
Un roman obsedant, bazat pe fapte reale, o implacabila judecata morala a istoriei recente, cu pagini memorabile si necrutatoare cu care sa ne putem inarma impotriva tentatiilor si regresiilor fobice ce asalteaza lumea contemporana. Si o poveste lucida si tandra despre profundele legaturi de iubire si loialitate care ne tin impreuna.
Doua romane despre nazism, islamism, dragoste si destine umane, care trateaza exceptional marile teme ale contemporaneitatii.
“Satul neamtului sau Jurnalul Fratilor Schiller” de Boualem Sansal
Publicat inainte de capodopera 2084. Sfarsitul lumii (2016, in romaneste) si inainte de valul de atentate teroriste care a zguduit Franta si Occidentul, romanul multipremiat Satul neamtului sau Jurnalul fratilor Schiller de Boualem Sansal leaga intr-un ritm halucinant, prin jurnalele alternate ale lui Rachel si Malrich Schiller, doua epoci istorice si doua regimuri politice: nazismul si islamismul fundamentalist, proiectandu-le, ca avertisment, in viitor.
Care este povestea cartii?
Intr-o suburbie pariziana a anilor 1990 in care islamismul radical nu conteneste sa avanseze, doi frati ajung sa ispaseasca crima ramasa nepedepsita a tatalui lor, fost ofiter nazist, inginer chimist participant la Solutia Finala, dar care se ascunsese in Algeria, unde functionase ca instructor paramilitar. Fiul cel mare, Rachel, duce asumarea vinii la extrem, cel mic, Malrich, alege sa actioneze. Un roman obsedant, bazat pe fapte reale, si o implacabila judecata morala a istoriei recente, cu pagini memorabile si necrutatoare cu care sa ne putem inarma impotriva tentatiilor si regresiilor fobice ce asalteaza lumea contemporana. O panoramare a lumii actuale care ne poarta prin Franta, Algeria, Germania, Austria, Polonia, Turcia, Egipt, unind lagarul de exterminare de la Auschwitz cu periferiile Parisului. Pesimismul meditativ al lui Rachel si edificarea sfasietoare a lui Malrich ii determina pe fratii Schiller sa aleaga doua cai diametral opuse.
„Primul mare roman despre islamism. In Satul neamtului de Boualem Sansal, Camus si-ar recunoaste propriile teme, ca si dragostea lor comuna pentru acest pamant si teroarea in fata inspaimantatoarei lui frumuseti si a soarelui sau feroce.“ – The New Republic
„In intentia sa de a denunta nedreptatile, minciunile si dictatele de orice natura, de a combate amnezia si revizionismele istorice de orice fel, nimic nu pare a-l opri pe marele romancier Boualem Sansal. Nici atacurile violente de care a avut parte in propria tara, nici cenzura la care i-au fost supuse ultimele carti.“ – Le Monde des livres
„Satul neamtului trebuie salutat pentru virtuozitatea structurii sale, pentru grija sa fata de universal si pentru curajul sau politic.“ – Inrockuptibles
Cine este autorul?
Boualem Sansal s-a nascut la 15 octombrie 1949 in Teniet el Had din Algeria. In 1972 si-a luat diploma de inginer de la École Polytechnique d’Alger, apoi a fost asistent si cercetator in cadrul acesteia. A obtinut titlul de doctor in economie. In 1996 a fost numit director general la Ministerul Industriei, dar in 2003 a fost concediat pentru atitudinea sa critica fata de putere. Debuteaza in 1999 cu Le Serment des barbares, al carui manuscris l-a trimis prin posta la Gallimard, recompensat, in Franta, cu Premiul pentru primul roman si Premiul Tropiques.
Au urmat romanele: L’Enfant fou de l’arbre creux (2000; Premiul Michel-Dard 2001), Dis-moi le paradis (2003), Harraga (2005). In 2008 a aparut Satul neamtului sau Jurnalul fratilor Schiller (Le village de l’Allemand ou Le journal des frères Schiller, 2018); Marele premiu RTL-Lire, Marele premiu pentru roman al Societatii Oamenilor de Litere din Franta, Premiul Nessim Habif al Academiei Regale de Limba si Literatura Franceza din Belgia, Premiul Louis-Guilloux, roman urmat de Rue Darwin (2011; Premiul romanului arab 2012), 2084. Sfarsitul lumii (2015; 2084. La fin du monde, 2016; Marele premiu al Academiei Franceze) si Le train d’Erlingen ou La metamorphose de Dieu (2018).
