Agustin Montero, un spaniol indragostit de Romania

V-ati gandit vreodata cum este sa fii spaniol nativ, sa cutreieri Romania timp de 10 ani in lung si in lat, sa vrei sa stii mai multe decat informatii precum Dracula, Nadia Comaneci si un pic despre Ceausescu, sa fii incantat de traditiile, limba, gastronomia si bisericile romanesti si sa te indragostesti apoi si de o romanca ce iti va deveni sotie?

Sa te imbraci in costum maramuresean chiar si in Barcelona, sa vorbesti fluent limba romana si sa promovezi peste tot Romania cu cele mai dragi si frumoase cuvinte?

Agustin Montero stie cel mai bine sa va spuna toate acestea. Desi este nascut in satul Abengibre, regiunea Castilla la Mancha, Spania, are suflet de roman! La varsta de 14 ani, împreuna cu parintii sai s-a stabilit la Barcelona.

In 19 iulie 2004 vine pentru prima data in Romania. Fascinat de frumsetea peisajelor, in doar 3 saptamani viziteaza Cluj, Sighisioara, Brasov, Sinaia, Tulcea, Constanta, precum si manastirile ortodoxe din Bucovina (Voronet, Humor, Putna, Arbore, Sucevita, Moldovita). Ajunge si in Maramures, unde este impresionat in mod placut si de bisericile de lemn si obiectivele turistice – Manastirea Barsana, Cimitirul Vesel din Sapanta sau Valea Izei.

Au urmat 12 ani in care i-a cunoscut bine pe romani, a invatat limba romana. Care, ne marturiseste emotionat, “Imi este o limba tare draga mie, pe care am invatat-o stand de vorba cu oamenii, nu am studiat-o in mod special.”

Apoi a intalnit-o si pe Mariana, viitoarea lui sotie, in data de 15 august 2013, chiar la biserica ortodoxa din localitatea Villarrobledo din judetul sau natal. Si pe 19 iulie 2015, s-a casatorit cu Mariana pe pamant romanesc, chiar la Prundu Bargaului, satul natal al sotiei sale din Bistrita Nasaud, in semn de iubire fata de poporul roman si familia sotiei sale.

In plus, in 2014, a devenit crestin ortodox. “In tot acest timp, am cunoscut poporul roman in toata profunzimea si frumusetea sa!” ne declara entuziasmat.

In Barcelona, unde locuieste in prezent impreuna cu sotia si cei doi bebelusi ai lor in varsta de 5 luni, o camera a casei lor este specific romaneasca, cu haine traditionale foarte vechi.  De altminteri, “cand merg la biserica, deoarece pentru mine este o mandrie sa imbrac portul traditional romanesc” spune entuziasmat iar bucuria i se citeste in ochi.

Ii place mult viata la tara, sa stea de vorba cu cei batrani. De la ei a invatat multe lucruri folositoare despre despre Romania, despre istoria, cultura si traditia acestui neam. Se mahneste de fiecare data cand aude vreun roman spunand cuvinte negative despre Romania. Pentru el, romanii din tara sunt un popor de oameni harnici si credinciosi. “Din pacate, in diaspora, romanii nu sunt uniti. E pacat, mare pacat!” remarca cu tristete in glas.

Profund ancorat la valorile morale, educative si culturale adevarate, un spirit foarte activ pe retelele de socializare, Agustin Montero considera ca noi, romanii, prin cultura, religia si traditiile noastre, detinem o bogatie culturala si spirituala deosebita, de care trebuie sa fim foarte mandri. In Romania se simte acasa, se bucura cand tot mai multi straini descopera aceasta tara minunata, de care el este indragostit cu adevarat si se simte legat spiritual si afectiv mai mult ca niciodata.

Ii multumim si noi pentru generozitatea si iubirea cu care promoveaza Romania peste tot in lume si pentru lectia de Romanism si dragoste de tara pe care ne-o ofera de fiecare data cand comunica cu romani si straini despre Romania si poporul roman!

Foto 1, 2, 3: © Agustin Montero

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu