ILEANA – PRINCIPESA DE ROMANIA: CALATORIE PENTRU MAICA ALEXANDRA

Radio Romania Cultural, Teatrul National Radiofonic si Ramada Bucharest Majestic Hotel organizeaza luni, 8 iulie 2019, de la ora 18:00, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala Academiei, auditia cu public, in avanpremiera, a spectacolului-document Ileana – Principesa de Romania: Calatorie pentru Maica Alexandra.

Scenariu de Edith Negulici si Liana Ceterchi.

Adaptarea radiofonica: Ion-Costin Manoliu.

Regia artistica: Liana Ceterchi.

O productie a Teatrului National Radiofonic, prezentata in cadrul proiectului Biografii, memorii.  

In rolul titular: Liana Ceterchi.

Regia de montaj: Radu Verdes. Regia de studio: Milica Creiniceanu.

Regia muzicala: Patricia Prundea.  Regia tehnica: ing. Mirela Georgescu.

Redactor si coordonator de proiect: Magda Dutu.

Actrita si regizoarea Liana Ceterchi propune un spectacol radiofonic despre viata Principesei Ileana, fiica cea mica a Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria; o evocare plina de farmec si dramatism, care omagiaza memoria Principesei Ileana a Romaniei (n. 5 ianuarie 1909, Bucuresti – d. 21 ianuarie 1991, Pennsylvania), un destin desfasurat intre palat si manastire, pe fundalul celor doua razboaie mondiale, intr-o perioada de mari framantari din istoria Europei.

„Dupa ce am plecat de acasa, care pentru mine a fost intotdeauna Romania, am fost ca si moarta. Nu imprejurarile au fost greu de suportat, ci insasi nevoia de a trai. Nu m-am indoit nici o clipa de necesitatea fizica a prezentei mele pentru cei sase copii ai mei… Dar in interior, „eul” care exista independent de mama, sotia, prietena care eram – „eul” esential, pe care tot restul era construit – a suferit un soc mortal cand am fost indepartata de poporul meu.” – marturisea Principesa Ileana a Romaniei, dupa cativa ani de la plecarea fortata din tara natala.

Destinul Principesei Ileana este emblematic in istoria contemporana. El sta sub zodia refugiului, incepand din frageda copilarie, care i-a fost marcata de refugiul la Iasi, in timpul Primului Razboi Mondial. A fost apoi intr-un exil impus de fratele ei, Regele Carol al II – lea, care nu i-a permis sa se intoarca in Romania, nici macar pentru a-si ingriji mama. In 1948, refugiul impus tuturor membrilor Casei Regale a Romaniei de catre nou instauratul regim pro-sovietic, dupa abdicarea Regelui Mihai I la 30 decembrie 1947, o duce iar pe meleaguri straine. Nu a primit azil in Elvetia si nici in Argentina. In final, Statele Unite ale Americii au primit-o. Pe cand avea 52 de ani a avut loc autorefugiul sau la manastire: ,,Aceasta este unica si singura cale deschisa pentru mine…” Pe pamant american a intemeiat Manastirea ,,Schimbarea la Fata” din Ellwood City, Pennsylvania. Un parcurs exemplar.

Domnita Ileana s-a luptat mereu pentru altii, a fost mereu in slujba poporului sau si a celor in nevoie. A construit spitale, cantine, scoli de infirmiere, a strans fonduri pentru raniti, orfani, bolnavi, saraci… Viata Principesei Ileana, devenita Maica Alexandra, o impune ca model demn de urmat si o legitimeaza in fata posteritatii.

Spectacolul „Ileana – Principesa de Romania: Calatorie pentru Maica Alexandra” se va difuza in premiera, marti, 16 iulie 2019, de la ora 19:00, la Radio Romania Cultural, in seria Biografii, memorii.

Auditia cu public, in avanpremiera, va avea loc luni, 8 iulie, de la ora 18.00, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala Academiei, in prezenta actritei si regizoarei Liana Ceterchi si a echipei de creatie. Intrarea libera.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


Lasa un comentariu