Doua carti magnifice despre Terapia Sistemica a Constelatiilor Familiale, un singur autor: Bert Hellinger

In tesatura intrinseca a societatii, exista conexiuni umane infinite iar legile sistemice ale iubirii ne influenteaza in mod profund, astfel incat ele sunt chiar mediul nebanuit si necunoscut in care traim. Bert Hellinger (psihoterapeut si fost preot misionar in Africa) a descoperit relatia minunata dintre legile sistemice si legile naturale ale existentei omenesti. In mod voit sau nu, omenirea a uitat sau a ignorat importanta ordinii naturale a lucrurilor.

Ceea ce a condus la o multime de dificultati si suferinte personale, fizice, spirituale, de relationare in vietile oamenilor.

Descoperirea si analiza lui Bert Hellinger care, dupa 20 de ani de preotie a studiat psihanaliza, analiza tranzactionala, terapia gestaltista si hipnoterapia ericsoniana, sunt covarsitor de importante si au dus la aparitia Terapiei Sistemice a Constelațiilor Familiale, metoda terapeutica cu care psihologul a cucerit o lume intreaga.

Din cele peste 60 de carti semnate de Bert Hellinger, publicate in mai multe limbi, analizam astazi doua dintre ele, in incercarea de a pasi, cu atentie si migala, in universul delicat si profund al legilor naturale ale iubirii si al sistemelor noastre familiale.

Astfel, “Fericirea care dureaza” de Bert Hellinger este o introducere ideala in Metoda Constelatiilor Familiale, din punctul de vedere al gandirii si experientelor avute, de-a lungul carierei sale, de psihoterapeutul Bert Hellinger.

Scrisa intr-un limbaj accesibil si cuceritor, cartea contine transcrieri din seminarii de constelatii familiale, scurte analize de destine personale, pentru a demonstra ceea ce autorul numeste “Legile iubirii”, si modul cum perturbarile acestor legi intr-o generatie, creeaza “mosteniri” pe care generatiile urmatoare trebuie sa le poarte.

Adevarurile care reies din carte si din Metoda Constelatiilor Familiale sunt uluitoare.

Iata cateva dintre ele:

  1. Iubirea singura nu este suficienta.
  2. Iubirea este guvernata de legi si necunoasterea si incalcarea lor transforma iubirea in iubire oarba.
  3. Pentru ca iubirea sa infloreasca intr-o familie ea trebuie insotita de adevar si are nevoie de ordine.
  4. Purtam in noi, in fiinta noastra, intrinsec, toate dramele, abuzurile, ranile și experiențele familiei noastre, chiar daca nu am asistat la ele. Noi suntem insusi arborele genealogic al familiei noastre.

Incurcaturile familiale reprezinta obiectul de studiu al Constelatiilor Familiale. Acestea se preocupa de modul cum distorsiunea aparuta intr-o generatie – si care afecteaza generatiile care urmeaza – poate fi abordata, cunoscuta si vindecata prin restabilirea ordinii firesti a lucrurilor. Odata ce fortele profunde care actioneaza intr-un sistem familial sunt recunoscute si respectate, ele pot fi redirectionate spre vindecare. VEZI AICI CARTEA

Cea de-a doua carte a psihoterapeutului Bert Hellinger, intitulata “Un val, un ocean”, este mult mai complexa in informatii si structurata in capitole bine definite tematic, raspunzand, astfel, la intrebari esentiale, care framanta omenirea, precum: Care este ordinea naturala a iubirii? Care este ordinea pe care o creeaza adevarul? Ce anume permite fluxului de iubire sa curga din nou in sistemele noastre familiale si sa ne vindece? Cum putem fi in armonie cu constiinta colectiva si cu constiinta spirituala?

Constelatiile Familiale, aceasta metoda de terapie de familie –  transgenerationala, sistemica si fenomenologica –, descrie legile iubirii asa cum se manifesta ele in mod concret si arata cum putem fi in armonie in vietile noastre, cu noi insine si cu stramosii nostri, cu intregul arbore genealogic din care facem parte. Tocmai de aceea profunzimea trairii ce se poate experimenta intr-o constelatie este greu de descris in cuvinte.

Cartea este bogata in descrieri, analize si comentarii din partea autorului, deseori interogat in timpul seminariilor si sedintelor de terapie. Sunt fluxuri de adevar, de situatii de viata ale diversilor participanti la constelatii, ale caror vieti si putere de intelegere a vietii se schimba in mod radical. In cadrul acestor abordari transgenerationale, cunoasterea si analiza benefica a familiei din care facem parte conduce, in mod inevitabil, la eliberarea de trauma si la schimbarea fundamentala de traiectorie personala a destinului nostru.

Nu intamplator, multi psihologi, cercetatori si cautatori ai fenomenologiei, intelesului psihicului uman, al sufletului, al vietii, au fost si se simt atrasi de Terapia Sistemica a Constelatiilor Familiale, dezvoltata de Bert Hellinger, gratie simplitatii acestei tehnici psihoterapeutice, utilizarii iubirii in vindecarea oricaror conflicte, dezechilibre, piedici in evolutia individului, in atingerea starii de armonie cu sine si cu tot ceea ce il inconjoara. CLICK AICI PENTRU CARTE

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu