“Malad” de Alexandru Voicescu

Un roman contradictoriu si controversat. Seducator prin discurs. Plin de mistere si realitati interioare prin intriga si personaje bine construite.

Un roman despre destinul omului, privit atat in interiorul sau cat si in lumea inconjuratoare. Scris la granita dintre stiinta si alchimie, religie si fanatism.

Un roman distins cu Premiul pentru Cea mai buna carte de proza – Gala Tinerilor Scriitori, editia 2016.

Povestea cartii este pe cat de simpla, pe atat de fascinanta. Plecand de la un fapt banal, professional (lansarea unei noi tablete grafice la compania high tech la care este angajat), lui Andrei, art director roman stabilit in Elvetia, i se intampla o conexiune stranie cu desenul misterioasei Ioana, ceea ce il determina sa afle identitatea acesteia si legatura dintre ei. De aici, incepe pentru el un carusel de evenimente stranii, experiente inedite prin intalnirea cu artisti underground, ajungand sa fie fugarit de politie si acuzat de crima. Dar provocarea cea mai mare ramane incursiunea in propria viata, descoperind ca destinul sau are legatura cu o serie de legende stravechi din Banatul lui de origine. Ce este realitate si ce este imaginatie? Ce conteaza mai mult: fantasmele, amintirile sau realitatea vizuala?

Mister, alchimie, vraji, necunoscut si, mai ales, dragoste. Acestea sunt ingredientele principale. Deopotriva, roman de dragoste si roman politist.  Autorul, Alexandru Voicescu, cu studii juridice si de antropologie culturala, cu experienta de 8 ani in advertising, stapaneste bine scriitura filosofico-psihologica: dedublarea lui Andrei in “eu”si “tu” si conflictele sale cu alter ego-ul sau sunt, de fapt, incursiuni in viata proprie a fiecaruia dintre noi.

„De multe ori ne intrebam daca toate lucrurile pe care le traim sunt oare conectate intre ele, parte a unei deveniri care sa duca spre un rezultat in care am crede si pe care il intelegem si cu care sa fim de acord privind in perspectiva, sau sunt doar bucati puse anapoda, experiente pe care le simtim reale, dar indescifrabile, straine de noi.”

Cine sunt eu? Care este destinul meu? Cine este vocea mea interioara? Sunt intrebarile care te framanta si dupa ce ai terminat de citit cartea. O carte despre mine, despre tine, despre viata. Fara masti, emotii false sau ecuatii necunoscute.

Nu intamplator, Malad, romanul de debut al scriitorului Alexandru Voicescu (editura Herg Benet) a primit premiul Cartea de proza a anului 2015 la Gala Tinerilor Scriitori, a fost nominalizat la Festivalul International de la Chambéry, pentru cel mai bun roman de debut din 2015, si a primit Premiul de Debut in Proza al revistei TIUK!.  IL GASESTI AICI

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


Lasa un comentariu