
– interviu –
Ion Cristofor este unul dintre scriitorii contemporani de prima marime ai literaturii romanesti contemporane.
Absolvent al Facultatii de Filologie din Cluj, Sectia romana-franceza (1976), Doctor in Filologie si Masterand al Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din Cluj, este si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Cluj.
A scris si publicat pana in prezent peste 40 de carti. Paleta este diversa: poezie, eseu, istorie literara, interviu, critica literara, traduceri din literatura universala. A colaborat la realizarea celor mai importante dictionare generale privitoare la scriitorii romani si literatura romana, volume realizate de renumitii profesori si critici literari precum Mircea Zaciu, Marian Papahagi, Aurel Sasu. Este redactorul-sef al revistei culturale online “Conexiuni culturale”, care apare la Cleveland (SUA).
Great Fashion: In prezent, pentru cine scrieti si de ce?
Ion Cristofor: Scriu pentru mine si pentru bunul Dumnezeu. Daca intre noi se intampla sa treaca si niste cititori curiosi, cu atat mai bine. Nu scriu nici pentru bani, nici pentru faima. Scrisul e un mod de a-ti infrunta singuratatea, o modalitate de a te simti liber intr-un veac in care libertatea e mereu primejduita. De tirani pe care ii observam cu dificultate, cum ar fi televiziunea, mass media manipulatoare etc. Si printre acesti tirani se numara si propria noastra lene de a gandi sau teama de a infrunta adevarul.
Great Fashion: Analizand pe scurt, cum arata literatura romana, pe plan intern si extern?
Ion Cristofor: E o intrebare foarte vasta si raspunsul meu va fi inevitabil scurt si simplificator. As zice ca la ea acasa literatura romana se poarta bine. Se scrie mult, se publica mai mult ca niciodata. Poate ca se citeste foarte putin. Cand toata lumea scrie, cititorii dispar. Sigur, piata de carte e mereu inundata de veleitari, de falsi poeti sau prozatori. Dar asta e un semn de sanatate al unei culturi, nu unul de penurie. Problema e doar ca ne lipsesc criticii care sa taie cu bisturiul, care sa stabileasca adevarata tabla de valori. Dar, in absenta cronicarilor, mizam pe judecata impartiala a timpului. Cu trecerea anilor, valorile adevarate vor iesi la suprafata.
In ce priveste prezenta literaturii romane in strainatate, as spune ca se face mult prea putin pentru traducerea si promovarea scriitorilor de valoare. Ne multumim sa constatam ca, in fiecare an, Mircea Cartarescu e un etern candidat la Premiul Nobel. Daca acest merituos, admirabil scriitor a fost sprjinit cu o anume consecventa, constatam ca se face prea putin pentru alti autori, poate mai buni decat Mircea Cartarescu.
Promovarea literaturii romane se face mai ales la nivel individual, ceea ce e un gest necesar, dar insuficient. Personal, m-am bucurat de traduceri in limbi straine, cum ar fi aparitia recenta a doua antologii in Turcia sau a unei culegeri in Anglia. Credeti ca m-a invitat cineva la vreun targ de carte sau la vreun turneu de promovare a acestor carti aparute in strainatate? Nici vorba! Institutele culturale romanesti din strainatate au mereu “falitii” lor…
Great Fashion: Intre cancan si singuratate, care este solutia/atitudinea potrivita pentru scriitorul roman contemporan?
Ion Cristofor: Boema imunda si cancanul vor fi mereu evítate de un scriitor care se respecta pe sine. Dintotdeauna scriitorul adevarat a ales solitudinea bibliotecii, a chinului muncii solitare. Nu-mi pot imagina scriitorul altfel decat ca pe un soi de Sisif ce-si reia mereu si mereu acelasi urcus chinuitor spre piscul perfectiunii. In mod cert, scriitorul de azi nu e un VIP sau un client al emisiunilor televiziunii, atrasa iremediabil de mondenitati, de comercial si de superficialitate…
Great Fashion: Conduceti o revista culturala importanta. Cum reusiti sa aveti o revista atractiva pentru cititori?
Ion Cristofor: Revista Conexiuni culturale apare la Cleveland, avandu-l ca director pe poetul Mircea Stefan. Desi nu am publicat vreun program al publicatiei, avem ambitia de a promova scrisul romanesc de pe toate meridianele. Indiferent pe ce meridian ar scrie, in Moldova, Spania, SUA, Germania, Serbia sau Israel, publicam orice scriitor care face dovada talentului.
Prestigiul revistei noastre se datoreaza colaboratorilor nostri de exceptie. Critici ca Irina Petras, Mircea Popa, Constantin Cublesan, Valentin Cosereanu, Adrian Tion, Delia Munteanu, Dorin Nadrau (SUA), poeti ca Marcel Mureseanu, Constantin Preda, Radu Sergiu Ruba, Niculina Oprea, Maria Pal, Sanziana Mureseanu, Eugen Barz, Andrei Langa(Spania), Sorin Grecu s.a., prozatori ca Horia Porumb, Dafin Mureseanu, Hanna Bota, Leonard Voicu (Canada) etc. dau greutate paginilor revistei noastre.
“Conexiuni culturale” este in egala masura deschisa tinerilor creatori. Desigur, incercam sa facem o revista atractiva, dar refuzam sa facem concesii modelor sau prostului gust.
Foto 1: © Ion Cristofor
Foto 2: © Revista “Conexiuni culturale”
Un interviu realizat de Great Fashion. Orice utilizare a continutului acestui interviu presupune citarea sursei si necesita obtinerea acordului prealabil, in scris, din partea Great Fashion.
Toate drepturile rezervate © Great Fashion 2022
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Lasa un comentariu