
Cercetarile psihosociologice au aratat ca in cuplurile maritale decodificarea mesajelor verbale si nonverbale este deosebit de importanta. Din perspectiva masculina cu precadere, succesul/esecul profesional sau pe plan sentimental devine un mobil psihologic, care conduce la sudarea/destramarea unui cuplu. De asemenea, cuvintele pot fi manipulate cu usurinta, dar sincronicitatile din viata noastra nu pot fi create de noi insine si nici ignorate. Toate acestea sunt prezente in aceste doua carti emotionante despre suflet, coincidente si destin!
“Intimitate si alte povestiri” de Hanif Kureishi
Inclus de The Times pe lista celor mai mari 50 de scriitori britanici de dupa 1945, Hanif Kureishi este un prozator, dramaturg si scenarist multipremiat: a castigat prestigiosul Whitbread Award si a primit doua nominalizari la Oscar pentru cel mai bun scenariu. Opera lui este tradusa in 36 de limbi.

Una dintre cele mai bune carti ale lui Hanif Kureishi, Intimitate, pune in lumina, cu sinceritate dusa pana la cruzime, temerile si dorintele care il pot determina pe un barbat sa-si paraseasca partenera si copiii. Scrise intr-un ritm alert, frazare inteligenta si spectaculoasa deopotriva, cele 4 povestiri reprezinta o incursiune remarcabila in universul psiho-emotional masculin, in care iubirea, pasiunea si rolurile de amant, sot, tata, sunt disecate si construite in functie de regrete, remuscari, slabiciuni si impliniri. Alaturi de „Licarire“, „Straini cand ne intalnim“ si „Spleen“, cele trei povestiri incluse in volum, romanul sta la baza filmului Intimitate, regizat de Patrice Chéreau, cu Mark Rylance si Kerry Fox in rolurile principale.
Cine este autorul?
HANIF KUREISHI, scriitor de origine pakistanezo-britanica, s-a nascut in 1954 in Kent. A studiat filozofia la King’s College, Londra. In 1981 a obtinut “Premiul George Devine” pentru piesele Outskirts si Borderline, iar in 1982 a fost numit writer in residence la Royal Court Theatre. Pentru scenariul filmului My Beautiful Laundrette, din 1984, a primit o nominalizare la Oscar. A scris,de asemenea, scenariile filmelor Sammy and Rosie Get Laid (1987), London Kills Me (1991, pe care l-a si regizat), The Mother (2003) si Venus(2007). Piesa lui Sleep With Me a fost pusa in scena la National Theatre din Londra in 1999, iar When the Night Begins, la Hampstead Theatre in 2004. Hanif Kureishi semneaza, de asemenea, volumele de eseuri Dreaming and Scheming: Reflections on Writing and Politics (2002) si The Word and the Bomb (2005), precum si memoriile My Ear at his Heart: Reading my Father(2004). A fost recompensat in Franta cu medalia Chevalier de l’Ordre des Artset des Lettres, iar in tara sa, cu CBE. VEZI AICI CARTEA
“Nimic nu e intamplator. Coincidente si destin” de Robert H. Hopcke
Sincronicitate este termenul introdus de C.G. Jung pentru a desemna acele coincidente stranii pe care toti le traim uneori, acele serii de evenimente neobisnuite care ne transforma in personajele unei povesti misterioase si pline de sens – povestea vietii noastre.

Noi ne alegem slujba sau slujba ne alege pe noi? Visele profetice sunt sincronistice? Ghinionul in dragoste: o lectie sincronistica. Maternitate, nastere si sincronicitate – sunt cateva exemple din lucrarea exceptionala a psihoterapeutului american Robert H. Hopcke, care abunda instudii de caz practice, autentice, cu oameni, destine, culturi si religii diferite.
Pornind de la evenimente reale, psihoterapeutul Robert H. Hopcke exploreaza in aceasta carte – devenita bestseller national in SUA, aflata la a treia editie romaneasca dupa ce a avut mai multe tiraje succesive – rolul sincronicitatii in toate domeniile si momentele-cheie ale unei existente: in iubirile pe care le traim si in viata noastra profesionala, in vise si in viata spirituala, in boala si in preajma mortii.
Pe scurt, o carte de cercetare excelenta, practica si utila, care iti schimba profund perspectiva asupra vietii, din punctul de vedere al relatiei destin-coincidente-sincronicitate!
Cine este autorul?
ROBERT H. HOPCKE este psihoterapeut (Berkeley, California) si director al Center of Symbolic Studies (fundatie stiintifica pentru studii interdisciplinare). Este cunoscut pentru lucrarile sale de popularizare a operei jungiene, intre care Jung, Jungians, and Homosexuality, 1989; Men’s Dreams, Men’s Healing, 1990; There Are No Accidents: Synchronicity and the Stories of Our Lives, 1997 (Nimic nu e intamplator. Coincidente si destin, Humanitas, 2002). CLICK AICI PENTRU CARTE
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Lasa un comentariu