Din invataturile Parintelui Ilarion Argatu. Cuvant Despre mancare

Sfaturi duhovnicesti

Parintele Arhimandrit Ilarion Argatu (1913-1999) a fost unul din marii duhovnici ai Bisericii Ortodoxe Romane si un mare exorcist,  vietuitor in Manastirea Cernica si ctitor al Bisericii din Boroaia si altor biserici si manastiri.

Iata ce ii sfatuia Parintele Ilarion Argatu pe credinciosi in privinta alimentatiei pentru a fi sanatosi.

“Omul este nedrept in a judeca un lucru, pentru ca nu-l judeca dupa adevar, ci dupa poftele sale. Si de aici porneste o intreaga serie de contradictii asupra unui lucru, chiar si numai intre doi oameni pentru ca omul cand judeca o poate face in multe feluri.

Daca am lua in discutie ceapa sau usturoiul ca alimente, sa le analizam cat de benefice pot sa fie pentru sanatatea omului, am gasi diferite pareri. Unii ar spune ca sunt foarte bune si necesare, iar altii ca dauneaza si imbolnavesc. Fiecare are parerea lui formata dupa cat de mult ii place un aliment, si, fiind sanatos cat de mult bine ii face pentru pastrarea sanatatii. Altii, dupa starea lor de sanatate, resping consumul unor alimente, pentru ca sunt boli care nu permit consumul lor.

Insa orice aliment in starea lui originala poseda atatea insusiri incat poate intretine organismul unui om, il poate si insanatosi.

Unii iubesc carnea in orice mancare si nu pun pret pe legume. In cantitati mici si la intervale medii de timp, carnea este buna, ajuta organismul, insa consumul ei permanent aduce boala trupului.  La carne se poate renunta pentru a pastra trupul sanatos, insa, la legume si fructe nu se poate renunta, pentru ca substanta nutritiva si vitaminele necesare intretinerii si sanatatii trupului numai din legume si fructe se pot dobandi.

Ceapa, usturoiul, prazul, varza, morcovul, painea mancate in starea lor originala desigur si sarea cand vorbesc   de   plantele   untoase – sunt   suficiente   pentru  a intretine un om. Si cel care le mananca doar pe acestea ar fi un om complet sanatos in comparatie cu cel ce mananca carne, pentru care intotdeauna e supus diferitelor boli. Plantele untoase, ca si plantele dulcegi, ajuta cel mai mult la intarirea oaselor, la intarirea muschilor, la limpezirea simturilor – auditiv, vizual, tactil – si te fac capabil de a parcurge orice distanta pe jos si de a efectua orice fel de munca.

Dumnezeu, la crearea lumii, a prevazut ca lumea se va imparti in cei puternici si cei slabi, in bogati si saraci. A prevazut ca cei puternici vor avea bunatatile pamantului, pe cand cei slabi radacini si roduri coapte. De aceea, a inzestrat El si radacinile cu calitati nutritive la care cei bogati nu se apleaca. A manca o ceapa sau usturoi inseamna a-ti curge lacrimi. Iar cei bogati se feresc de aceasta. Si daca ceapa, prazul, varza, morcovul il mananca si vacile care din ele dau lapte si carne pentru cel bogat, apoi cel sarac, mancandu-le el, oare nu-l vor ajuta sa fie puternic, sa infrunte frigul intr-o zdreanta, mai mult decat cel bogat care se invesmanteaza cu fel de fel de haine frumoase si calduroase? Desigur ca da!

Si-apoi cu ce se deosebeste carnea de pe trupul unui om sarac, crescuta din ceapa si usturoi, fata de cea a bogatului, crescuta cu carne si lapte? Oare nu au acelasi fel de sange amandoi? Oare nu au ochii si picioarele si toate celelalte la fel? Oare setea, foamea si goliciunea nu le sunt la fel? Oare murind si unul si altul nu putrezesc la fel in pamant si nu in acelasi pamant sunt bagati amandoi?

Iata dragii mei, de ce trebuie sa iubim radacinile si rodurile coapte dupa care alearga o parte din oameni si se multumesc cu ele, caci Dumnezeu este cel ce a randuit si pe toate le-a facut foarte bune. Cel sarac sa respecte pe cel bogat, cel bogat sa respecte pe cel sarac si unul si altul sa respecte lucrul Lui Dumnezeu in lume.

Trebuie sa nu uitam nici o clipa ca zilele noastre sunt scurte pe Pamant. Dar eternitatea, vesnicia o avem in cer, promisa de Dumnezeu, si pe aceea trebuie sa o pastram cu sfintenie!Parintele Ilarion Argatu

Pentru a cunoaste mai mult sfaturile si raspunsurile duhovnicesti ale Parintelui Ilarion Argatu la intrebarile credinciosilor, precum si cartile care cuprind aceste invataturi, puteti urmari siteul “Duhovnicul Ortodox – Parintele Ilarion Argatu” dand CLICK AICI.

Foto + text: © “Duhovnicul Ortodox – Parintele Ilarion Argatu”

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


Lasa un comentariu