direct la toate schimbarile de atitudine, mentalitate, stil de viata. Iar rolul publicatiilor pentru femei a fost unul urias. Accesul la informatia de buna calitate va aduce mereu o viata mai buna. Eu spun mereu ca cel mai mare pericol nu este saracia, ci ignoranta. (Aproape) orice poate fi depasit daca esti o persoana educata, pregatita, “bransata” la surse de informatie care sa te imbogateasca din punct de vedere emotional, cultural, social. Am vazut “din interior” si chiar pot spune ca am contribuit si eu putin la ceea ce se numeste “Women empowering” (greu spre imposibil sa gasesti un termen in limba romana care sa descrie atat de plasticul concept).

O femeie educata va deprinde din adolescenta lectia independentei, a increderii in propriile forte, a responsabilitatii sociale, a voluntariatului, a succesului pe care si-l construieste singura, conform propriilor valori. Cred foarte mult in “self-made women”, “women of substantce”, care nu au avut in spate nici tati sus-pusi, nici soti sau amanti potenti financiar, ci doar o minte brilianta, o uriasa forta de munca, o atitudine corecta fata de munca si viata, o motivatie emotionala puternica, multa responsabilitate si respect pentru oameni si viata in general.

Uitandu-ne inapoi, s-au facut progrese uriase in ceea ce priveste limitarea fenomenelor sociale precum violenta domestica, migratia fortei de munca feminine, programe de sanatate a reproducerii, antreprenoriat feminin, educatie. Feminismul a devenit o voce mult mai auzita, luata in seama, respectata chiar. Bine, nu vorbim la nivel de mase, dar sunt progrese uriase. Se vorbeste deschis despre multe subiecte sociale, altadata tabuuri, femeile au mai mult curaj de a iesi din relatii abuzive, de a se elibera din situatii pe care altadata le-ar fi dus in spinare o viata intreaga. Femeile scriu testimoniale asumate despre situatii-limita de viata, precum supravietuirea dupa o boala grava, precum cancerul, despre eliberarea din umilinta violentei domestice, despre iesirea din relatii toxice, abuzive, despre iesirea din sclavia dependentelor de tot felul, despre depasirea unor dizabilitati fizice grave. Sunt carti, reviste, bloguri care aduc in prim plan astfel de experiente, asumate cu demnitate, curaj si credinta ca exemplul personal pozitiv va schimba in bine si alte vieti. Cunosc personal zeci de exemple vii, despre care am scris reportaje, carti, editoriale. Le-am pus pe coperta, le-am premiat la Gala Premiilor Femeia anului, le-am recunoscut public valoarea de modele inspirationale.

Great Fashion: Cat de important este spiritul antreprenorial feminin? Cum se manifesta acesta in Romania si, in general, in societatea contemporana?

Daniela Palade TeodorescuCeea ce apreciez cel mai mult la femeile antreprenor este energia pe care o investesc in calitatea relatiilor interumane. Poate de asta sunt foarte responsabile, construiesc pe termen lung, cu discernamant. Ca pentru o a doua familie de care au grija si de care le pasa. Tocmai de aceea, cred ca o lume mai buna pentru femei e o lume mai buna pentru toti. Pentru ca femeia are putere sa schimbe in bine lumea din jurul ei, mai ales daca are puterea de decizie si influenta unui antreprenor. Si ce poveste poate fi mai emotionanta pe lumea asta decat sa stii ca ai schimbat destine? Ca odata cu evolutia ta ca om, ai tras dupa tine altii pentru care ai insemnat un ”turning point”? Cred cu toata puterea ca fiecare femeie antreprenor are o astfel de poveste care misca lumea si incalzeste inimile. Si la care nu a avut timp sau curaj sa se gandeasca si sa o spuna. Pentru ca orice lider trebuie sa inspire si sa motiveze, asa cum o fac povestile.

Great Fashion: De la o revista glossy, vei fi sef la o revista business. E simplu, e greu, provocator? Ce proiecte ai in vedere pentru Cariere?

Daniela Palade Teodorescu: E cumva o continuare fireasca a tot ceea ce am construit in ultimii ani in zona antreprenoriatului feminin, a crearii de comunitate. Cei de la CARIERE au venit inspre mine, tocmai pentru ca au remarcat activitatea mea. Practic, voi valorifica la un alt nivel, premium, toata experienta mea de pana acum ca jurnalist responsabil, formator de opinie, architect de brand, agregator de comunitate. Imi doresc sa insufletesc si mai mult acest brand solid, consistent si longeviv, pe care l-am apreciat dintotdeauna. Vreau sa-i “imprumut” ceva din savoarea si autenticitatea povestilor de valoare cu care am crescut Avantaje. Pentru ca raman acelasi cautator de povesti, fascinat de extraordinara putere a storytelling-ului, despre care se stie ca este unul dintre instrumentele strategice de business modern. De aceea am si concentrat intr-un prim editorial aceasta idee, in titlul “From the business of story to the story of business”. Am schimbat polaritatea, esenta mea ramane, insa, aceeasi.

Foto: © Daniela Palade Teodorescu by Cristina Paraschiv

Un interviu realizat de Great Fashion. Orice utilizare a continutului acestui interviu presupune citarea sursei si necesita obtinerea acordului prealabil, in scris, din partea Great Fashion.

Toate drepturile rezervate © Great Fashion 2017.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


Lasa un comentariu