O carte-document: “Zoharul – Cartea Splendorii”

Cartea Misterului Pecetluit, Marea Adunare Sfanta si Mica Adunare Sfanta

Aceasta carte-document, Zoharul – Cartea Splendorii, se adreseaza tuturor oamenilor, indiferent de religia lor si indiferent daca sunt specialisti (cercetatori teologici si biblici) sau nu. Pentru ca raspunde unor intrebari fundamentale ale umanitatii. Cum Biblia contine numeroase pasaje obscure si misterioase, greu de descifrat pentru majoritatea oamenilor, Cabala este cheia cu ajutorul careia se limpezesc semnificatia acestor fragmente biblice.

Iata de ce aceasta carte exceptionala trebuie sa se regaseasca in biblioteca personala a fiecaruia dintre noi.

Cum pot sa cred ca inteleg Vechiul Testament daca ignor interpretarea data acestuia de acea natiune pentru care acesta constituia o carte sacra? Daca nu cunosc semnificatia Vechiului Testament, cum pot avea pretentia ca il inteleg pe cel Nou? Acestea sunt intrebarile primordiale ale oricarui om care citeste si doreste sa inteleaga adevarata si minunata filozofie a Bibliei. Intrebari care isi gasesc raspunsul deplin in aceasta carte-document, Zoharul – Cartea Splendorii.

Lucrarea se deschide cu explicatiile fundamentale si necesare cu privire la: Ce este, de fapt, Cabala? Cine a fost autorul acesteia? Care sunt doctrinele cuprinse in ea?

Cabala poate fi definita ca fiind doctrina ezoterica ebraica. Aceasta interpreteaza Vechiul Testament in sens ocult, recurgand la simbolismul numerelor si al literelor, uneori si la practici magice. Se spune ca a fost predicata de insusi Dumnezeu unui grup ales de ingeri, care au transmis-o mai departe oamenilor, pana la noi. Kabbala sau doctrina esoterica a evreilor cuprinde doua invataturi: una referitoare la esenta divina si la modurile sale de manifestare, rezumata in Zohar; alta, referitoare la creatie si la legile ei misterioase, descrisa in Sepher Yetsirah.

Zoharul este, de fapt, un corpus literar redactat in Evul Mediu (sec. XIII-XIV), o culegere de carti cuprinzand discutii, prelegeri sau comentarii pe marginea Pentateuh-ului.

Intelegerea acestui Dumnezeu al ordinii si al iubirii a captivat si mintile unora dintre cei mai mari ganditori ai crestinatatii, in secolul al XVI-lea si al XVII-lea. Asa cum arata Abraham ben Zacuth in Cartea genealogiilor, “Zoharul cuprinde cele mai profunde mistere ale Legii si ale Kabbalei si reflecta fidel adevarul asa cum a fost scris de oamenii care au trait destul de tarziu pentru a cunoaste Mishna si toate preceptele legii orale”.

Forta exceptionala a simbolismului mistic al Zoharului, impletita cu calitatile sale literare, a influentat puternic gandirea si cultura ebraica. Pe scurt, este o carte fundamentala in educatia si formarea noastra culturala, un must have informativ-educativ al timpului contemporan! CLICK AICI PENTRU CARTE

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu