Preot Vasile Purcărea: “Sa-L primim pe Hristos sa se nasca in noi, in casa si in viata noastra!”

– interviu –

La Parintele Paroh Vasile Purcărea oamenii vin in numar mare, cu speranta, nadejde si bucurie in suflete. Pentru ca slujbele tinute de parinte la Parohia “Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” din comuna Matasaru, judetul Dambovita, ii intaresc duhovniceste, ii fac sa se simta mai puternici in fata greutatilor vietii. Pentru ca, spun credinciosii, duhovnicul lor le insufla credinta, bucuria si echilibrul in sufletele si gandurile lor.

Parintele Paroh Vasile Purcărea si pe noi ne-a primit cu blandete, bucurie si dragoste. L-am rugat sa discutam despre luna decembrie, ce inseamna aceasta pentru credinciosii crestin ortodocsi.

Dat fiind faptul ca in aceasta perioada a anului avem cateva sarbatori crestine care ne umplu inimile de bucurie. Acestea sunt:

  • Sfantul Nicolae, in 6 decembrie, este unul dintre cei mai iubiti sfinti, protectorul copiilor, al celor nevoiasi, al marinarilor si, in general, al tuturor calatorilor.
  • Sfanta Mucenita Filofteia, Pe 7 decembrie, Biserica Ortodoxa o praznuieste pe sfanta de numai 12 ani. Aceasta a trait in sec. al XIII-lea, in sudul Dunarii. Ea este considerata ocrotitoarea copiilor si a tinerilor, si, in special, a fetelor.
  • In fiecare an, pe 12 decembrie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Ierarh Spiridon, grabnic facator de minuni si tamaduitor al celor bolnavi.
  • Profetul biblic Daniel este sarbatorit in Biserica Ortodoxa pe 17 decembrie iar pe 18 decembrie, este praznuit Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul, pustnic si duhovnic renumit, sfetnic al domnitorului Stefan cel Mare si egumen al Manastirii Voronet, considerat sfant inca din timpul vietii, vindecand bolnavii, alungand demonii si alinand suferintele tuturor celor care veneau sa ii ceara sfatul.
  • Pe 27 decembrie, in calendarul ortodox este praznuit Sfantul Apostol, Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan.

Great Fashion: Parinte, va multumim pentru ca ati acceptat invitatia noastra de a ne acorda un interviu. Care este semnificatia crestina a postului Craciunului? Ce ii sfatuiti pe credinciosi sa faca in aceasta perioada a anului?

Preot Vasile Purcărea: Pentru a lumina efortul facut pana acum de cei ce s-au angajat pe aceasta cale a postului cu toata inima, trebuie sa facem inteles postul. Inca de la inceput trebuie sa spun ca ceea ce nu intelegem noi, oamenii, facem greu sau nu facem deloc; in schimb, cand intelegem ceva, totul se justifica, se usureaza incat facem cu bucurie, pentru ca bucuria omului adevarat este cea a intelegerii – ,,Nasterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, rasarit-a lumii lumina cunostiintei” (TROPARUL NASTERII DOMNULUI). In toata perioada de la inceputul postului Craciunului am renuntat la tot ceea ce ni se parea ca ar fi sensul pentru care traim si, din pacate, multi oameni nu vad in fata alta bucurie decat aceea de a avea de toate, de a manca, de a bea. Toata viata o investim in grija de a ne imbraca, de a manca si cam cu aceasta s-a acoperit intreaga noastra existenta… desi pare trist, este adevarat.

Atunci cand pasim acest prag al vietii vrem mai mult, totusi. Si, dupa ce am reusit sa ne desprindem de bucuriile obisnuite ale vietii (o anumita mancare, bautura), vrem ceva mai mult de la ce ne-am asumat, modul de a fi al postului. Adica am vrea nu numai simple gesturi mecanice pe care omenirea le face de doua mii de ani. Problema postului este una singura: in ce masura inaintam in cuprinsul lui. El ne-a adus bucuria intelegerii unor lucruri mai mult decat efectuarea lor mecanica. Postul este ca un aluat pe care il pui in faina si creste incet, frumos si mult, pana la ,,steaua Lui” de s-ar putea daca el, postul, este unit cu rugaciunea si cu faptele bune.

Great Fashion: Ce reprezinta, pentru intreaga lume crestina, Sarbatoarea Nasterii Domnului (Craciunul)?

Preot Vasile Purcărea: Aceasta sarbatoare se spune ca se numeste si sarbatoarea familiei, se aduna toti de pe unde sunt in jurul vetrei parintesti, acolo unde, ca orice copil te simti bine. Din toate sarbatorile in care ne simtim bine pe pamant, avem acest Eveniment care nu se potriveste deloc cu pamantescul, pentru ca este singurul Eveniment care vine din cer. Nasterea Pruncului are loc in calatorie, pentru ca Hristos avea sa fie, in aceasta lume pamanteasca, calator. El nu avea un semn de ramanere aici sau de intemeiere. Ce sa intemeiezi intr-o pestera? De altfel, nici originea noastra nu este aici pentru ca noi nu ramanem aici.

Taina nasterii Domnului a fost vestita de ingeri unor pastori  care mai apoi a vestit-o oamenilor si Hristos se va chema ,,Pastorul cel bun”. Hristos se naste noaptea, dar noi nu-l mai sarbatorim noaptea. Batranii nostri se duceau la Craciun noaptea pentru ca erau doua nopti: una de Intrare (Nasterea) si una de Iesire (Invierea). Pe aceste doua Nopti sta viata noastra pe pamant.

Hristos se naste noaptea iar nasterea, noaptea, nu este usoara nici pentru mama, nici pentru prunc iar cand se naste El, lumea doarme. Incepand cu visul lui Iosif si a intalnirii Fecioarei cu ingerul, invatam multe lucruri folositoare pentru noi si anume ca adesea intamplarea, neobisnuitul, are un rost si sens. Orice intamplare neobisnuita trebuie sa o intelegem ca pe o chemare pentru a ne apropia de Dumnezeu, o chemare ,,in Sus “, ca un mesaj sa mergem la El prin diferite chipuri (prin incercari, prin bucurii, prin lipsuri sau daruri oferite pe neasteptate).

Sa-L primim pe Hristos sa se nasca in noi, in casa si in viata noastra!

Un interviu realizat de Great Fashion. Orice utilizare a continutului acestui interviu presupune citarea sursei si necesita obtinerea acordului prealabil, in scris, din partea Great Fashion.

Toate drepturile rezervate © Great Fashion 2017.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu