
Cu totii stim ca o dieta bogata in fructe si legume reprezinta hrana ideala pentru a ne mentine sanatatea in parametri optimi.
De asemenea, stim ca exista posibilitatea sa avem intoleranta la gluten sau lactoza si e bine sa cunoastem care sunt alimentele pe care e bine sa le evitam in aceste cazuri.
Insa, mai exista si posibilitatea de a avea intoleranta la fructe, desi majoritatea oamenilor nu crede asta. Ce ne sfatuiesc nutritionistii?
Si in acest caz, nutritionistii au solutii si ne vin in ajutor, pentru a sti care sunt cauzele si ce e bine sa facem in aceasta situatie ce ne pate afecta sanatatea. Pentru ca, intr-adevar, si fructele ne pot crea probleme!
“Multe persoane sufera de un sindrom de malabsorbtie al fructozei, care se manifesta prin probleme digestive, balonare, diaree etc. Foarte rar este vorba de o problema severa sau o boala congenitala, cel mai frecvent intoleranta apare ca urmare a unui exces de fructoza in alimentatie!” ne spune medicul Mihaela Bilic. Asadar consumul de fructe nu trebuie sa fie exagerat, oricat de sanatoase stim ca sunt ele pentru sanatate.
Explicatia specialistului este clara: “Corpul nostru nu a fost proiectat sa metabolizeze atat de multa fructoza, natura nu s-a gandit ca vom consuma fructe din belsug, in fiecare zi! Zaharul din fructe este procesat exclusiv in ficat si daca depasim un aport de 50g/zi riscam un dezechilibru metabolic cu aparitia depozitelor de grasime pe abdomen si un nivel crescut de trigliceride in singe. Pana acum 50 de ani aportul mediu de fructoza era de 15-25g/zi, iar astazi se apropie de 80-100g mai ales in SUA si America de Sud. “
Apare, asadar, ceea ce numim fructoza. Din ce provine aceasta? “Din fructe, miere si zahar, care este un amestec de glucoza si fructoza. Ca sa nu obosim ficatul si sa nu ne trezim cu un colacel de grasime pe burta, trebuie sa reducem consumul de miere si zahar. Cat despre fructe, sa le consumam proaspete, mestecate cu tot cu pulpa, nu transformate in suc – in felul acesta fructoza se absoarbe treptat si in cantitate mai mica.” ne explica nutritionistul Mihaela Bilic pe pagina sa de socializare.
Cu precadere in sezonul estival, consumul de sucuri este, de multe ori, in exces. Insa, si aici apare pericolul fructozei. Fie ca vorbim de sucuri fresh, naturale sau carbogazoase.
Medicul Mihaela Bilic ne atentioneaza ca “Fructele campioane la continutul de fructoza sunt ciresele, pepenii si strugurii. Desi are tot 4 cal/g precum proteinele din carne si amidonul din fainoase, fructoza ingrasa mai tare decat caloriile pe care le contine.”
Care este legatura dintre fructoza si ingrasare? Cand e bine sa consumam fructe? Sfaturile nutritionistului sunt clare: ”Nu putem folosi fructoza ca si energie pentru miscare, ea este materie prima pentru ingrasare! Daca nu slabiti si va simtiti balonati, s-ar putea ca problema sa fie fructele consumate in exces. Fructele nu sunt un aliment de baza, ci un desert natural si sanatos. Se mananca cu moderatie, pentru placerea gustului. Iar daca vreti un aport de vitamine, minerale si fibre atunci consumati legume, nu ingrasa si nu contin fructoza!”
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Lasa un comentariu