Juan Jose G Garcia: ”Romania este un tezaur al Europei”

interviu

Juan Jose G Garcia este presedintele-fondator al Casei Romane de Cultura Getafe (Madrid, Spania), o institutie culturala prestigioasa si deosebit de importanta pentru comunitatea romanilor din Madrid.

Getafe reuneste populatia de origine romana din capitala Spaniei, aproximativ 4600 romani din cei 194 000 spanioli care locuiesc in Madrid.

In acest contex, nu intamplator, Juan Jose G Garcia are un destin aparte. Nascut si educat in Spania, angajat al Ministerului Apararii din Spania de peste 20 de ani, indragostit de Romania, este casatorit cu o romanca din Maramures si impreuna au o fetita de 5 ani, care detine dubla cetatenie (spaniola si romana).

Un amanunt interesant: Getafe este considerat centrul spiritual al Spaniei, avand si Monumentul Inimii Sacre a lui Iisus.

Presedinte al filialei spaniole al Federatiei de Arta, Muzica si Sport, Juan Jose G Garcia este si membru al Consiliului de Administratie, in calitate de trezorier, al Casei Regionale de Castilla la Mancha din Getafe. Aceasta detine o cladire de 400 de metri patrati cu o scena care este cea mai mare din Getafe dupa celebrul teatru “Federico García Lorca”.

Great Fashion: Va multumim pentru ca ati acceptat invitatia noastra de a ne acorda un interviu. Cum este Romania, ce va place la tara noastra? Cum sunt romanii in Spania, in Madrid in special?

Juan Jose G Garcia: Romania este o tara seducatoare prin arhitectura, peisajele, gastronomía si anotimpurile sale, anual se arata cu adevarat in toata splendoarea sa. In definitiv, ea este un tezaur al Europei!

Juan Jose G Garcia si fiica sa, in costum maramuresean

Romanii pe care ii cunosc sunt oameni splendizi! In aparenta, se poate gandi ca sunt seci, distanti, ca fire. Dar nu e asa, nu sunt oameni inchisi, ci amabili si foarte, foarte muncitori.

Great Fashion:  Cum ati cunoscut Romania? Care este atmosfera in familia dvs bilingva, intre Madrid si Maramures?

Juan Jose G Garcia: Am cunoscut Romania prin sotia mea, care este din zona Maramuresului. O regiune foarte seducatoare!

Mediul familial nu influenteaza cu nimic faptul de a fi bilingv. Din moment ce sotia mea abia vorbeste romaneste acasa. Imi spune ca ii este mai usor pentru ca gandeste in spaniola!

Poate pentru ca a studiat aici are o anume influenta.

In plus, ii vorbeste fetei in romana si ea raspunde in spaniola si pe deasupra ii spune ca suntem in Spania.

Great Fashion: Constituita ca un loc de reunire a romanilor cu originile, obiceiurile si traditiile stramosesti, Casa Romana de Cultura Getafe are, printre obiectivele sale majore, citez, din programul sau, “incurajarea familiilor imigrante din Romania sa se consolideze intr-un spatiu sigur de bunastare si socializare, cooperarea in dezvoltarea si perfectionarea culturii comunitatii romanesti in toate manifestarile sale, acordarea de diverse ajutoare de caritate si sociale pentru a evita excluderea sociala, promovarea si sprijinirea activitatilor si initiativelor benefice ale culturii in toate formele sale, pentru coexistenta civica si interculturala a spaniolilor si a romanilor.”

Dvs aveti o cariera complexa. Ce reprezinta, concret, Casa Romana de Cultura Getafe? Ce proiecte aveti pentru acest an?

Juan Jose G Garcia: Casa Romana de Cultura este o asociatie care s-a nascut cu preocuparea ca romanii si copiii nascuti in Spania sa aiba un loc de intalnire cu originile, sa-si traiasca radacinile si sa-si mentina obiceiurile. La fel, ne dorim sa fie si o referinta la nivel cultural. Membrii sunt acceptati in mod gratuit, iar evenimentele sau activitatile sunt, de asemenea, gratuite, nu se percep taxe.

Proiectul din acest an, in special pe 30 iulie, se concentreaza pe aniversarea a 160 de ani a diplomatiei moderne.

A doua parte este despre biografia lui Grigore Gafencu, promotor al unei Europe Unite, si despre Smaranda Braescu, intrucat este un an dedicat ei.

Partea a treia este constituita din expozitia fotografica “Maramuresul, usa traditiei“, in colaborare cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale „Liviu Borlan” din Maramures, impreuna cu un moment artistic dedicat lui Nicolae Sabau.

In octombrie avem un eveniment dedicat centenarului incoronarii Regilor Ferdinand I si Maria, ca Regi ai Romaniei Mari la Alba Iulia, in care realizam cateva monede comemorative pentru acel act.

In noiembrie, un Festival International de Poezie, coordonat de presedintele de onoare, poetul Vasile Muste.

In decembrie, un eveniment dedicat zilei Romaniei cu conferinte despre Simbolurile nationale si contextul istoric al unui astfel de act nobil.

Great Fashion: Din 2015, doamna Sara Hernández Barroso este Primarul din Getafe Madrid. Cum colaborati cu dansa pentru realizarea obiectivelor asociatiei culturale Casa Romana de Cultura Getafe?

Juan Jose G Garcia: Primarul Sara este o femeie minunata, apropiata, foarte muncitoare si foarte implicata cu populatia, inclusiv cu populatia romaneasca. Pentru atingerea obiectivelor, am in vedere un lucru clar: nu trebuie sa cer bani partenerilor; pentru evenimente, le-am cerut mereu oamenilor de afaceri din zona sprijin pentru nevoi materiale sau logistica.

Cat despre primarie, va trebui sa ma intalnesc cu doamna primar in scurt timp si propunerile mele catre Consiliului Local vizeaza diferite strategii privind promovarea si imbunatatirea integrarii sociale, muncii si culturale a populatiei romanesti din Getafe. Care sunt concentrate pe doua domenii de baza: educatie si angajare. De asemenea, propun Consiliului Local sa se poata promova, in acele scoli in care sunt inscrisi fete si baieti romani, ca sa fie asigurata o ora de activitati extrascolare pentru a invata propria limba.

Great Fashion: Romania si Spania au multe valori comune: istorice, culturale, religioase si chiar politice, Majestatea Sa Regina Emerita Sofia a Spaniei fiind verisoara Majestatii Regelui Mihai al Romaniei.

Care este relatia dintre monarhie si democratie? Ce reprezinta in prezent monarhia in general (pe glob) si monarhia spaniola in special (pentru spanioli)?

Juan Jose G Garcia: Majestatile Lor Regele Juan Carlos si Regina Sofia au vizitat Bucurestiul in decembrie 2017 pentru a participa la ritualurile funerare ale Regelui Mihai I al Romaniei. Au fost primiti de presedintele Iohannis.

Regele este seful statului, el este autoritatea suprema a unui stat. Isi reprezinta unitatea si continuitatea. Este cea mai mare personalitate diplomatica din tara. Domneste, dar nu stapaneste. Respecta deciziile luate in Parlament.

Este o onoare pentru mine sa fiu monarhist. Coroana face multe pentru tara. Munca diplomatica este tacuta, dar foarte eficienta.

 

Foto 1, 2: © Juan Jose G Garcia

Foto 3, 4, 5, 6, 7 : © Casa Romana de Cultura Getafe

Un interviu realizat de Great Fashion. Orice utilizare a continutului acestui interviu presupune citarea sursei si necesita obtinerea acordului prealabil, in scris, din partea Great Fashion.

Toate drepturile rezervate © Great Fashion 2022

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Un comentariu la Juan Jose G Garcia: ”Romania este un tezaur al Europei”

  • Creteanu Ion  spune:

    Felicitări!
    Mulțumesc Cerului că am avut ocazia să ne cunoaștem!

Lasa un comentariu