Liviu Antonesei: “Rolul modei este enorm in societatea contemporana, in care imaginea a inceput sa fie mai importanta decat insasi realitatea!”

– interviu

Liviu Antonesei este scriitor, cercetator, publicist, politician democrat, actualmente retras din politica, profesor universitar la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi.

Fire noncoformista, tonica, un om sufletist, prietenos si sustinator al tinerei generatii, extrem de activ online si pe retelele de socializare, Liviu Antonesei este unul dintre intelectualii cei mai indragiti de public, gratie scrierilor sale si atitudinii civice pronuntate in cetate.

Nu in ultimul rand, este un domn elegant, rafinat, jovial si cuceritor. Un intelectual care iese din tiparele clasice, atat prin exprimare cat si prin prezenta sa: poarta parul lung, strans in coada si e pasionat de fashion!

Great Fashion: Care este rolul fashion in societatea contemporana? Care este atitudinea intelectualilor in acest sens?

Liviu Antonesei: Pai, rolul modei este enorm in societatea contemporana, in care imaginea a inceput sa fie mai importanta decit insasi realitatea! Sa ne gandim ca Scoala narcisista de la Chicago constata in urma cu vreo patru decenii ca incepuse subtituirea Complexului Oedip cu Complexul Narcis. E o situatie cu parti bune, grija fata de corp, de imbracaminte, de igiena a cat mai multora face lumea mai placuta!

Pe de alta parte, exista riscul sa devii excesiv de dependent de fashion, un fel de sclav modern. As spune ca recomand moderatia.

In ceea ce ii priveste pe intelectuali, unii sunt sau vor sa para atat de abstrasi contigentelor ca par sa nici nu fi auzit de moda, altii au o relatie mai naturala…

Great Fashion: Care este relatia dvs cu moda? Putem vorbi de o pasiune sau un hobby?

Liviu Antonesei: Am o relatie relaxata cu moda in sensul ca nu am devenit sclavul acesteia, dar ma intereseaza totusi cum arat, miros etc. In principiu, nu imi iau ceva pentru ca e neaparat la moda, ci pentru modul in care cade pe mine. Am deja destula experienta a eului propriu, ca sa procedez in aceasta privinta aproape instinctiv…

Great Fashion: Ce este fashion pentru dvs? O haina eleganta, un parfum bun, o camasa cocheta, o tableta noua, o masina de spalat performanta…? 

Liviu Antonesei: Pai, pentru mine gadgeturile n-au mare importanta… O haina, daca imi place, ma poate interesa, o camasa si un tricou la fel. Folosesc numai parfumuri de buna calitate, dar sint eclectic. Am mereu mai multe si le mai folosesc si in functie de imprejurari sau de felul in care arata hainele – cu cele sport/casual merge un parfum, la costum altul, iar in postura de Adam, cu totul altceva!

Great Fashion: Sunteti pasionat de palarii si tricourile cu inscriptii/desene. Ne puteti povesti mai multe in acest sens?

Liviu Antonesei: Da, imi plac palariile cu boruri mari, asta a inceput acum vreo 15 ani, cind am vazut una in vitrina unui magazine din Cracovia. M-am invartit pe acolo vreo saptamana, dupa care m-am decis, am intrat si am cumparat-o. Avea sa fie prima mea palarie, iar intre timp, a devenit o colectie de vreo 15, de toate culorile, pentru toate anotimpurile, toate insa cu boruri mari. Tricourile ma pasioneaza inca din adolescenta. Cum comertul socialist furniza mai ales tricouri in culori terne, ma chinuiam sa-mi procure din cele „refuzate la export” sau straine, ceea ce nu era usor.

Pasiunea pentru tricouri avea sa poata fi satisfacuta abia din 1990 incoace. Am sute de tricouri, multe sute. La un moment dat, cand am inceput sa calatoresc, imi luam mai ales tricouri care aminteau de locurile respective.

De o bucata de vreme, ma pasioneaza mai mult cele cu imagini de scriitori si artisti, cu citate din ei… Am deja cu Kazantzakis, Mrozek, Fellini etc, multe cu rockeri si trupe.

Am si tricouri facute „la comanda” de graficianul Ion Barbu. Pe unul nu-l port purta decat in strainatate, citatul, din mine! E cam crud pentru vorbitorii limbii noastre!

Foto 1: ©Alina Noir

Foto 2: ©Liviu Antonesei

Un interviu realizat de Great Fashion. Orice utilizare a continutului acestui interviu presupune citarea sursei si necesita obţinerea acordului prealabil, in scris, din partea Great Fashion.

Toate drepturile rezervate © Great Fashion 2015

Daca v-a placut acest articol, va invitam sa fiti alaturi de noi, cu un Like, pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu