Pr. Vasile Purcărea: “Pogorarea Duhului Sfant este incununarea Invierii”

– interviu –

Pe Parintele Paroh Vasile Purcărea l-am intalnit intr-o zi curata de duminica, cu ocazia Sfintei Liturghii pe care o tine saptamanal in Parohia “Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” din comuna Matasaru, judetul Dambovita. Ca preot – cu har duhovnicesc, modestie si dragoste fata de oameni. Ca om – cu smerenie, intelepciune si cumpatare. La finalul slujbei, crestinii pleaca, de fiecare data, mai intariti duhovniceste si cu mai multa credinta, bucurie si chibzuiala in sufletele si gandurile lor.

I-am propus sa discutam despre Pogorarea Sfantului Duh sau Sarbatoarea Rusaliilor, care va fi in curand. Ne-a primit cu blandete, bucurie si intelegere.

Great Fashion: Parinte, va multumim pentru ca ati acceptat invitatia noastra de a ne acorda un interviu. Ce reprezinta Pogorarea Sfantului Duh, praznic cunoscut si sub numele de Rusalii sau Cincizecime?

Pr. Vasile Purcărea: La 10 zile de la Inaltarea Domnului si la 50 de zile de la Inviere, in Biserica Ortodoxa se sarbatoreste Pogorarea Sfantului Duh, praznic cunoscut si sub numele de Rusalii sau Cincizecime. Sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh dateaza din secolul apostolic, adica din primele veacuri crestine. Atunci, la Cincizecime erau marcate atat Pogorarea Duhului Sfant cat si Inaltarea lui Hristos. Ulterior, in jurul secolului al V-lea, cele doua sarbatori au fost separate.

Pentru a intelege Evanghelia sarbatorii, trebuie sa recunoastem ca la 2000 de ani suntem altfel decat cei care au ascultat aceste cuvinte la timpul respectiv si nu numai, altfel trebuie sa fi fost inteles mesajul atunci cand a fost spus de cel care este ,,Lumina lumii”. Mantuitorul vorbeste mai intai lumii de doua realitati: despre intruparea Lui ca om si Dumnezeu (care se intampla prin nasterea din Sfanta Fecioara), aceasta fiind intruparea omeneasca si pe care o intelegem mai usor si o iubim, manifestandu-ne dragostea prin frumoasele colinde, si intruparea dumnezeiasca (care se produce la Sfanta Liturghie prin prefacerea painii si vinului in Trupul si Sangele Domnului). Spune Evanghelia zilei : ,,Niciodata n-a vorbit un om asa cum vorbeste Acest Om!” si, pe buna dreptate, cine ar fi avut curajul sa spuna: ,,Cine nu mananca trupul Meu si nu va bea sangele Meu nu va avea viata vesnica”?

Cei care nu au inteles cat de cat aceste cuvinte au plecat, avand in vedere faptul ca pe intinsul Pamantului, la aceea data, in religiile pagane inca se manca trup si sange de om: ,,Si s-a făcut dezbinare in multime pentru El”. Tot astfel a facut si Adam, care s-a departat de Dumnezeu datorita faptului ca ,,a mancat“ fara asceza (post si rugaciune) si fara euharistie. Asceza putem spune ca da sensul mancarii si nu numai si bauturii, dar si trupului. Iar sensul tuturor lucrurilor este Lumina: ,,Eu sunt Lumina lumii”.

In Evanghelia dupa Ioan, capitolul 6, Hristos spune: ,,Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu are viata veşnica, si Eu il voi invia in ziua cea de apoi“, insa in acelasi text intalnim iarasi o mare sfasiere si sminteala din partea auditoriului materializate prin cuvintele ucenicilor: ,,Greu este cuvantul acesta! Cine poate sa-l asculte?” Si daca tot am vorbit de Adam, datorita neascultarii, nu putem sa o facem fara a a vorbi de alterarea chipului lui Dumnezeu din om prin pacatul stramosesc care a adus moartea, bolile…. de aceea Pogorarea Duhului Sfant este incununarea Invierii.

In textul Evangheliei se mai spune: ,,Caci inca nu era (dat) Duhul, pentru ca Iisus inca nu fusese preaslavit.”. De aici trebuie sa intelegem ca Tatal, ca multumire pentru jertfa pe care a facut-o in numele Lui, ii trimite Duhul Sfant.

Great Fashion: Care sunt principalele obiceiuri de Rusalii, pe care e bine sa le respecte credinciosii ortodocsi?
Pr. Vasile Purcărea: In ziua de Rusalii se obisnuieste sa se aduca in biserici frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor de foc si al coborarii Sfantului Duh. Acestea sunt binecuvantate, apoi impartite credinciosilor. Dupa terminarea slujbei, preotul iese in camp pentru a sfinti apa ce se va folosi la stropitul semanaturilor, in timp ce oamenii impodobesc mormintele cu flori si frunze verzi.
In mitologia romaneasca, Rusaliile mai sunt cunoscute sub numele de iele, soimane, milostive, doamne sau imparatesele-vazduhului. Sunt fiinte ce umbla imbracate in alb, danseaza in vazduh si vietuiesc in locuri neumblate. Se crede ca pamantul unde au poposit rusaliile ramane ca parjolit si neroditor. Nu se stie cate sunt la numar si nici nu li se spune pe nume, ca sa nu se supere. In traditia populara, erau respectate si temute, crezandu-se ca sunt aducatoare de boli. In unele legende se spune ca Rusaliile pot rapi tinerii chipesi, ca sa danseze cu ei. Dupa ce este eliberat, tanarul nu are voie sa povesteasca despre cele traite, vazute si auzite, sub pedeapsa cu moartea. Nu erau in siguranta nici cei care nu respectau timpul lor, adica din sambata dinaintea duminicii Pogorarii Sfantului Duh pana luni dupa-amiaza din saptamana a doua de dupa Rusalii.

Ca sa apere gospodariile de mania rusaliilor, oamenii mai obisnuiesc si astazi sa agate la porti sau la intrarea in casa ramuri verzi de tei. Despre tei se crede ca are puterea sa fereasca gospodariile de grindina sau de duhurile rele. Leacul cel mai folosit pentru cei atinsi de rusalii era jocul calusarilor. Alte leacuri erau usturoiul si pelinul. Tot in ziua de Rusalii, batranele culeg plantele cu puteri tamaduitoare, caci se crede ca numai pana la Sanziene ele isi pastreaza virtutile.

Great Fashion: Ce ii sfatuiti pe credinciosi sa faca in viata in momentele dificile sau de suferinta?

Pr. Vasile Purcărea: Exista in viata cotidiana a fiecaruia momente de cumpana sau de suferinta. In aceste situatii este foarte important ajutorul pe care il cerem de la Dumnezeu prin rugaciune, precum si increderea ca ajutorul Sau va veni, în momentul cel mai potrivit si in modul cel mai de folos pentru noi. Stim din istoria biblica suferinta slabanogului care zacea de 38 de ani, pe care l-a tamaduit Hristos si caruia i-a zis: “Iata, te-ai facut sanatos, de acum sa nu mai gresesti!”.

Trebuie sa ne uitam inauntrul sufletului nostru si sa cercetam daca nu cumva si noi am lucrat prin faptele noastre pentru a savarsi pacatul. Cine mai cade astazi in genunchi spunand: ,,Am gresit, Doamne, inaintea Ta!” sau sa spuna: ,,Pe fratele meu l-am inselat, milostiveste-Te, Doamne, si ma miluieste caci catre Tine imi intorc sufletul!”? Trebuie sa pornim imediat spre indreptarea care porneste de la noi, sa ne uitam in casa noastra, la viata noastra, la purtarile noastre si sa ne cercetam pe noi insine.

Un interviu realizat de Great Fashion. Orice utilizare a continutului acestui interviu presupune citarea sursei si necesita obtinerea acordului prealabil, in scris, din partea Great Fashion.

Toate drepturile rezervate © Great Fashion 2017.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu