Dr. Marius Macovei: “Ce conteaza cu adevarat e bogatia spirituala si ce poti lasa TU, ca OM, in urma ta, pentru ceilalti”

interviu

Doctorul Marius Macovei este un medic cu totul special, nonconformist si inovator. Un terapeut format pe deplin in domeniul medicinei integrative, cu studii superioare de inalta excelenta academica si zeci de ani de practica clinica.

Avand o dubla Licenta, din partea Cheng du University (China) si a Universitatii de Medicina Chineza UMC Dr. Pedro Choy din Lisabona (Portugalia), a studiat amanuntit tot ce reprezinta medicina integrativa chineza in universalitatea ei.

La Universitatea din Lisabona, a studiat in limba portugheza o multitudine de discipline complementare, fiind astfel familiarizat indeaproape cu medicina chineza si cu tot ceea ce studiaza studentii chinezi in tara lor la Universitatea Medicina de Stat din Cheng Du din China: Acupunctura, Fitoterapie, Tui Na (masaj terapeutic chinez integrat pentru adulti medical); Tui na pediatric (masaj terapeutic pentru copii 1 luna-12 ani); Dietoterapie orientala integrata, Diagnostic diferential oriental;  Limba chineză, Qi Gong, Tai Chi Chuan, etc. Alaturi de materii necesare de medicina alopata: Fiziologie, Anatomie, Biochimica; Histologie, Microbiologie; Farmacologie; Biologie medicala si Patologie generala, Imunologie, Psihocopatologie, Deontologie, Semiologie etc.

Astfel, este stabilit de 25 de ani in Portugalia, avand experienta ca medic specialist in medicina integrativa de 18 ani. Activitatea sa profesionala in domeniul terapeutic a debutat cu studii si practica in diferite tipuri de masaje (clinice terapeutice, reflexoterapie, Shiatsu etc) si a continuat cu pregatirea universitara, in Portugalia si China.

Detine si numeroase diplome si certificate obtinute in urma specializarilor complexe urmate in domenii precum: Acupunctura/Acupunctura japoneza/Acupunctura Veterinara, Fitoterapie, Tui Na Medical Adulti/Tui Na Medical Pediatric, Reflexoterapie Orientala Integrata, Dietetica orientala/Micro-macrobiotica de Okinawa, Medicina Traditionala Chineza (MTC) – Neurologie, Qi Gong, Tai Chi Chaun.

Am putea spune cu nonsalanta ca medicul Marius Macovei este, prin excelenta, la doar 48 de ani, un nume sinonim cu medicina integrativa. Iar o discutie cu specialistul in sanatate Marius Macovei este la fel de interesanta si de cuceritoare precum o explorare a universului medicinei integrative.

Dezvaluie un caracter energic si adaptabil, un terapeut pasionat de vocatia sa: aceea de a cauta mereu cai nebanuite si inedite de vindecare si de a veni in ajutorul celor aflati in suferinta. Prin terapii moderne, metode proprii de tratament, informatii si sfaturi tamaduitoare (pe care le ofera cu generozitate chiar si pe pagina sa de Facebook) etc.

Tot in cadrul abordarii sale terapeutice proprii, sustine diverse cursuri si seminarii in Romania, Portugalia si in alte tari din Europa, fiind Profesor & Formator in (MTC) si CEO Macmed Art`s SRL.

Great Fashion: Domnule doctor, va multumim pentru ca ati acceptat invitatia noastra de a ne acorda un interviu. De ce ati ales sa studiati atat de profund medicina integrativa din perspectiva medicinei traditionala chineze? De ce ati ales Portugalia in acest sens?

Dr. Marius Macovei: In primul rand, va multumesc pentru amabilitatea dumneavoastra si oportunitatea de a va spune cate ceva despre mine, atat ca om cat si a profesionist. De ce am ales sa studiez profund medicina integrativa? (zambeste – n. red.) Pentru ca asta am simtit de mic copil, dintotdeauna m-a fascinat Orientul si China. Mergeam, imi aduc aminte, cu unchiul meu la Siret (am copilarit in comuna Movileni de Sus – Tecuci, judetul Galati) si il intrebam: Unchiule, cati km sunt pana in China? Cata populatie are China? Eu avand varsta de 4-5 ani…

Am decis sa emigrez in Portugalia pur si simplu, pentru ca asa am simtit atunci, neavand nimic planificat de a studia medicina integrativa. Eu cred cu tarie ca viata ne calauzeste pe drumuri si carari in care noi credem cu adevarat si Universul ne va restituí ceea ce noi dorim sa fim aici pe Pamant. Noi toti avem o misiune de indeplinit.

Great Fashion: Ce reprezinta, mai exact, medicina integrativa? Care sunt beneficiile ei pentru viata si sanatatea oamenilor? Ce inseamna sa fii un adevarat specialist de medicina integrativa?

Dr. Marius Macovei: Medicina integrativa orientala/chineza este complexa. Reprezinta o serie de terapii si tehnici care, toate in complexitatea lor, formeaza un “Tot unitar”, acele microsisteme care in corpul uman sunt interconectate la nivel de corp fizic, emotional, mental.

Beneficiile pentru viata de zi cu zi a oamenilor sunt multiple, pentru ca medicina integrativa orientala este setata in principal pe preventie. Orientalii au o vorba “NU exista boli in corpul uman, exista DA, dezechilibre energetice, care, daca NU sunt tratate la timp/prevenite,  se pot transforma in boli fizice. Este foarte important (si aici ma refer la noi toti, ocidentalii) sa dam atentie mai mult “noua” si “corpului nostru” printr-o gandire simpla intr-un ambient simplist. Complexitatea modului de gandire la “nivel material si alimentar” este in defavoarea noastra pe toate planurile. (de exemplu: exces ponderal, depresii etc.).

Pentru mine, un adevarat specialist in Medicina chineza integrativa este acea persoana care a avut capacitatea, ambitia si, cel mai important, rabdarea sa studieze intr-o forma organizata (o universitate) in domeniu (la zi), sute de lucrari si teze (scrise, orale, practica clinica) plus specializari ulterioare – de exemplu, in cazul meu, o Specializare de 7 Ani in Medicina Integrativa (Neurologie, Oncologie si Medicina interna, printre altele).

Great Fashion: In privinta medicinei in general si a medicinei integrative in special, la ce nivel se situeaza Portugalia in prezent, pe plan european? In paralel cu Romania, care este situatia in ambele tari (pe plan profesional, a medicilor si a medicinii)?

Dr. Marius Macovei: Din acest punct de vedere, Portugalia este unica tara din lume (in afara de China) care are in acest moment cei mai multi specialisti acreditati de ACSS (Ministerul de Sanatate alopat portughez) in Medicina Traditionala Chineza si Integrativa (peste 10.000 de specialisti acreditati).

In Romania, din ce am vazut personal, doar cateva profesii de specialitate (de exemplu, medicii) au dreptul sa practice Acupunctura. Din punctul meu de vedere personal este total eronat.

De ce? Simplu: Pentru a practica medicina chineza si, implicit, in acest caz, Acupunctura, este necesar sa studiezi Diagnosticul Diferential Oriental, care dureaza cel putin 3 ani la o facultate la zi.

Acum, intrebarea mea este: Cum poate un medic alopat sa practice Acupunctura daca nu are studii si universitate la zi in Medicina chineza? Protocoalele de Acupunctura pe care le practica se bazeaza pe Diagnostic Oriental (care sunt normale in acest caz) sau pe diagnosticul occidental (care NU sunt in conformitate cu viziunea orientala)??

In Romania NU putem vorbi de Medicina Integrativa practicata corect (cam toti fac de toate). Pentru a practica Medicina Integrativa trebuie sa ai studii universitare si practica clinica intensa (de exemplu, in cazul meu, peste 16.000 de ore) si NU cursuri de 100 de ore…

Great Fashion: Dupa 1989, ce a adus nou si ce a pastrat Romania in acest spatiu geografic european, in privinţa medicinei? Ce anume asigura in timp succesul, durabilitatea medicinei intr-o so­cietate democratica?

Dr. Marius Macovei: Dupa 1989, Romania, a contribuit de o forma importanta cu specialisti de cea mai inalta calitate in domeniul medical pe diferite specialitati. Din pacate, Romania, nu a reusit sa pastreze dupa Revolutie o buna parte dintre acesti specialisti, care au emigrat, iar pe de alta parte, sunt foarte multi romani in lume care au studiat si au devenit specialisti de renume mondial in medicina, si probabil asteapta sa revina in Romania, dar aici depinde de N factori…

Putem descrie idealul educational la orice nivel, fie ca vorbim de medicina sau de alt domeniu, in conditiile imbinarii de o forma armonioasa a acelor valori traditionale in primul rand cu cele europene in plan secundar. Pentru cadrele didactice, cele mai importante aspecte evidentiate sunt: respectarea multiculturalitatii, dezvoltarea personalitatii studentilor in doctrina deontologica medicala, valorificarea si dezvoltarea  parteneriatelor PACIENTI – MEDICI – COMUNITATE – SOCIETATE de o forma armonioasa bazata pe respect.

Great Fashion: Actualmente, medicul in Romania este apreciat sau descurajat? Scoala romaneasca de medicina are viitor? V-ati gandit sa reveniti definitv in Romania?

Dr. Marius Macovei: Daca va referiti la “Medicul/Specialist in Medicina integrativa” din Romania probabil ca, pe de o parte, poate fi apreciat de pacientii care cred in preventie si in aceasta medicina naturista fara efecte secundare, binenteles practicata de specialisti si, pe de alta parte, poate fi descurajat in principal de acea “gandire fixa” conform careia doar medicina alopata si industria farmaceutica sunt perfecte. Din punctul meu de vedere, aceste doua medicini se complementeaza foarte bine, fiecare cu plusurile si minusurile fiecareia dintre ele, pentru ca nici una NU este perfecta, nimic nu este perfect pe lumea asta.

Desigur, Romania are viitor nu doar la nivel de medicina integrativa de o forma particulara, dar mai ales, in general, trebuie doar sa credem in asa ceva si desigur ca se va intampla. Sigur, in viitorul apropiat, am de gand sa revin in Romania definitiv.

Great Fashion: “Trebuie sa fii profesionist si in esenta ta, un om modest si simplu” – este unul dintre motto-urile dvs, dupa care va ghidati in viata. Ce ii sfatuiti pe romani in secolul XXI, pentru a preveni aparitia bolilor?

Dr. Marius Macovei: Este foarte simplu: Sa gandeasca pozitiv indiferent de situatie, sa incerce sa observe partea plina a paharului aproape gol… Sa puna accent mai mult pe preventie in orice situatie si sa consulte un specialist in domeniu si NU “specialistul Facebook sau vecina…”. Sa puna accent mai mult pe adevaratele valori umane si traditionale ale neamului romanesc. Sa gandeasca simplu si sanatos, “partea materiala” chiar nu conteaza, ce conteaza cu adevarat e bogatia spirituala si ce poti lasa TU, ca OM, in urma ta, pentru ceilalti. Si atunci, cu siguranta, vom avea mai putine boli.

 

Foto 1, 2, 3, 4, 5: © Dr. Marius Macovei

Un interviu realizat de Great Fashion. Orice utilizare a continutului acestui interviu presupune citarea sursei si necesita obtinerea acordului prealabil, in scris, din partea Great Fashion.

Toate drepturile rezervate © Great Fashion 2022

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu