De ce avem nevoie de dezinfectanti?

Interviu cu ing. Sofia Irimie, Sef Departament Cercetare Farmec

De ce este important sa dezinfectam atat mainile, cat si suprafetele? Ce rol au dezinfectantii pentru sanatatea noastra?

In mod obisnuit, dezinfectantii se utilizeaza cu precadere in colectivitati mari, unde pot fi persoane bolnave si mai mare risc de contagiozitate (ex: spitale, scoli, spatii de lucru cu mult personal) si in locurile unde trebuie mentinuta o igiena perfecta (toalete, bai, spatii unde se prepara mancare etc).

Dezinfectia devine insa obligatorie in toate spatiile in care locuim sau lucram, atunci cand apare o sursa de infectie, cum este situatia din pandemia actuala. Virusul, provenit de la o persoana bolnava, se depune pe toate suprafetele si obiectele atinse de aceasta persoana, iar utilizarea dezinfectantilor ne poate proteja de imbolnavire. Solutiile dezinfectante elimina microorganismele patogene, precum bacterii, fungi, levuri sau virusuri.

Este o diferenta inte dezinfectanti si biocide?

Dezinfectantii sunt o categorie de biocide. Biocidele reprezinta substante sau amestecuri de substante care distrug, impiedica sau previn actiunea unor organisme nocive. Alte categorii de biocide sunt insecticidele, pesticidele, repelentii.

Ce fel de teste clinice sunt necesare si cum se avizeaza biocidele?

Biocidele pot fi comercializate doar daca sunt avizate de Comisia Nationala pentru Produse Biocide (in timpul starii de urgenta, avizarea a fost efectuata de catre Institutul Cantacuzino). Avizul se obtine dupa ce comisia studiaza si aproba dosarul produsului. Elementele necesare dosarului sunt testele de eficienta, care demonstreaza activitatea biocidului asupra microorganismului clamat. Daca eticheta sau orice alt document al produsului pretinde o actiune bactericida, fugicida, virucida etc, aceste actiuni trebuie sa fie dovedite prin teste microbiologice standardizate, efectuate de laboratoare acreditate. Cand cautati un produs cu efect dezinfectant, verificati ca pe eticheta sa fie mentionate numarul avizului si microorganismele asupra carora actioneaza, fiind doua elemente obligatorii in etichetarea acestui tip de produse. Pe piata de profil exista numeroase produse similare, pe care consumatorii le confunda cu dezinfectantii, deoarece nu cunosc toate informatiile tehnice si legislative.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un dezinfectant pentru a fi eficient?

Pentru a fi eficient, un dezinfectant trebuie sa contina una sau mai multe substante cu actiune asupra microorganismului vizat in concentratie activa. Acest lucru trebuie sa fie demonstrat de teste microbiologice, iar dovada incontestabila pentru eficienta este avizul obtinut pentru un astfel de produs.

Care este rolul alcoolului si in ce concentratie este recomandat pentru a fi eficient?

Alcoolii (etilic, n-propilic, izopropilic) sunt substante biocide cu spectru larg de actiune, care intr-o concentratie de aproximativ 60-90%, actioneaza asupra unei game largi de microorganisme: bacterii, fungi, virusuri, levuri etc. Desigur, eficacitatea dezinfectantului depinde si de substantele aditive folosite, dar si de calitatea alcoolului utilizat. Pentru un dezinfectant de calitate, cu minime efecte secundare daunatoare pentru sanatatea umana sau pentru mediu, este nevoie de materii prime de calitate farmaceutica, cu o puritate ridicata.

De ce este preferabil sa folosim dezinfectanti pe baza de alcool in locul celor cu clor sau cu alte substante active?

Alcoolii au un spectru foarte larg de actiune asupra unei varietati mari de bacterii, fungi si virusuri, iar utillizati extern au o toxicitate redusa asupra omului. Dezinfectantii cu clor, desi activi, se pot utiliza mai mult pe suprafete. Pentru maini nu sunt recomandati, pentru ca pot provoca iritatii. Totodata, au dezavantajul unui miros puternic si neplacut, ce poate declansa reactii adverse, in special persoanelor care sufera de afectiuni respiratorii.

Care sunt noile produse dezinfectante pe baza de alcool lansate de Farmec?

Farmec lotiune dezinfectanta pentru maini cu alcool 70% este un dezinfectant alcoolic cu efect virucid, bactericid, fungicid, cu actiune rapida, destinat dezinfectiei mainilor,  pentru uz personal.

Dermofarm dezinfectant pentru maini pe baza de alcool etilic 80% v/v este o solutie dezinfectanta alcoolica cu efect virucid, bactericid, fungicid, cu actiune rapida, destinata dezinfectarii igienice si chirurgicale a mainilor.

Dermofarm dezinfectant pentru suprafete pe baza de alcool etilic 80% v/v este o solutie virucida, antibacteriana, antifungica, cu actiune rapida, destinata curatarii si dezinfectarii suprafetelor si echipamentelor din unitatile medicale, saloane cosmetice sau alte spatii care impun un grad ridicat de igiena.

Care este diferenta intre dezinfectantii Farmec si Dermofarm?

Produsele Dermofarm au o concentratie mai mare de alcool si dispun suplimentar de teste specifice pentru dezinfectie in unitatile medicale, unde actioneaza intr-un mediu de infectie mult mai virulent. Astfel, recomandam dezinfectantii Farmec pentru maini pentru populatia larga si dezinfectantii Dermofarm pentru sectorul de servicii medicale si companiilor care au un spatiu de lucru cu un flux de persoane mai mare.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


fb-share-icon0

Lasa un comentariu