Informare privind statusul produselor dezinfectante Farmec

„In contextul crizei cauzate de noul Coronavirus, compania Farmec a urgentat inceperea productiei unor dezinfectanti pentru maini si suprafete. Conform Regulamentului (UE) privind punerea la dispoziţie pe piaţa şi utilizarea produselor biocide, procesul de avizare a dezinfectantilor noi impune efectuarea unor teste de eficienta virucida, fungicida, bactericida. Pana la declararea starii de urgenta, astfel de teste se puteau efectua doar in laboratoare autorizate externe, iar durata lor era de circa 45 de zile.

Pentru accelerarea procesului de avizare, Farmec a solicitat ajutorul Ministerului Sanatatii si al Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri. Ministerul Economiei, inca de la inceput, a raspuns promt si s-a implicat pentru a grabi demararea productiei de dezinfectanti.

Astfel, prin eforturile Ministrului Economiei si ale Ministrului Apararii Nationale, in Ordonanta Militara nr. 4 din 29.03.2020 a fost autorizat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara Cantacuzino „pentru avizarea/autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor şi dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea şi combaterea raspandirii, precum şi pentru tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a biocidelor”.

Compania Farmec a trimis in data de 30.03.2020 mostre pentru dezinfectanti la Institutul Cantacuzino si a primit asigurarile ca avizele vor fi emise in decurs de cateva zile.

Intre timp, la nivelul companiei se intreprind toate eforturile pentru planificarea si asigurarea materiei prime necesare, in special a alcoolului etilic, care este disponibil in cantitati foarte mici in tara, depinzand de producatorii locali autorizati. De asemenea, pentru a putea incepe productia in cel mai scurt timp posibil, se lucreaza intens pentru identificarea si achizitia de ambalaje.

Este nevoie de o colaborare eficienta intre producator – adica Farmec –, furnizori si autoritati, pentru fabricarea cat mai rapida a acestor biocide de maxima necesitate pentru populatie si institutiile din Romania, iar noi apreciem implicarea si suportul oferit de ministere, dar si de ceilalti parteneri de care depinde productia. In acest regim de urgenta, intervin multe provocari si limitari, dar mobilizarea tuturor este impresionanta.

Lucram la capacitate maxima pentru a acoperi cererea de pe piata, de aceea, pana la startul productiei de biocide, am inceput sa fabricam doua igienizante pentru maini, pe care le livram deja de doua saptamani catre institutii si companii, care lupta in prima linie impotriva raspandirii COVID-19.”

Compania FARMEC

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


Lasa un comentariu