
– interviu –
Psihogenealogia este stiinta care vindeca ranile din trecutul familiei. Inca din anii ’70, psihogenealogia familiala devine o abordare holistica si neconventionala in psihoterapie. Psihogenealogia familiala, este, in principal, o abordare contextuala si transgenerationala, care ne invata cum sa ne eliberam de scenariile familiale negative. Studierea problemelor de natura psihologica au pus in evidenta existenta unui inconstient familial, care leaga inconstientul individual sau personal de inconstientul colectiv. Suntem o veriga din lantul generatiilor, legate fizic prin gene si pe plan psihic prin inconstientul familial.
Elisabeth Horowitz este un psihoterapeut specializat, de peste douazeci de ani, in psihogenealogie – studiul si analiza arborelui genealogic. Este autoarea a 20 de carti (cu numeroase si fascinante subiecte) de mare succes pe plan mondial.
Cercetarile sale inovatoare au inceput in anii ’80, in cadrul studiilor universitare in psihologie pe care le urma in acei ani. Si intr-un timp cand documentatia pe acest subiect era aproape inexistenta. A fost si este in continuare un om de stiinta extrem de implicat in munca sa de cercetare, pasionat de studiul acestei noi stiinte, psihogenealogia, si de vindecarea ranilor familiale. A fondat, in anul 2000, Asociatia Franceza de Psihogenealogie.
De ce bolile incurabile au radacini profunde in procesul transgenerational? De ce a da numele un copil dupa un membru al familiei este o idee gresita? Ce inseamna sa te eliberezi de destinul familial? Sunt cateva dintre multele intrebari la care Elisabeth Horowitz ne-a oferit, cu amabilitate si atentie desavarsita, raspunsurile necesare, pentru ca noi sa invatam sa devenim proprietarii unei vieti traite in deplina constienta.
Nu in ultimul rand, Elisabeth Horowitz este o personalitate feminina fermecatoare prin prezenta si discurs, foarte charismatica pentru diferite generatii de intelectuali.
Great Fashion: Doamna Elisabeth Horowitz, va multumim pentru ca ati acceptat invitatia noastra de a ne acorda un interviu. Inainte de toate, ce reprezinta psihogenealogia?
Elisabeth Horowitz: Psihogenealogia este studiul influentei familiei asupra noastra. Nu doar a parintilor nostri, ci si a unchilor si matusilor noastre, bunicilor nostri, maternali si paternali, precum si a stramosilor nostri etc. De asemenea, psihogenealogia ne ajuta sa descoperim infomatii si legaturi si, cel mai adesea, secrete de familie.
Great Fashion: Cum poate aceasta minunata stiinta sa ajute oamenii din intreaga lume?
Elisabeth Horowitz: Cred ca fiecare trebuie sa cunoasca si sa analizeze istoria familiei sale pentru a trai mai bine. Pentru ca, in majoritatea problemelor noastre, este vorba de o mostenire (in general, inconstienta) a istoriei si a traumelor familiei noastre. Psihogenealogia ne ajuta sa intelegem traiectoria fiecarui membru al familiei, pentru a spori binele si a nu repeta raul.
Great Fashion: In acord cu psihogenealogia, bolile incurabile au radacini profunde in procesul transgenerational. Cum poate fi valabila aceasta realitate?
Elisabeth Horowitz: Da, desigur. Majoritatea bolilor sunt raspunsuri psihosomatice la istoria familiei. Lipsa dragostei si a atentiei, preferintele si nedreptatile, abuzurile de toate felurile (emotional si sexual, de asemenea). Principalele patologii sunt cardiace, digestive, respiratorii si psihice (insomnia, depresia etc).
Great Fashion: O alta idee prezenta in cartile dvs minunate (despre cele traduse si publicate in romana, noi am scris aici– n. red.) este aceea ca multe dintre alegerile noastre sunt influentate de vietile stramosilor nostri. Cat de adevarat este acest fapt?
Elisabeth Horowitz: Da, de exemplu, alegerile noastre in dragoste. Inconstient, noi ne indragostim de cineva care arata ca membrii familiei noastre, frate, sora sau var (culoarea tenului, par, ochi etc) sau are, mai mult sau mai putin acelasi nume sau prenume, aceeasi profesie sau o data de nastere importanta.
Great Fashion: Dvs spuneti ca a da numele un copil dupa un membru al familiei este o idee gresita. De ce?
Elisabeth Horowitz: Pentru ca, dupa aceasta, este imposibil sa-ti exprimi adevarata ta persoana. Tu esti o extensie a cuiva sau un inlocuitor al familiei tale. Este mai dificil daca mostenirea este traumatica (de exemplu, inlocuirea unui unchi sau a unei matusi care a murit cand era tanar/a). In acest caz, ai grija la ceea ce se intampla cand tu vei ajunge la acea varsta. Aceasta e ideea.
Great Fashion: Cum putem deveni constienti de amintirile ascunse ale arborelui nostru genealogic?
Elisabeth Horowitz: In primul rand, tu trebuie sa vizitezi fiecare membru al familiei tale cu intrebari precise si, in functie de asta, vei descoperi o multime de lucruri! Visele pot, de asemenea, sa transmita mesaje, la fel hipnoza si meditatia. Sincronicitatile pot ajuta daca tu intalnesti din intamplare pe cineva care cunoaste familia voastra (precum prietenii parintilor, colegii, cunostintele, vecini mai vechi etc).
Great Fashion: Care este diferenta dintre coincidenta si sincronicitate?
Elisabeth Horowitz: Este aceslasi lucru. Sincronicitatea este termenul lui Jung, dar, inaintea lui, un biolog austriac a scris o carte foarte completa despre coincidente (Paul Kammerer, “The Law of Seriality”, 1919). Sincronicitatile apar zilnic, cum sunt asemanarile si cuvintele repetitive si numerele. Sa aveti un jurnal pentru a le inregistra!
Great Fashion: A deveni eliberat de destinul familial este o necesitate sau un „must”?
Elisabeth Horowitz: Este o necesitate pentru a face fata in lumea moderna. Daca nu ai o structura si o baza clara interna, este dificil sa rezisti sistemului capitalist bazat pe materialism. Scopul nu este sa ai, ci sa fii, sa-ti dezvolti constienta.
Great Fashion: Ce reprezinta actele simbolice in vindecarea vietilor oamenilor?
Elisabeth Horowitz: Este o noua modalitate de a face terapie, care nu este bazata pe vorbire ci pe actiuni care pot vindeca. Sursa este o scurta terapie strategica, mixata cu alte elemente precum ritualurile. Noi putem utiliza imagini, fotografii, haine, scrisori etc.
Great Fashion: Va multumim foarte mult pentru acest interviu. Recent, dvs ati venit in Romania, pentru a sustine un workshop in psihogenealogie si a va lansa ultima carte tradusa si publicata in romana. Va rog, la final, sa adaugati un gand al dvs pentru cititorii siteului nostru de lifestyle, Great Fashion.
Elisabeth Horowitz: Am fost in Bucuresti pentru prima data si a fost minunat pentru mine! Am intalnit oameni atat de destepti si de prietenosi! Va multumesc foarte mult! Sper sa ma intorc curand in 2020.
Foto1,3: © Elisabeth Horowitz
Un interviu realizat de Great Fashion. Orice utilizare a continutului acestui interviu presupune citarea sursei si necesita obtinerea acordului prealabil, in scris, din partea Great Fashion.
Toate drepturile rezervate © Great Fashion 2019
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Lasa un comentariu