Semnificatia istorica a zilei de 10 Mai. EVENIMENT cultural la Cetatea de Scaun a Tarii Romanesti

10 Mai. O zi istorica importanta pentru romani.

Care este semnificatia istorica a acestei zile de 10 Mai? Ziua Regelui? Ziua Monarhiei?

10 Mai pentru romani are o tripla semnificatie istorica, astfel:

10 Mai, Ziua Independentei Romaniei

10 Mai 1866

Principele Carol soseste in Bucuresti.

10 Mai 1877

Principele Carol semneaza Declaratia de Independenta fata de Imperiul Otoman, votata de Parlamentul Principatelor Unite.

Asadar, aceasta este Ziua cand a aparut Romania moderna pe harta Europei.

10 mai 1881

Principatele Unite devin Regat, iar Majestatea Sa Carol I este incoronat ca Rege al noului stat, Romania.

Pana in 1947 inclusiv, 10 Mai a fost sarbatorita ca ZIUA NATIONALA A ROMANIEI.

Poetul Vasile Alecsandri exprima astfel sentimentele nationale ale romanilor de atunci: „10 Mai va fi de-a pururi / Sfanta zi, caci ea ne-a dat / Domn puternic tarii noastre / Libertate si Regat”.

EVENIMENT. Miscarea pentru Regat si Coroana celebreaza la Cetatea de scaun a Tarii Romanesti, Independenta si Coroana Romaniei

Miscarea pentru Regat si Coroana celebreaza la Targoviste, cetatea de scaun a Tarii Romanesti, Independenta si Coroana Romaniei. Ziua de 10 Mai, sarbatoare nationala, cu intreita sa semnificatie – 153 de ani de Dinastie Regala, 142 de ani de Independenta, 138 de ani de la proclamarea Regatului Roman – va reuni monarhisti din intreaga tara, intr-un program desfasurat pe parcursul zilei de miercuri, 8 mai, la Curtea Domneasca, Manastirea Dealu si Teatrul Tony Bulandra.

Intregul eveniment se desfasoara in prezenta Principelui Nicolae al Romaniei.

La Manastirea Dealu va fi oficiata o pomenire a Regelui Mihai, fost elev al Liceului Militar ”Nicolae Filipescu”, din acest lacas. La ora 18.00, la Teatrul Tony Bulandra va avea loc un simpozion intitulat ”Sfanta zi de 10 Mai”.

In foaierul teatrului, invitatii vor putea vedea expozitia document ”Judetul Dambovita intre 1866-1947”. Pe scena teatrului ”Tony Bulandra” vor urca, sarbatorind Coroana Romana: Corul barbatesc ”Valachia Christiana” dirijat de prof. dr. Mihail Vladareanu, Cvartetul ”Carmina Burana”, prof. dr. Nicolae Constantinescu, prof. dr. Marian Curculescu, Marilena Rotaru, Teodor Bate, Ciprian Predut. Videoproiectiile vor adauga pretioase documente din istoria Coroanei Romane.

Evenimentul are binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Nifon, Arhiepiscop si Mitropolit al Targovistei.

“…Cu mandrie dar, primesc aceasta Coroana, care a fost facuta din metalul unui tun stropit cu sangele eroilor nostri si care a fost sfintita de biserica. O primesc ca simbol al independentii si puterii Romaniei.”

Fragment din discursul Regelui Carol I la Incoronare

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


Lasa un comentariu