DE LA SEMINTE LA O CEASCA DE CAFEA – cele 5 procese care transforma semintele in bautura aromata pe care o iubim

Cafeaua de care te bucuri in fiecare zi a parcurs o lunga calatorie pana sa ajunga la tine in ceasca. Dupa ce au fost plantate semintele si culese boabele, pana la a fi cumparate de furnizori, cafeaua trece printr-o serie de procese pana se obtine tot ce este mai bun din aceasta planta.

Lunga calatorie de la simple seminte la cafeaua aromata din ceasca presupune 5 procese esentiale, care adauga valoare cafelei tale. Pentru a-i face pe iubitorii de cafea sa inteleaga care este drumul pe care cafeaua il parcurge pana sa ajunga in ceasca, Lavazza vrea sa va prezinte acest „traseu” de la seminte la bautura aromata pe care o stim cu totii. Calatoria cafelei inseamna un drum uluitor care ne arata cata munca se afla in spatele obtinerii bauturii pe care o savuram in fiecare zi, mai jos o prezentam in detaliu.

  • Pasul 1: De la seminte la plante de cafea

Seminte si cultivare

Planta de cafea face parte din familia Rubiceae. Din aproape 90 de specii diferite de plante de cafea, doar doua sunt folosite la nivel international: cafea Arabica, responsabila pentru 70% din productia de cafea globala si cafea canephora, cunoscuta drept Robusta, responsabila pentru aproximativ 30% din productia de cafea globala.

Sunt necesare aproximativ 25 de saptamani pentru ca samanta de cafea sa germineze intr-o planta. Plantele de cafea tinere pot fi destul de fragile, motiv pentru care sunt protejate suplimentar cu ajutorul paravanelor solare. Apoi, dureaza aproximativ 4 ani pana cand o planta de cafea produce fructe care pot fi folosite apoi pentru cafeaua pe care o bem noi. Pentru a creste intr-un sol ideal dezvoltarii lor, plantele de cafea au nevoie de ploi regulate, cel mult la fiecare 3-4 luni, precum si conditii tropicale, un climat cald si umed, in zone tropicale si ecuatoriale, cu o temperatura care nu scade sub 13°C.

  • Pasul 2: De la fructe la boabe de cafea

Recoltare si prelucrare

Plantele de cafea au in medie o inaltime de 2 sau 2,5 metri, sunt verzi, frunzele au forma ovala, iar florile seamana cu iasomia. Dupa 34-35 de saptamani, fructele incep sa se dezvolte. Acestea sunt rosii sau galbene cand ajung la maturitate (in functie de varietatea plantelor).

Recoltarea se poate face prin doua metode:

  • Stripping („expunere”), o metoda rapida, care se poate face fie manual, fie cu ajutorul masinilor -> toate fructele sunt indepartate de pe crengile plantelor, atunci cand cea mai mare parte a lor a ajuns deja la maturitate.
  • Pikking sau culegerea manuala -> fructele sunt individual verificate si doar cele mature sunt culese.

De regula, fermierul stie ca fructele sunt gata de recoltare atunci cand devin de culoare rosu stralucitor. Acestea sunt fie indepartate in totalitate de pe ramurile plantei de cafea, fie culese selectiv. In primul caz, acestea sunt pur si simplu date jos, indiferent de culoare sau alte caracteristici. Doar pentru ca fructele au fost culese, asta nu inseamna ca munca fermierului s-a terminat: acestea urmeaza sa fie procesate, pentru a se putea obtine cafea din ele. Fructul cafelei este o boaba de cafea acoperita de niste straturi suplimentare, ca un fel de pielite, iar toate trebuie indepartate. Acest proces trebuie efectuat cat mai curand dupa recoltare, pentru a evita deteriorarea.

Procesarea se face prin una din cele doua metode:

  • Procesarea umeda, in urma careia se pastreaza aroma intensa, bogata

Aceasta metoda presupune eliminarea straturilor exterioare fructului inainte de uscare si necesita cantitati mari de apa si un tip specific de masinarie. In momentul in care fructele sunt introduse in apa, cele necoapte sau deteriorate vor pluti, fiind astfel usor de identificat. Pielea fructelor, precum si parte din pulpa, sunt indepartate prin trecerea fructelor printr-un dispozitiv de depulpare. Fructele sunt apoi fie fermentate cu microbi pentru descompunerea pulpei, fie sunt curatate mecanic in asa fel incat mucilagiul (pulpa) sa fie indepartat. Daca se foloseste fermentatia, aceasta trebuie monitorizata cu atentie, astfel incat boabele de cafea sa nu ia preia arome suplimentare in timpul procesului. In urma procesului de decorticare se elimina si membranele de protectie ramase.

  • Procesarea naturala, in urma careia cafeaua devine dulce, cu aroma medie, corp plin

Aceasta este cea mai veche metoda de procesare  a boabelor de cafea, acestea pastrandu-si pulpa exterioara inainte de a fi macinate. Boabele sunt sortate si curatate, iar cele stricate sau necoapte sunt inlaturate, acest procedeu realizandu-se manual de cele mai multe ori. Boabele sunt asezate apoi pe o suprafata plata, pentru a se usca la soare, fiind rotite manual pentru a asigura uscarea completa. Procesul se finalizeaza in 4 saptamani. Aceasta metoda este folosita cu precadere in zonele climatice insorite, inclusiv Etiopia si Brazilia.

  • Pasul 3: Cafeaua lumii

 Transport

In aceasta etapa, vorbim de boabe de cafea verzi, gata sa fie exportate sau vandute pe piata interna. Exista diferite varietati de cafea Arabica si Robusta, in functie de locul din care provin. Cafelele de diferite origini au profile organoleptice diferite. Principalele tari producatoare de cafea sunt: America de Sud 44%, zona Asia/Pacific 32%, America Centrala 13% si Africa 11%.

Calitatea cafelei, ca toate produsele agricole de altfel, este influentata de numeroase conditii, in special cele care tin de recoltare. In incercarea de a minimiza aceste variatii, Lavazza supune loturile de cafea brute unor standarde specifice, inainte de a le cumpara. Inainte de cumpararea oricarui lot, departamentul de control al calitatii Lavazza examineaza si evalueaza esantioane de cafea. Controale sunt de asemenea efectuate in portul de origine al cafelei pentru a preveni deteriorarea in timpul transportului. Lavazza examineaza cafeaua inca o data in momentul in care ajunge in Italia, inainte de a fi data spre utilizare.

  • Pasul 4: Fabrica de prajire

Curatarea, depozitarea si amestecurile de cafea

Chiar daca este gata de export, asta nu inseamna ca se poate bea inca. Diferite sortimente de cafea, cu note aromatice diferite, se obtin in functie de originea boabelor de cafea si de metoda de procesare folosita. Aceste cafele sunt apoi amestecate, pentru a da nastere unui blend unic.

Cand cafeaua ajunge in sfarsit la fabrica Lavazza din Torino, este curatata (pentru a indeparta corpurile straine) si selectata in functie de culori (pentru a elimina boabele inferioare). Acest pas este vital, pentru ca fiecare bob de cafea trebuie sa fie perfect, asta pentru ca un bob stricat poate ruina intreaga ceasca de cafea. Singura modalitate prin care boabele inferioare sunt eliminate in totalitate este prin folosirea unui scanner optic electronic. Odata ce este selectata si stocata, se trece la urmatorul pas: blending-ul.

Cafeaua selectata trece apoi la blending: o adevarata arta, inventata de insusi Luigi Lavazza acum o suta de ani. Amestecurile sunt retete secrete, preparate cu grija, de aceea cafeaua Lavazza este unica in lume. Crearea blendului perfect este una din sarcinile degustatorilor de cafea profesionisti care, multumita experientei lor, au un simt al gustului si al mirosului mult mai dezvoltat. Ei exploateaza aceste simturi pentru a selecta si combina diferite tipuri de cafea pana ajung la aroma perfecta.

  • Pasul 5: De la prajire la testare

Prajirea, macinarea, degazarea si ambalajul

In ceea ce priveste procesul de prajire, Lavazza foloseste echipamente de prajire deosebit de sofisticate care favorizeaza pastrarea proprietatilor cafelei initiale. Aceste masini de prajire functioneaza in asa fel incat boabele de cafea sa nu intre in contact direct cu cu sursa de caldura. Prajitoarele sunt toate masini prin convectie, ceea ce face ca procesul de prajire cu aer fierbinte sa fie mai uniform şi mai delicat, şi pot garanta nivelul corect de prajire pentru fiecare amestec.Temperatura la care boabele de cafea sunt prajite poate sa urce pana la 210-230°C, nivelul de temperatura putand influenta foarte mult gustul final al cafelei.

In ceea ce priveste procesul de macinare, Lavazza foloseste role care pot fi controlate electric. Aceasta masinarie bazata pe o tehnologie inovatoare permite mentinerea gradelor corespunzatoare de macinare stabilite de membrii laboratorului Lavazza. Mostrele prelevate dupa macinare sunt examinate cu ajutorul unor site de aer prin care este masurata dimensiunea boabelor rezultate. Atat dimensiunea, cat si cantitatea boabelor macinate pot fi determinate rapid cu ajutorul unor lasere. Gradul de macinare(fin, mediu sau mare) altereaza rezistenta cafelei la fluxul de apa influentand viteza de extracţie si, prin urmare, caracteristicile finale senzoriale ale bauturii din ceasca.

Faza cea mai delicata din procesul de productie este ambalarea. Cafeaua macinata este foarte delicata si se deterioreaza rapid atunci cand vine in contact cu aerul, lumina, caldura si umiditatea. Inainte de ambalare este depozitata in medii cu atmosfera controlata, unde dioxidul de carbon care se formeaza in mod natural in timpul prajirii se disperseaza foarte repede, pastrand aroma cafelei intacta. Ambalarea cafelei se face cu materiale si tehnici ultra moderne, proiectate sa pastreze calitatea cafelei Lavazza pe termen lung.

In concluzie, folosindu-se de traditie, abilitatile si tehnologia avansata pentru a procesa cafeaua, Lavazza transforma boabele de cafea verde in produsul perfect, adica ceasca de espresso pe care o savuram cu totii. Controlul atent si sistematic asupra intregului ciclu de procesare, de la momentul recoltei pana la momentul in care cafeaua ajunge la consumator, asigura un standard ridicat al calitatii pentru care Lavazza este cunoscuta in intreaga lume.

CLICK AICI pentru cel mai bun espressor pentru Lavazza!

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


Lasa un comentariu