
De cele mai multe ori nu stii daca esti stapanul propriului destin. Si cat de cum si cum te influenteaza istoria familiei din care provii. De esti predispus in a repeta situatiile dificile de viata ale stramosilor tai.
Ce sunt secretele de familie si cum ne influenteaza ele viata atat de profund?
Intrebari, framantari sufletesti, al caror raspuns ne ajuta sa ne eliberam de scenariile familiale negative.
Cunoasterea istoriei familiale, la granita dintre sociologie si psihogenealogie, este o munca de “santier” individual si de durata, dar care duce la o transformare benefica a vietii noastre si la vindecarea de saga familiala.
“Istoria ca mostenire”
de Vincent de Gaulejac
Roman familial si traiectorie sociala
O carte seducatoare atat prin informatiile deosebit de utile si de realiste, prin analiza sociologica extrem de clara si de usor de inteles, cat si prin povestile de familie descrise, prin marturiile a zeci si sute de oameni (de la nume cu ascendenta genealogica impunatoare pana la cei simpli).
Povesti de familie pe care le transmitem din generatie in generatie si care evoca evenimente din trecut, destinele diferitelor personaje din saga familiala.
Cine este autorul?
Vincent de Gaulejac este profesor emerit de sociologie la Universitatea Paris VII, unde conduce Departamentul de schimbari sociale, dar si membru fondator al Institutului International de Sociologie Clinica.
Esti oare stapanul propriului destin? Cat de tare te influenteaza istoria familiei din care provii? De ce unii oameni ai caror inaintasi au trecut prin situatii de viata dificile par condamnati sa le repete, desi se straduiesc cu orice pret sa le evite? De ce secretele de familie, aparute din dorinta de a proteja familia de rusine si dezonoare, ii marcheaza pe descendenti intr-o maniera atat de profunda?
Explorarea istoriei familiale presupune, in primul rand, confruntarea cu trecutul. Ceea ce inseamna reimprospatarea memoriei si, inevitabil, aparitia unor emotii, situatii de viata si actiuni de multe ori dureroase si incontrolabile. Astfel, suntem adeseori intre inima si ratiune, intre fantasme si proiectii, intre familie si ordinea genealogica. De aici, si modul in care decurge de multe ori viata noastra.
„Cand nu stii incotro te indrepti, opreste-te putin si intreaba-te de unde vii.“ Vincent de Gaulejac
Pe scurt, o carte despre fantome si secrete de familie, rusine, ura de clasa si invidie, loialitatile invizibile, memoria familiala – subiecte studiate timp de mai bine de trei decenii de unul dintre cei mai renumiti specialisti francezi, Vincent de Gaulejac, printr-o abordare revolutionara in care sociologia clinica se reuneste cu psihogenealogia. CLICK AICI PENTRU CARTE
“Ma dor stramosii”
de Patrice Van Eersel si Catherine Maillard
Psihogenealogia sau cum sa ne schimbam viitorul cunoscandu-ne trecutul
Este esential sa ne cunoastem familia din care provenim. In loc sa fugim de ea, mai bine sa o exploram, sa o investigam, sa cautam secretele nedezvaluite, evenimentele si temerile prin care stramosii nostri au trecut. Sa cautam sa intelegem lumea emotionala a acestora.
Doar cunoscand ce rani-fantoma sangereaza in noi, le putem vindeca. Iar vindecand noi ceva, intregul arbore genealogic se bucura de o transformare benefica.
Cine este autorul?
Patrice Van Eersel este cofondator al ziarului Libération. Din 1975 a lucrat timp de 20 de ani ca jurnalist de investigatie la revista Actuel. In prezent este redactorul-sef al revistei Nouvelles Clés si editor la Albin Michel, Paris.
Jurnalist si scriitor francez, Patrice Van Eersel exploreaza cu pasiune la granitele cunoasterii umane. Marile mistere sunt subiecte de predilectie pentru anchetele sale: nasterea, moartea, inconstientul uman, legatura omului cu natura si cu Dumnezeu.
Cartile-ancheta sunt tot atatea ocazii pentru autor de a face inconjurul lumii, in cautarea de adevaruri si de marturii: samani de traditie din jungla Amazoniana, astrofizicieni laureati ai premiului Nobel, celebri vindecatori rusi, mari campioni sportivi sunt intervievati asupra unui subiect comun. Patrice van Eersel ne ofera astfel chintesenta cunoasterii umane, un puzzle de abordari diametral opuse care converg intr-un punct: adevarul.
Aceasta carte are o valoare deosebita. Cei mai importanti reprezentanti ai unui nou curent in psihoterapie, psihogenealogia, raspund unor intrebari fundamentale ale umanitatii: Cum ne eliberam de scenariile familiale negative? In ce masura iubirile, revoltele, deznadejdile vietii noastre repeta trairile si alegerile inaintasilor nostri?
Unul dintre cei doi autori, Patrice Van Eersel, jurnalist si scriitor francez de prestigiu (co-fondator al ziarului Libération), exploreaza cu pasiune la granitele cunoasterii umane, marile mistere ale omenirii: nasterea, moartea, inconstientul uman, legatura omului cu natura si cu Dumnezeu.
In aceasta lucrare, i se dezvaluie cititorului faptul ca o parte semnificativa a nevrozelor si problemelor cu care ne confruntam repeta nevrozele si problemele altor membri ai familiei – parinti, unchi, bunici sau chiar stramosi mai indepartati. Constientizarea faptului ca printr-o fidelitate inconstienta fata de familia de origine putem face alegeri care nu ne apartin intru totul, este o descoperire eliberatoare. Nu suntem condamnati sa repetam vietile parintilor si bunicilor nostri. Avem libertatea de a alege. CLICK AICI PENTRU CARTE
“Nevroza de clasa”
de Vincent de Gaulejac
Traiectorie sociala si conflicte de identitate
Clasa sociala din care provine, nivelul de trai, evenimentele importante, educatia primita, conditiile istorice ale nasterii, toate acestea influenteaza devenirea individului, indiferent ca este vorba de modul lui de integrare sociala, de traiectoria profesionala sau chiar de viata afectiva si sexuala.
In aceasta privinta, autorul a dezvoltat notiunea de nevroza de clasa pentru a descrie dificultatile intalnite de persoanele care isi schimba clasa sociala sau cultura si in care una este dominanta fata de cealalta. Fracturate la interior de repere contradictorii, unele pot dezvolta o simptomatologie vecina cu nevroza.
Cine este autorul?
Vincent de Gaulejac este profesor emerit de sociologie la Universitatea Paris VII, unde conduce Departamentul de schimbari sociale, dar si membru fondator al Institutului International de Sociologie Clinica.
Studiile practice intreprinse de Vincent de Gaulejac, profesor emerit de sociologie la Universitatea Paris VII, unde conduce Departamentul de schimbari sociale, dar si membru fondator al Institutului International de Sociologie Clinica, arata in ce masura conflictele psihice pot fi legate de schimbarea clasei sociale, fie prin accederea intr-o clasa superioara, fie prin intrarea intr-una inferioara. Conflictul survine atunci cand exista o distantare importanta intre originea sociala si ceea ce devenim, intre identitatea mostenita si identitatea dobandita, producandu-se astfel nevroza de clasa.
Constientizarea faptului ca destinele individuale nu sunt independente de campul social in care apar si evolueaza, ca au tendinta de a fi fidele familiei, autosabotandu-se pentru a pastra o supunere inconstienta fata de parinti, poate fi eliberatoare si poate avea un profund efect terapeutic. CLICK AICI PENTRU CARTE
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Lasa un comentariu