Boualem Sansal a mai publicat povestiri si trei volume de eseistica: Poste restante: Alger. Lettre de colère et d’espoir à mes compatriotes (2006), Petit éloge de la mémoire. Quatre mille et une années de nostalgie (2007) si Gouverner au nom d’Allah. Islamisation et soif de pouvoir dans le monde arabe (2013). In 2011 a primit Premiul Pacii acordat de Uniunea Librarilor Germani pentru modul in care „critica deschis situatia politica si sociala din tara sa“, in 2012 statul francez i-a acordat titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, iar in 2013 Academia Franceza i-a decernat Marele premiu pentru Francofonie. Continua sa locuiasca in Algeria, in orasul Boumerdès. VEZI AICI CARTEA
“Comuniune” de Ann Patchett
Cel de-al treilea roman al scriitoarei americane Ann Patchett, publicat in romaneste dupa Belcanto (2007) si Fascinatie (2013).
In 2016, la data aparitiei, romanul Comuniune s-a bucurat de o foarte buna receptare din partea publicului si a criticii literare din Statele Unite ale Americii. Romanul a fost finalist la National Book Critics Circle Award 2016 si la Goodreads Choice for Best Fiction si desemnat cea mai buna carte a anului 2016 in publicatiile USA Today, New York Times, Kirkus Reviews, Washington Post sau New York Magazine.
„O privire intens amuzanta, detasata, fascinanta si profund emotionanta asupra «comuniunii» unei familii, cu afinitatile, conflictele si dramele sale.“ – Booklist
Care este povestea cartii?
In clipa in care Bert Cousins o intalneste pe Beverly Keating la petrecerea de botez a fiicei acesteia din urma, cei doi se simt atrasi unul de celalalt cu o forta careia nu i se pot impotrivi. Iubirea ce se naste intre ei, subminand casniciile in care amandoi se afla deja, va duce la destramarea acestora si intemeierea unei noi familii impreuna cu cei sase copii cu varste cuprinse intre cinci si doisprezece ani. De-acum incolo, fetele lui Beverly, Caroline si Franny, si copiii lui Bert – Cal, Holly, Albie si Jeannette – vor pendula intre doua camine. Acesta este, de fapt, punctul din care povestea porneste in forta, istorisita pe mai multe voci si din perspective diferite, fiecare dintre personaje detinand, pe rand, rolul principal si avand posibilitatea de a-si desfasura propria realitate. Patchett urmareste vreme de cincizeci de ani destinele celor sase copii ai celor doua familii, interactiunile dintre ei in momentele-cheie ale vietilor lor si felul in care divortul parintilor si reconfigurarea familiilor le modeleaza parcursul si alegerile, trasand in tuse sigure profiluri psihologice veridice, de o mare subtilitate.
Cine este autoarea?
Ann Patchett s-a nascut in 1963 la Los Angeles, iar de la varsta de sase ani a crescut in Nashville, Tennessee, unde locuieste si in prezent. Intre 1981 si 1985 urmeaza cursurile de literatura de la Sarah Lawrence College, New York, incepandu-si cariera de scriitoare inca din studentie. Inainte de absolvire, prima ei povestire este publicata in Paris Review. Obtine, in 1987, un masterat in creative writing de la University of Iowa. In 1990 primeste o bursa din partea Fine Arts Work Center din Provincetown, Massachusetts, care ii permite sa-si finalizeze primul roman, The Patron Saint of Liars, aparut in 1992 si ecranizat in 1998. In 1993 beneficiaza de o bursa din partea Mary Ingraham Bunting Institute. Cel de-al doilea roman al lui Ann Patchett, Taft, este distins, in 1994, cu Janet Heidinger Kafka Prize, iar al treilea roman, The Magician’s Assistant (1997), ajunge pe lista scurta la Orange Prize. In paralel, Ann Patchett colaboreaza la publicatii prestigioase, cum ar fi New York Times Magazine, The Washington Post si Vogue. In 2001 ii apare Belcanto (Bel Canto, 2007), roman cu o spectaculoasa cariera internationala, recompensat cu PEN/Faulkner Award si Orange Prize, figurand de asemenea pe lista scurta la National Book Critics Circle Award si IMPAC Dublin Literary Award. In 2007, Ann Patchett publica romanul Run, in 2011, Fascinatie (State of Wonder, 2013), iar in 2016, Comuniune (Commonwealth, 2019). Ann Patchett este si autoarea a patru carti de nonfictiune. In 2012 figureaza pe lista celor mai influente 100 de personalitati din lume aparuta in revista Time. CLICK AICI PENTRU CARTE
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Lasa un comentariu