Ovidiu Constantin Cornilă: “Singura asteptare care conteaza cu adevarat nu trebuie sa se relationeze cu cei din jurul tau, ci cu insasi bucuria de a vrea sa fii mai bun celui care ai fost ieri”

interviu

Ovidiu Constantin Cornilă este un scriitor-cercetator si unul dintre cei mai indragiti creatori contemporani. Poezie, proza literara, jurnalism radio, educatie si invatamant – toate sunt sub semnul spiritului sau viu si nelinistit, ce arde mocnit in flacara cunoasterii.

Este presedintele Uniunii Lucian Blaga a Scriitorilor si Artistilor Romani din Spania, director al Revistei de Literatura Cuvant romanesc. A absolvit Facultatea de Litere si Stiinte din Suceava, Sectia romana-engleza, urmat de Masteratul universitar de profesorat pentru limba engleza, Universitatea Nebrija, Madrid. In prezent, este profesor doctorand la Universitatea Complutense din Madrid.

Din 2014 si pana in prezent, realizeaza emisiuni de radio culturale de succes in Viena si Madrid, la Radio TV Unirea, organizeaza in Spania numeroase conferinte si colocvii culturale la institutii de prestigiu (precum Universitatea din Alcalá de Henares) si se implica activ in celebrarea zilelor de nastere a marilor poeti si romancieri nationali, prezentari si lansari de carte, cafenele literare, intalniri cu poeti si prozatori, expozitii de pictura, fotografie, sculptura, colaborari cu Ambasada Romaniei in Regatul Spaniei, Institutul Cultural Roman, cu diverse asociatii culturale.

De asemenea, a publicat doua volume de poezie si trei carti de proza scurta, opera sa fiind pe larg prezentata in multe dintre revistele importante din tara, precum si in mass media romanesti. I s-au decernat mai multe si felurite distinctii in tara si in strainatate (Italia, Republica Moldova). Este membru al Uniunii Scriitorilor de Limba Romana din Republica Moldova si al Uniunii Ziarististilor Profesionisti din Romania (UZPR).

Great Fashion: Aveti doar 46 de ani si sunteti un real ambasador al culturii romane, omniprezent intr-o zona larga de activitati culturale. E mult, e putin pentru dvs? Sunteti OK cu dvs pe plan profesional?

Ovidiu Constantin Cornilă: Nu mi-am pus niciodata problema de cat, ci de cum si cand. Implinirea sufleteasca este atunci cand avem realizari, desi suntem conditionati faptic intr-un timp concret. Avem o cultura de exceptie care merita efortul de a o promova oriunde. Sunt bine atata timp cat am un scop precis, echilibrat, desi greu realizabil, iar acest fapt nu poate decat sa ma motiveze, sa imi creeze orizonturi de asteptare.

Great Fashion: Din 2019, realizati emisiunea culturala Destin romanesc la Radio Tv Unirea Viena si conduceti revista de literatura Cuvant romanesc (print si online). Pe scurt, cum ii ajuta pe cei iubitori si creatori de cultura aceste doua creatii ale dvs?

Ovidiu Constantin Cornilă: Se stie ca tehnologia ajuta mult in ziua de astazi. Formatul scris si online, dar si mass media sunt mijloace eficiente de promovare a valorilor spiritualitatii romanesti. Utilizand bine aceste instrumente, evident ca difuzarea este si ea valida. Sunt convins ca mesajul meu cultural ajunge peste tot in lume, nu numai in tara.

Mi s-a demonstrat acest lucru primind nenumarate mesaje de apreciere, de incurajare; romanii de pretutindeni se simt mai aproape de casa, se identifica deplin cu sentimentul acesta unic de a fi roman, imposibil de explicat, doar de simtit. Ce se emite in eter, iese din tipar si apare in internet atinge o coarda sensibila, care, din diverse motive, s-a oprit din vibrat la multi dintre noi… A reda zambetul si lumina interioara este acel ceva special care imi da energía de a merge mai departe, indiferent de piedici. A fi roman cu adevarat este o credinta care trebuie readusa in noi.

Great Fashion: Aveti o maiestrie de lider in a duce la indeplinire dificila misiune de difuzare a culturii romanesti peste hotare. De ce va implicati  atat de mult pentru Romania, care sunt motivatia si argumentul dvs?

scriitoarea si jurnalista Veronica Balaj, Ovidiu Constantin Cornila, jurnalistul Cornel Drinovan (Radio Tentacion, Spania)

Ovidiu Constantin Cornilă: Implicarea despre care pomeniti are la baza sentimentul de apartenenta pe care mi l-am descoperit mult mai mult in afara granitelor Romaniei si care vine ca o recunoastere a originilor, a studiilor, a oamenilor si a spiritului autohton.

Uneori, invatam sa fim mai patrioti in anumite situatii de viata pe care nu le intelegem intr-un anume moment, dar, evident, ceea ce conteaza este rezultatul final, actiunea productiva, a face temeinic.

De aceea, aceasta misiune de suflet vine ca o opozitie in fata nepasarii semenilor, mediocritatii care ameninta insistent mediul social intern si extern. In prezent, tara noastra traieste cu adevarat prin cateva suflete care o iubesc neconditionat. Ma doare acest lucru si cred din toata fiinta ca Romania merita ce este mai bun.

Great Fashion: Ce reprezinta cultura romana in lume in anul 2021?

Ovidiu Constantin Cornilă: Cumva, o intrebare retorica. As putea sa va raspund simplu: ceea ce se doreste sau se vrea. La o privire mai introspectiva, cultura romana din anul curent pare a experimenta o anumita efervescenta in mai toate palierele ei de manifestare, avant creat posibil de pe urma pandemiei. Exista un anume efort de a face mai mult la nivel cultural, si in tara si in diaspora. Se cere… Problema este cum si care este adevarata valoare a acestui efort. Nu trebuie pierdut din vizor factorul calitativ, selectia valorica, conceptul care ar trebui sa fie abc-ul criticii. Altfel, riscam sa fim producatori de valoare in masa, ceea ce este o utopie.

Great Fashion: Cum sunt actualmente romanii din afara granitelor tarii?

Ovidiu Constantin Cornilă: Daca ar fi sa evitam factorul timp, as spune ca unii dintre semenii nostri s-au schimbat pozitiv din punct de vedere al mentalitatii, pe cand altii au ramas la fel raportat la momentul plecarii lor din tara. Daca ar fi sa compun o ecuatie a relativitatii sentimentelor si a personalitatii fiecaruia, ar suna asa: timp plus mentalitate impartit la calitatea umana este egal cu efectul educatiei primite de acasa. Asa se defineste comportamentul social al celor care, desi aparenteaza prosperitate, confort si un trai adaptat culturii tarii unde traiesc, duc in sinea lor dorul de a respira si trai romaneste. In cazul celor care au mult timp in afara intervine un soi de dezradacinare a apartenentei si, implicit, o incadrare intr-un fel de bantuire etnica. Exista si cei care nu se adapteaza si care prefera intoarcerea. In ambele cazuri, din pacate, Romania pierde.

Great Fashion: Sunteti mereu in comunicare cu oamenii, fie ca scrieti poezie, proza, articole in reviste sau realizati emisiuni de radio. Ce este viata pentru dvs?

Ovidiu Constantin Cornilă: Intrebare existentiala pur-sange. Un raspuns a la Kafka ar fi: o eterna pendulare intre deziluzie si speranta. Mai presus de tot, viata este o forma de a experimenta, aplica si aprofunda fiecare moment. Viata inseamna sacrificiu, lupta, resemnare, nebunie, sprint, durere, bucurie, dar, ridicare, sentiment. Viata este anotimpul in care pot multumi fortei creatoare ca exist cu un scop si ca, dincolo de tot ceea ce se vede, misterul existentei insasi ne poate fi prieten sau sageata a imprevizibilului destinului. Prefer jumatatea plina a paharului (sic!).

 

Foto 1,2, 3, 4: © Ovidiu Constantin Cornilă

Un interviu realizat de Great Fashion. Orice utilizare a continutului acestui interviu presupune citarea sursei si necesita obtinerea acordului prealabil, in scris, din partea Great Fashion.

Toate drepturile rezervate © Great Fashion 2021

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu