
In octombrie 2022, Nicu Covaci, legenda muzicii etno-rock romanesti, a acordat un interviu in Spania, scriitorului si jurnalistului Ovidiu Constantin Cornilă pentru emisiunea culturala “Destin romanesc” de la Radio TV Unirea, cu sediul in Viena, Austria.
In acest interviu, liderul formatiei Phoenix a realizat o retrospectiva inedita a carierei sale muzicale, inainte si dupa Decembrie 1989, facand cateva afirmatii surprinzatoare.
“Destin romanesc”, cea mai indragita emisiune culturala radio a diasporei romane, care a implinit recent 4 ani, sustine artele, cultura si spiritualitatea romaneasca in afara granitelor tarii. De asemenea, detine interviuri contemporane cu diverse personalitati culturale romanesti: Ioan Tugearu, Sergiu Anghel, Irina Margareta Nistor, Adrian Alui Gheorghe etc.
In interviul dat anul trecut, Nicu Covaci, absolvent al Liceului si Facultatii de Arte Plastice, afirma ca a avut succes „cu muzica de la bun inceput, inca din 1962. Am neglijat pictura, m-am apucat de ea mai tarziu. In Germania, cand am ajuns in anii ’80, m-a angajat Comitetul de Cultura al orasului, pentru pictura si desen pe computer. Am facut o lucrare uriasa, cea mai mare lucrare pe panza 45 m x 6, la sala de sport a orasului Osnabrück, in centrul orasului, si m-am afirmat si ca artist plastic. Interesant este ca la Bucuresti, acum, de curand, s-au vandut doua tablouri ale mele.”
Cat despre regimul de dinainte de 1989 din Romania, marturiseste cu sinceritate: “Eu ii multumesc lui Ceausescu si azi pentru ca atunci, cand s-a intors din Crimeea, in ‘70, a cerut ca toata muzica si toata arta romaneasca sa se bazeze pe folclorul romanesc! Am avut noroc sa descopar in pivnitele Electrecord inregistrari de pe vremea cand un exista magnetofón: antologii de folclor, ritualuri si datini arhaice romanesti. Starea emotionala intensa pe care am avut-o atunci ne-a ajutat sa ne clarificam stilul. Suntem inspirati din acest folclor romanesc, care, de multe ori, este confundat cu influentele turcesti, islame etc. Adevarul este ca noi am avut un stil clar inca inainte de 2000. (…) Astazi nu imi mai inchide nimeni gura! Am ramas cu aceasta stare de obligativitate fata de poporul roman! Eu vreau sa incurajez romanul. (…) Daca esti sensibil si cedezi, poti sa fii tradat, poti sa fii terminat. Daca te lupti, indiferent cate rani ai, indiferent ce ti se intampla, nu te da batut niciodata!
Putini romani stiu ca Nicu Covaci este muzician, compozitor si pictor. Dupa o o jumatate de viata traita in comunism si o jumatate de viata in capitalism, are o viziune de ansamblu a lucrurilor. “Eu astazi recunosc ca noi la vremea aceea eram confundati cu formatiile vestice si un pericol pentru socialism. Eu inteleg ca socialismul trebuie aparat, ideea de socialism a fost o idee buna, eu o recunsoc si astazi. Nu s-a realizat, dar imi place ideea. Insa, fiind interzisi de atatea ori, a trebuit sa riscam, sa fugim din tara. Suntem singura formatie din lume care si-a riscat viata ca sa poata sa cante. Noi fiind interzisi, desi spargeam stadioane! Si, interzisi fiind, dar unii tineau mana deasupra noastra, se castigau bani imensi! Iti dai seama, la o jumatate de milion la un stadion, eu luam 50 000 la un concert! Se dusese vorba “Covaci e atat de modest! Ia numai 10% din incasari!” Pai, luam cate 10 000 fiecare! Deci, la ora aceea, in socialism, noi am avut bani, traiam foarte bine!
Insa, in momentul in care eu trebuia sa fac puscarie, in ’76 m-au luat la politie si vroiau neparat sa ma inchida. Am scapat renuntand la cetatenie si “am taiat-o”. Insa in Vest, de unul singur, nu aveam ce sa fac si urlam de durere. M-am intors si mi-am riscat si mie viata si baietilor ca sa ii scot peste granita. Dar Vestul este un sistem foarte periculos, pentru ca aici si egoismul si lacomia sunt calitatile cele mai mari…” a declarat in interviul emsiunii “Destin romanesc”.
Nicu Covaci are o cariera de 60 de ani pe scena. In viata, a fost nevoit sa o ia de la zero de vreo 4-5 ori in viata. Dar nu s-a dat batut niciodata. “La ora asta, am o formatie noua, tanara, cu cei mai buni dintre cei mai buni si cu care merg mai departe. Eu vreau sa se vada ca Phoenix este o idee unitara, ca cei care au cantat si canta in Phoenix au convingere!” a marturisit emotionat artistul.
Sfatul lui Nicu Covaci pentru romani este acesta: “Dragii mei, nu uitati ca sunteti romani! Intariti-va sira spinarii, invatati sa spuneti NU! Eu consider ca Institutul Cultural Roman ar avea o obligatie sa tina sira spinarii la cei din diaspora si sa le tinem noi spatele. Dar, uite, ca nu se intampla. Sa ramanem optimisti si cu fruntea sus!”
Realizatorul emisiunii „Destin romanesc”, Ovidiu Constantin Cornilă, presedintele Uniunii Lucian Blaga a Scriitorilor si Artistilor Romani din Spania, este scriitor (doua volume de poezie si trei carti de proza scurta) si directorul Revistei de Literatura Cuvant romanesc.
A absolvit Facultatea de Litere si Stiinte din Suceava, Sectia romana-engleza, urmata de Masteratul universitar de profesorat pentru limba engleza, Universitatea Nebrija, Madrid.
Este membru al Uniunii Scriitorilor de Limba Romana din Republica Moldova si al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania (UZPR).
Emisiunea “Destin romanesc” se difuzeaza in fiecare zi de joi, incepand cu ora 20:00 in Spania si 21:00 in Romania si poate fi audiata online la linkul www.rtvunirea.com pe intreg mapamondul.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Felicitări pentru articol! Este de mare clasă!
Buna ziua tuturor!
Ne bucurăm mult să întâlnim oameni care apreciază eforturile noastre și împărtășesc bucuria cu alți români din întreaga lume!
De aceea vă mulțumim că ne ascultați și felicitări pentru acest frumos articol.
Profesorul, jurnalistul Ovidiu Constantin Cornilă, merită tot respectul și aprecierea noastră pentru tot ceea ce face în Spania și nu numai!
Mulțumiri tuturor celor care ne sunteți alături!
Mult bine dragi români, oriunde v-ați afla!
Va multumim mult pentru aprecieri! Mult succes in activitatea dvs profesionala!
Va multumim pentru aprecieri. Asa este, scriitorul si profesorul Ovidiu Constantin Cornila, este si un jurnalist de mare clasa si un roman adevarat!
Personal imi dau seama de toate neplacerile si singuratatile pe care acesti oameni le-au simtit in Vest dar si intr-un sistem comunist de atunci.
Oamenii sunt si buni si rai la tine in tara .Asa si pe afara….Romanii sunt incercati de cumplite necazuri veniti sa ne doboare dar….nu ne putem da invinsi.Suntem datori sa construim imaginea romanilor merituosi care au inspiratie,talent si daruire oriunde in lume .Nu ma refer la aspectele care nu ne fac cinste,ci doar la exemplele demne de consideratie
Va multumim pentru comentariu! Aveti dreptate!Toate cele bune!
Echipa Great Fashion