PUNTI CULTURALE INTRE ROMANIA SI SPANIA

15 ianuarie este o data importanta in calendar, pentru ca noi, romanii, sarbatorim Ziua Culturii Nationale, un bun prilej de a promova cultura, arta si rezultatele deosebite la nivel academic.

De ce se sarbatoreste tocmai pe 15 ianuarie?

In 2010, Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege care stabileste ca data a acestei sarbatori ziua in care s-a nascut Mihai Eminescu, care, datorita originalitatii creatiei sale literare, a primit titlul de “poet national”.

Este posibil ca romanii sa se fi inspirat din modelul spaniol, pentru ca ei sarbatoresc Ziua Limbii Spaniole pe 23 aprilie, data la care a murit Miguel de Cervantes Saavedra.

Biografia lui Mihai Eminescu este disponibila pe larg pe Internet, asa ca ne vom limita la a prezenta un alt aspect, poate mai putin cunoscut, care intareste si mai mult legaturile dintre cultura romana si cea spaniola.

Rafael Alberti, María Teresa de León si Mihai Eminescu

Stiati ca Rafael Alberti si María Teresa de León sunt doi scriitori spanioli care au fost fascinati de creatia literara a lui Eminescu si au decis sa traduca ei insisi mare parte din opera sa in spaniola?

In 1956, au vizitat Romania si au avut primul contact cu arta si cultura romaneasca.

Poeta Veronica Porumbacu a fost cea care i-a adus mai aproape de marele liric roman, dupa cum spunea Alberti intr-un interviu acordat in urma cu peste 60 de ani, iar de atunci s-au dedicat sa faca cunoscuta opera lui Eminescu publicului de limba spaniola.

Mihai Eminescu intruchipeaza pentru noi toti si pentru traducatorii straini ai operei sale chintesenta unei evolutii istorice si spirituale a unui intreg popor.

Primul monument din Spania dedicat lui Eminescu, inaugurat chiar de ziua poetului

Ambasada Romaniei in Spania a raspuns afirmativ invitatiei lansate de Asociatia hispano-romana „Nuestras Costumbres”, din localitatea Rivas Vaciamadrid, un oras situat in suburbia capitalei Madrid, in care traiesc aproximativ 5.000 de romani, reprezentand 6% din totalul populatiei.

Pe 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Romane, a fost inaugurat primul monument din  Spania dedicat lui Mihai Eminescu.

Banca memoriala este amplasata in fata Centrului Cultural „Federico Garcia Lorca” din Piata Constitutiei a orasului, iar pe ea este inscriptionat un citat, in limbile spaniola si romana, din Eminescu: „Am inteles ca un om poate avea totul neavand nimic si nimic avand totul”.

Cu aceasta ocazie, un reprezentant al Ambasadei a transmis comunitatii de romani si autoritatilor locale mesajul ES Ambasadorul Romaniei in Regatul Spaniei, dl George Bologan, cu ocazia Zilei Culturii Nationale: „Literatura uneste si construieste punti culturale puternice intre Romania si Spania, cultura ne face mai buni si ne inalta. In ciuda distantei geografice, Spania si Romania se mandresc cu cele mai vechi si mai bogate culturi ale batranului continent. Iar aceste legaturi culturale faciliteaza integrarea comunitatii romanesti din Spania. Mihai Eminescu intruchipeaza pentru noi toti chintesenta unei evolutii istorice si spirituale a unui intreg popor”.

Sursa: texte + fotografii: © AMBASADA ROMANIEI in Regatul Spaniei, www.madrid.mae.ro

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu