Scriitori contemporani, noua generatie literara. Doua carti unice, acelasi autor: Alexandru Voicescu

“Fata de la nord de ziua” de Alexandru Voicescu

Nu este un roman de dragoste. Nu este un roman psihologic. Sau unul SF. Este mult mai mult decat toate acestea.

Un roman despre fiecare dintre noi, despre explorarea sufletului, despre viata si moarte, dragoste si suferinta, lumina si intuneric, ratiune si simtire. Despre forta iubirii de a te aduce la viata de dincolo de moarte. Despre puterea sufletului si a mintii de a calatori in timpuri si locuri nebanuite. Despre cum sa fii prezent la intalnirea cu Viata.

Pe scurt, (doar) cateva cuvinte despre o parte din povestea cartii, fara a dezvalui totul. Gerard, un profesor francez de istorie a artei, pasionat de fotografie, este  indurerat de moartea tragica a sotiei sale. Se decida sa se retraga in nordul indepartat al Europei, intr-o excursie in Norvegia, cautand linistea prin meditatie. Viata, insa, intervine si ii aduce intalnirea accidentala cu o tanara ce urmeaza cursurile unui straniu colegiu, pe nume Angello, a carui deviza este Sine Anima (fara viata). Un colegiu doar de fete, toate foarte frumoase, care-si doresc o cariera in lumea modelling-ului.

„Niciun drum nu seamana complet cu un altul, asa cum nici vietile noastre nu sunt identice in fiecare zi.

Trebuie doar sa iti reamintesti cine ai fost in clipa respectiva si vei sti si unde ai fost.“

La inceput, actiunea cartii (editura Herg Benet) are loc in Norvegia 2016. Cu doar doua personaje: Gerard si Fata. Apoi, mai multe. Planurile se complica, ca si unghiul de abordare al autorului: mister, fantastic, SF, psihologie, dragoste. Este sau nu este posibila legatura foarte puternica dintre cei doi? Intamplarile se succed cu repeziciune, suspansul se amesteca in chip fericit cu tresaririle si fiorii dragostei. Ea il salveaza de la moarte si dispare misterios. El o cauta din priviri un timp, apoi se resemneaza avand sentimentul ca poate nici n-a existat. Gerard vrea sa afle mai multe, incepe drumul interior, psihologic.

Urmeaza Franta 1931. Misterul se impleteste cu fantasticul. In prim plan, Fata. Care este de fapt numele ei? De ce este ea in pericol si are nevoie de Gerard pentru a fi salvata? Colegiul fabulos, e mereu noapte si lumina artificiala, un Studio aparte, mantra Fetei repetata obsesiv, sedinte foto sau exorcizari – pe scurt, o sinergie completa intre psihologie si realitate, dragoste si disperare. Fata si Gerard isi conduc destinele reciproc, viata si fericirea devin uneltele lor, doar impreuna se pot salva din temnita colegiului. Acolo unde moartea devine viata, sau dezamagire, ori nefericire.

Frazarea inteligenta este deosebit de calda si de directa, stilul scriitorului este seducator, fiind scurt si prietenos, fara risipa de cuvinte. Cat sa te tina cu sufletul la gura, fara sa o mai lasi din mana pana la final. O carte imprevizbila, plina de mister si de simboluri. Care te obliga sa cobori in interiorul tau, la granita sufletului si a mintii. Fata de la nord de ziua sigur o sa va placa! O gasiti AICI.

“Malad” de Alexandru Voicescu

Un roman contradictoriu si controversat. Seducator prin discurs. Plin de mistere si realitati interioare prin intriga si personaje bine construite.

Un roman despre destinul omului, privit atat in interiorul sau cat si in lumea inconjuratoare. Scris la granita dintre stiinta si alchimie, religie si fanatism.

Un roman distins cu Premiul pentru Cea mai buna carte de proza
– Gala Tinerilor Scriitori, editia 2016.

Povestea cartii este pe cat de simpla, pe atat de fascinanta. Plecand de la un fapt banal, professional (lansarea unei noi tablete grafice la compania high tech la care este angajat), lui Andrei, art director roman stabilit in Elvetia, i se intampla o conexiune stranie cu desenul misterioasei Ioana, ceea ce il determina sa afle identitatea acesteia si legatura dintre ei. De aici, incepe pentru el un carusel de evenimente stranii, experiente inedite prin intalnirea cu artisti underground, ajungand sa fie fugarit de politie si acuzat de crima. Dar provocarea cea mai mare ramane incursiunea in propria viata, descoperind ca destinul sau are legatura cu o serie de legende stravechi din Banatul lui de origine. Ce este realitate si ce este imaginatie? Ce conteaza mai mult: fantasmele, amintirile sau realitatea vizuala?

Mister, alchimie, vraji, necunoscut si, mai ales, dragoste. Acestea sunt ingredientele principale. Deopotriva, roman de dragoste si roman politist.  Autorul, Alexandru Voicescu, cu studii juridice si de antropologie culturala, cu experienta de 8 ani in advertising, stapaneste bine scriitura filosofico-psihologica: dedublarea lui Andrei in “eu”si “tu” si conflictele sale cu alter ego-ul sau sunt, de fapt, incursiuni in viata proprie a fiecaruia dintre noi.

„De multe ori ne intrebam daca toate lucrurile pe care le traim sunt oare conectate intre ele, parte a unei deveniri care sa duca spre un rezultat in care am crede si pe care il intelegem si cu care sa fim de acord privind in perspectiva, sau sunt doar bucati puse anapoda, experiente pe care le simtim reale, dar indescifrabile, straine de noi.”

Cine sunt eu? Care este destinul meu? Cine este vocea mea interioara? Sunt intrebarile care te framanta si dupa ce ai terminat de citit cartea. O carte despre mine, despre tine, despre viata. Fara masti, emotii false sau ecuatii necunoscute.

Nu intamplator, Malad, romanul de debut al scriitorului Alexandru Voicescu (editura Herg Benet) a primit premiul Cartea de proza a anului 2015 la Gala Tinerilor Scriitori, a fost nominalizat la Festivalul International de la Chambéry, pentru cel mai bun roman de debut din 2015, si a primit Premiul de Debut in Proza al revistei TIUK!. IL GASESTI AICI

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


Lasa un comentariu