Marilena Rotaru: ”Cred in forta firului de iarba”

interviu

Marilena Rotaru este jurnalist de televiziune, publicist si romancier, cea mai cunoscuta realizatoare de programe culturale la TVR. Renumele sau a fost consolidat de realizarea interviului cu Sergiu Celibidache, in 1979, de Centenarul Cella Delavrancea in 1987, si ulterior, dupa decembrie 1989, a celebrei serii de documentare cu personalitati ale exilului nostru, “Memoria exilului romanesc”.

Dar, cel mai elocvent rezultat profesional al sau ramane seria de interviuri cu Regele Mihai, in perioada 1991-1996, (subiect sub embargo in acei ani), 52 de spectacole si evenimente publice, precum si 58 de interviuri si documentare dedicate Monarhiei, Regelui Mihai si Familiei Regale Romane.

A fost distinsa cu patru premii ale Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania pentru documentarele ”Intoarcerea lui Vintila Horia” (2000), ”Ca un copac in furtuna: Sergiu Celibidache” (2003), ”Mihai I Regele Romanilor” ( 2013), Jubiliara 25 pentru serialul ”Memoria exilului romanesc”.

I s-a acordat Premiul de Excelenta al Consiliului National al Audiovizualului pentru intreaga activitate (2003), Premiul de Excelenta al Uniunii autorilor si realizatorilor de film (2017) si Premiul de Excelenta al Uniunii Cineastilor din Romania pentru deosebita contributie adusa recuperarii memoriei nationale prin filmul de televiziune. (2018). Regele Mihai i-a acordat si i-a inmanat personal ”Medalia Regele Mihai pentru loialitate” (2008) si ”Crucea Casei Regale” in 2012.

Great Fashion: Doamna Marilena Rotaru, va multumim pentru ca ati acceptat invitatia noastra de a ne acorda un interviu. Aveti o cariera complexa. In care domeniu de activitate va simtiti mai bine definita profesional: ziarist in presa scrisa, jurnalist de televiziune, scriitor, autor de spectacole?

Marilena Rotaru: Si eu va multumesc. Nu pot sa aleg un domeniu preferat pentru ca fiecare dintre ele ofera modalitati diferite de expresie. Aleg, si uneori ma aleg, aceste forme de expresie, in functie de emotia pe care doresc s-o transmit. Am dorit dintotdeauna sa pot sa transmit o emotie si, daca mi se ingaduie, s-o creez. Cunoasterea prin emotie este un teritoriu extrem de vast, cu nebanuite orizonturi.

Regele Mihai si Marilena Rotaru, Versoix, in anii 90

Great Fashion: Sunteti una dintre putinele voci feminine cu mare impact in cadrul societatii civile romanesti. De ce anume sufera Romania in prezent, ce ii lipseste major? Ce a pierdut sau a castigat Romania nefiind monarhie, dupa 1989?

Marilena Rotaru: Romania sufera de ilegitimitate si de abolirea puterii spirituale. Sistemul care s-a autoinstalat prin forta dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, culminand cu alungarea Regelui, prin santaj si amenintari,  nu s-a schimbat. Sub un alt machiaj, a continuat sa existe si, an de an, a continuat sa degradeze fiinta nationala. De aproape 30 de ani ni se spune ca nu mai traim in comunism. Perfect! Atunci, Regele trebuia sa fie adus pe Tronul Tarii, iar Romania sa redevina Regat! Ce ne-a impiedicat? Sistemul, care a perpetuat in principalele institutii ale statului oameni, cu ”alte masti” in aceeasi piesa!  Sistemul, care foloseste credinta pentru a-si mai drege imaginea, dar care este la fel de departe de Dumnezeu ca acum aproape 75 de ani!

Cum altfel sa explici aplicarea Constitutiei din 1991, cu eternizarea republicii, sistem pe care romanii l-au votat doar cu pistolul la tampla acum trei sferturi de secol si in conditiile dictaturii comuniste! Monarhia a reprezentat  pentru comunisti si urmasii lor un pericol pentru ca ea are o traditie indelungata la noi, fiind profund legata de structurile de putere din spatiul romanesc. A existat monarhie si in epoca dacilor si in evul mediu romanesc.

Intr-un interviu pe care mi l-a acordat in 1997, distinsul academician Alexandru Zub vorbea, ca si Nicolae Iorga, de regii dinaintea regilor, de monarhiile dinaintea monarhiilor. Monarhia a jucat un rol benefic, fundamental, in epoca moderna si premoderna a Romaniei. Regele s-a considerat primul servitor al natiunii si din aceasta perspectiva Carol I, ca toti celalti regi romani, si-a asumat rolul de suveran. Puterea monarhului vine de la Dumnezeu dar si de la oameni. De aceea formula folosita in documentele regale este ”Prin gratia lui Dumnezeu si vointa nationala”. Doua surse de legitimitate care stau la temelia acestei institutii. Nefiind ales (ca presedintele care este sensibil dependent de electorat), Regele are o mai mare libertate de spirit de la a carei inaltime poate interveni benefic pentru a asigura echilibrul societatii. In republica, puterea spirituala este abandonata.

In monarhie este cheia unificatoare. Romania s-a cladit si a evoluat in timpul monarhiei si s-a prabusit in timpul republicii. Cum sa poti accepta ca nu mai exista comunism, cand singurii anticomunisti sunt tot cei (din ce in ce mai putini) care au supravietuit inchisorilor comuniste si o parte a opozitiei din anii 90?! N-am auzit nici un politician sa-si fi amintit de revolta de la Brasov din 15 noiembrie 1987, revolta la care s-a strigat prima data ”Jos comunismul!” Din pacate, lista acestor exemple este foarte lunga. Referitor la monarhie la scara europeana, este de remarcat afirmatia lui Churchill din august 1951: ”Disparitia monarhiei germane a fost un dezastru pentru Germania si pentru intreaga lume.”

Regele Mihai si Marilena Rotaru, Versoix, anii 90

Great Fashion: Ati petrecut mult timp in preajma Regelui Mihai si ati avut dese discutii cu Majestatea Sa (pe langa interviurile realizate). Cum era Regele nostru? Care cuvinte calauzitoare ale Regelui Mihai va domina mintea si sufletul?

Marilena Rotaru: O prezenta morala nemaiintalnita, coplesitoare, un magnet al bunatatii si iubirii neconditionate… Un dascal care-ti deschide temeliile si puntile cunoasterii… Primul Suveran care marturisea prin toti porii iubirea pentru poporul Sau. Mi s-a dat o  calatorie de 21 de ani in care am fost martorul ales sa asculte cuvantul Regelui despre furtunile si incrancenarile istoriei, despre incercarile exilului, despre dreptate si libertate, despre credinta, iubire, iertare, impacare, despre valorile care tin in dreapta cumpana lumea in care traim. Am inteles sa nu las o zi fara sa urc o treapta catre invatatura Bunului Dumnezeu, sa nu ma bucur prea mult pentru ceea ce mi se da si sa nu sufar pentru ceea ce mi se ia. Sa nu astept ajutor de la cei apropiati pe care i-am ajutat! Cuvintele Regelui: ”Vine o vreme cand cei pentru care te-ai sacrificat iti vor capul!”

In multe momente simteam ca Regele este coplesit de o durere pe care n-o poate marturisi. Poate chiar o taina. Ca in acest scurt dialog: ”Sire, cum poate un om trai in adevar?” ”Prin rugaciune. E respiratia sufletului, pe care-o aude Dumnezeu.” ”Ce lectie de viata a fost data Majestatii Voastre?”  ”Trecutul te ajunge si se razbuna.” ”E lectia Regelui?” ”Si a omului-Rege. Esti invins de propriile greseli. Ispasesti. Dupa zeci de ani.” ”Si Majestatea Voastra?” ”Ca orice om.”

Corneliu Coposu si Marilena Rotaru, anii 90

Great Fashion: Conduceti „Miscarea pentru Regat si Coroana”. Pe scurt, care sunt rolul si obiectivele acestei asociatii? Ce sanse exista pentru revenirea monarhiei constitutionale in Romania?

Marilena Rotaru: Miscarea pentru Regat si Coroana sustine restaurarea monarhiei constitutionale ca unic si decisiv act al finalizarii procesului comunismului in Romania. Este un indemn adresat tuturor institutiilor statului si intregii societati romanesti pentru a condamna si a sterge definitiv ororile comunismului instalat la 6 martie 1945 si ale republicii, impuse ilegal si ilegitim, de aceleasi forte staliniste, la 30 decembrie 1947. Militam pentru Coroana Romana si constitutionalismul romanesc, ca patrimoniu istoric national. Dimensiunea morala a Regelui Mihai, simbol national al rezistentei, om de stat prin excelenta, exemplu absolut de suveran, recunoscut de toate marile cancelarii ale lumii, ca personalitate de talie internationala, ca ”un mare Rege”, indeamna si obliga intreaga noastra natiune sa-si recapete identitatea, valorile si simbolurile statale. Nu sustinem nici un candidat la functia de presedinte al tarii.

