Expozitia “Genii ale Culturii Romanesti” in Castellón de la Plana (Spania)

Vernisajul expozitiei “Genii ale culturii romane”, organizat de Institutul Hispano-Roman in parteneriat cu Muzeul de Istorie “Teodor Cincu”, cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, a avut loc in data de 10 noiembrie 2022 la sediul Diputación de Castellón (Consiliul Judetean) din Spania.

Expozitia contine panouri in care se regasesc informatii despre cinci personalitati marcante ale culturii romane, precum: Mihai Eminescu, Constantin Brancusi, Gheorghe Petrascu, Mircea Eliade si Nicolae Iorga.

In cadrul proiectului au fost realizate pliante, flyere, roll-upuri, catalogul expozitiei si timbre postale pentru comemorarea implinirii a 150 de ani de la nasterea pictorului Gheorghe Petrascu.

Evenimentul a fost deschis de Patricia Mir, consilier cultural, care a invitat publicul intr-o calatorie prin secolele istoriei dar si operele imense ale personajelor prezentate, intr-un parcurs menit sa uneasca cele doua culturi de origine latina.

Ulterior, au avut loc discursurile autoritatilor, doamna consul Irina Marin, reprezentantul Consulatului Romaniei din Castellon de la Plana si Patricia Puerta Barbera – vicepresedinte al Diputacion de Castellon (Consiliul judetean).

De asemenea, la inaugurarea expozitiei au fost prezenti reprezentanti ai Primariei din Castellon, printre care amintim pe doamna Monica Barabasconsilier local de origine romana, reprezentanti ai bisericilor romanesti din Castellon, ai asociatiilor culturale locale, atat romane, cat si spaniole si membri ai comunitatii romanesti din provincia Castellón.

In ziua anterioara vernisajului expozitia a fost vizitata de domnul José Pascual Martí GarcíaPresedinte al Diputacion de Castellon (Consiliul judetean), care s-a declarat incantat de acest proiect si bucuros ca institutia pe care o reprezinta a putut fi gazda acestei expozitii.

Au fost intonate imnurile de stat al Spaniei si cel al Romaniei de catre grupul ArtMusBrass, care de-a lungul evenimentului a incantat publicul cu melodii deosebite.

Prezentarea expozitiei a fost realizata de managerul Muzeului de istorie “Teodor Cincu” din Tecuci, care le-a vorbit celor prezenti despre istoria Tecuciului si istoria muzeului, rolul elitelor culturale si intelectuale in trecutul poporului roman dar si despre fiecare personalitate prezentata in acest proiect.

La vernisaj au fost prezente peste 150 de persoane.

Expozitia poate fi vizitata pana vineri 18 noiembrie 2022, la sediul Diputación de Castellón, in Plaza las Aulas nº7 (Spania), in intervalul orar 09:00-20:00.

Institutul Hispano-Roman multumeste Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, Muzeului de istorie “Teodor Cincu” din Tecuci, Consulatului Romaniei din Castellon de la Plana, Diputación de Castellón, Primariei din Castellon, Primariei Municipiului Tecuci, Asociatiei Dacia din Rivoli, ArtMussBrass, Muzeului Memorial “Nicolae Iorga din Valenii de Munte”, Colegiul National “Calistrat Hogas” Tecuci, Asociatiei Uniunea Culturala Romana, Vip Eye Valencia, Much More Market, Bona Vida si tuturor celor care s-au implicat in realizarea acestui proiect de suflet al Institutului.

Foto 1-6: © Institutul Hispano-Roman

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu