Festivalul National de Poezie si Proza „Mihai Eminescu” 2018, editia a VII-a

Parafrazandu-l pe distinsul poet, scriitor si publicist, Razvan Ducan: „Eminescu este 1 Decembrie al literaturii romane, asa cum 1 Decembrie este Eminescu al istoriei romane!”, cea de-a saptea editie a Festivalului National de Poezie si Proza „Mihai Eminescu” s-a incheiat.

Vineri, 15 iunie, 2018, elevi si profesori, parinti si sustinatori ai concurentilor, au participat la activitatile incluse in proiectul initiat de Asociatia Judeteana a Profesorilor de Limba si Literatura Romana, Botosani.
Desfasurate in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean, Colegiul National „M. Eminescu”, Memorialul Ipotesti si Societatea Cultural-Artistica „Arlechin”, activitatile au inceput in Sala Multimedia a colegiului partener, cu Simpozionul „Poesis Litera”.

Elevi mici si mari, parinti si profesori au apreciat interventiile pe tema „Eminescu si identitatea nationala”, spilcuiri din lucrarile inscrise la simpozion: prof. Ovidiu Iuriet, prof. Maria Oniciuc, prof. Oana Axinciuc, elevele Daria Miea si Ruxandra Scripcariu au amintit de statornica munca literara a marelui poet in sprijinul conservarii specificului national.

Prezent la simpozion, scriitorul si cercetatorul Razvan Ducan, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Cluj, a dezbatut asupra nasterii poetului si le-a povestit celor prezenti despre viata lui Eminescu la Blaj. Intalnirea de la Colegiul National „M. Eminescu” s-a incheiat cu un recital de poezie dedicata lui Eminescu si alte texte scrise de Razvan Ducan, din volumul „Poporul de prosti versus Eminescu”.


Dupa ora 11, in zona de festivitati de la Botosani Shopping Center, s-a desfasurat spectacolul-concurs de recitare, teatru si interpretare inclus in calendarul activitatilor festivalului. Mai bine de doua ore, copii din judet si din afara lui si-au demonstrat talentul artistic, ravnind la premii. Grupul „Metafora”, premiat de atatea ori de organizatori la editiile precedente si detinatori ai Trofeului „Poesis Litera”, 2017, a deschis concursul cu piesele „Amintiri” si „O, ramai”. Doritoare sa participe direct la competitie, dar sa si cunoasca taramurile eminesciene, Ilinca Gutu din Vaslui a recitat „Epigonii” si „Iubind in taina”. Copiii de la Gradinita ”Sotron”, in cadrul concursului ”Eminescu in Centenar” au recitat poezii si au fost premiati de doamna director Adriana Avadani si Flavius Damean.
Si-au dat concursul tinerii actori de la Trupa de teatru „Arlechin”, interpretand „Luceafarul” si poezii din creatia eminesciana; si elevii din clasa a V-a de la C. N. „M. Eminescu”, Botosani au intrat in concurs cu „O mare si frumoasa prietenie”, o dramatizare dupa Dumitru Almas, recitand si ei, de asemenea, versuri de Eminescu.

Un moment literar-muzical de exceptie au sustinut, din nou, copiii de la Scoala Gimnaziala nr. 1, Vorniceni. Muzica pe versuri de Eminescu, recitari sensibile au rupt aplauze, lacrimi si aprecieri.
Au fost prezenti la spectacol si copiii de la Scoala Gimnaziala nr. 1, Albesti, copii insotiti de Iustima Irimia Cenusa si pr. paroh Teodor Cenusa. Prima oara pe scena, mititeii au recitat timid din Eminescu si au fost incurajati de cei prezenti si de organizatori.
Concursul s-a incheiat cu interpretarea deosebita a grupului folk din Suceava, „Odor”.

La finalul manifestarii, invitatii Razvan Ducan si folkistul Adrian Sarmasan au recitat versuri dedicate marelui poet si au incantat publicul cu acorduri de chitara.
Toti cei ce au participat la concurs au fost apreciati de juriu si recompensati, pentru dragostea fata de poezia lui Eminescu, prin aplauze, cu diplome si carti.
Trofeul „Poesis Litera” pentru participare directa in concurs a fost oferit Georgianei-Marilena Mihai, de la Scoala Gimnaziala nr.1, Vorniceni, pentru intreaga prestatie.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


Lasa un comentariu