Regele Mihai si Marilena Rotaru, Bucuresti, dupa 1989

Pledam pentru statul roman modern, cu puternice radacini europene, ilustrat si exprimat de monarhia constitutionala, forma de guvernamant care a plasat Romania intre cele mai prospere si civilizate tari ale lumii. Sansele sunt direct proportionale cu schimbarea mentalitatilor, cu dorinta romanilor de a trai in adevar, de eliberare si de curatare de viciile prin care securitatea comunista a terorizat  Romania. Dar, vorba lui Vintila Horia: ”Mai devreme sau mai tarziu, fiecare lucru si fiecare fiinta se va intoarce la locul sau, pentru ca ordinea divina sa nu aiba de suferit!”

Great Fashion: In ultimii ani il sustineti, neconditionat, pe Principele Nicolae, nepotul Regelui Mihai, care este din ce in ce mai iubit de romani. Cine este Nicolae al Romaniei pentru Romania?

Marilena Rotaru: Principele Nicolae este nepotul Regelui Mihai, fiul Principesei Elena, cu care, in 1992, Regele a venit in Romania, prima oara dupa 45 de ani, ca sa legitimeze viitorul monarhiei noastre. Povestea lui este povestea sperantei Regelui care, nu o data, direct sau indirect, mi-a dat sa inteleg ca pe Nicolae il socotea urmasul sau la Tronul Romaniei. Principele Nicolae a prins radacini temeinice aici, in anii in care a calatorit in toata Romania si, mai ales, de curand, de cand s-a cununat cu Alina Maria. Cunoaste si pretuieste traditiile romanesti si este implicat intr-o serie de proiecte care au menirea de a face Romania si zestrea ei de valori  mai vizibile lumii. Il pretuiesc si-l sustin pentru calitatile de tanar onest, deschis actiunilor benefice, pentru dragostea profunda fata de bunicul sau, pentru generozitatea cu care-si cheltuieste energiile pentru a ajuta si a construi ceva durabil, aici, in patria cladita de strabunii sai, cu grele jertfe personale: Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand Intregitorul, Regina Maria.

Si inca un motiv cu valoare testamentara. In toamna lui 2006, cand Regele Mihai a implinit 85 de ani, mi-a spus: ”As vrea sa stiu ca vei fi alaturi de Nicolae, mai ales atunci cand toti il vor  parasi!” Abia peste noua ani am inteles rostul acestor cuvinte.

Great Fashion: Cum arata o zi obisnuita din viata doamnei Marilena Rotaru? Care va sunt sperantele/implinirile si regretele cele mai mari?

Marilena Rotaru: O zi obisnuita… arata obisnuit. Incerc sa duc mai departe, in cotidianul din ce in ce mai apasator, ceea ce am primit. Sa chem binele. Bunica Ecaterina spunea: ”Binele trebuie chemat, raul vine singur!” Tot ea ma punea sa repet cuvintele Sf. Ioan Gura de Aur: „Daca vrei sa ai slava, dispretuieşte slava. Iertand altora, voua inşiva va iertati. Cunoaşterea fara dragoste este vatamatoare. Daca sunteti putini, inmultiti-va prin puterea credintei si prin ravna cea dumnezeiasca. Cel ce se inalta impotriva oamenilor, se va inalta şi impotriva lui Dumnezeu.”

Incerc sa feresc de risipa si uitare ceea ce n-ar trebui sa se risipeasca si sa se uite. Am crezut si cred in forta firului de iarba care strabate caldaramul, betonul, stancile cele mai dure. Exista o superba poezie a lui Carl Sandburg, tradusa de Margareta Sterian, ”Sunt iarba. Lasati-ma sa lucrez”. Am crezut si cred ca, dincolo de furtunile existentiale, de catastrofele naturale, de dezastrele politice, economice, sociale, exista ”iesirea pe sus” care strabate opera lui Mircea Eliade, exista salvarea prin puterea spiritului. Cati din cei care vad iarba crescand pe ruinele seculare inteleg ca Dumnezeu ne trimite un permanent toiag de sprijin prin firul ierbii si forta lui invincibila! El e legatura cu Cerul, nu zgarie norii! E imnul iubirii care tine lumea, spre slava lui Dumnezeu!

Foto1,2,3,4,5: © Marilena Rotaru

Un interviu realizat de Great Fashion. Orice utilizare a continutului acestui interviu presupune citarea sursei si necesita obtinerea acordului prealabil, in scris, din partea Great Fashion.

Toate drepturile rezervate © Great Fashion 2018.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu