Sergiu Anghel: “I-am ajutat pe tineri sa-si descopere talentul si, mai ales, sa se descopere ca oameni, creatori, ca atitudine, spirite lucide si active”

– interviu –

Sergiu Anghel este o personalitate artistica unica in sfera baletului romanesc si international.

Un artist ale carui creatii au o capacitate maxima de integrare in arta coregrafica europeana si mondiala. Un artist cu constiinta, un analist de o profunzime neiertatoare.

Spectacolele sale de balet se bucura de aprecierile criticii internationale, fiind considerate in general capodopere ale genului de spectacol teatru-dans.

In prezent, este presedintele Uniunii Artei Coregrafice din Romania (UNACOR), Presedintele Senatului UNATC Bucuresti (2012-2020) si Director al Departamentului Artele Spectacolului la UNATC (pana in 2020).

Creatiile sale coregrafice sunt adevarate laboratoare autentice de creatie originala. De aceea, un interviu cu coregraful si profesorul Sergiu Anghel este o nestemata deosebit de onoranta pentru oricare jurnalist cultural.

Great Fashion: In 19 februarie 2022 a avut loc Gala Premiilor UNACOR. Cum s-a desfasurat si ce a reprezentat?

Sergiu Anghel: A fost cea de-a IV-a Gala UNACOR, organizata la Sibiu pe scena mare a Teatrului I. Besoiu, in colaborare cu Teatrul de Balet Sibiu. Spectacolul Galei a fost regizat de tanara coregrafa Sandra Mavhima care a creat si momentele coregrafice intermediare momentelor de decernare de Diplome de Excelenta. Spectacolul a fost o mare reusita. Lista premiantilor o veti putea vedea curand pe site-ul UNACOR la www.unacor.com.

Great Fashion: Care a fost motivatia dvs. de a face balet si coregrafie in Romania? Care sunt, actualmente, proiectele dvs. in domeniul artei coregrafice? 

Sergiu Anghel: Cand am terminat Liceul de Coregrafie, era in 1973, scena coregrafica din Romania era eminamente asezata in siajul baletului sovietic; productii discutabile, prafuite, multe dintre ele complet pompieristice. Anii 73-77 au fost anii unei relative deschideri a Romaniei spre valorile vestice. Am putut vedea in acea perioada multe companii occidentale jucand pe scenele din Bucuresti. Discrepanta era greu de suportat.

Am inceput sa lucrez la primul meu spectacol care a avut loc pe scena Teatrului Tandarica. Efortul a fost imens pentru ca, pe de o parte a trebuit sa incep sa creez oarecum de nihilo, pentru ca la acea data nu exista nicio forma de invatamant axat pe creatia coregrafica in Romania, iar pe de alta parte sa lupt cu mentalitatile retrograde ale unor profesori din Liceul de Coregrafie care nu vedeau cu ochi buni iesirea noastra din pluton.

Dansul contemporan era privit ca o forma de arta decadenta, ca un corp strain in scheletul mumificat al sistemului dansului clasic conotat cu nuante vaganoviste. Pentru mine, repertoriul operelor din Romania, la acea data nu era altceva decat o reeditare in serie a spectacolului sinistru reprezentat de o vizita scurta la mauzoleumul lui Lenin. Arta la formol. Proiectele mele au ramas fidele atitudinii de atunci. Sa produc o arta vie pentru oameni vii.

Great Fashion: Sunteti un sustinator al tinerei generatii, extrem de activ online si pe retelele de socializare. Cum ii ajutati pe cei tineri si pe cei iubitori si creatori de balet si coregrafie?

Sergiu Anghel: I-am invatat tot ce am putut acumula din propria experienta. E de retinut ca Departamentul de Creatie Coregrafica s-a infiintat plecand din acest punct, adica dintr-o ecuatie a constructiei similara parabolei feciorului clopotarului din Rubliov-ul lui Tarkovski. Am facut un clopot care a sunat impecabil din prima fara sa ma fi invatat nimeni, nimic.

Dovada ca un artist mai intai stie si abia apoi poate desface spre analiza ceea ce a stiut aprioric. Desigur, ecuatia asta nu e functionala in toate cazurile si aici intervine scoala, acel spatiu unde eclozarea e controlata, mai putin violenta si mai lipsita de riscurile unor uriase esecuri.

Metoda mea de lucru s-a bazat inca de la inceput pe maieutica; i-am ajutat pe tineri sa-si descopere talentul si, mai ales, sa se descopere ca oameni, creatori, ca atitudine, spirite lucide si active. I-am invatat cam tot atat cat am invatat si eu de la ei. De aceea, ca presedinte al Senatului UNATC, am asezat pe robele Comisiei de Decernare a Titlurilor Universitare acronimul DD, de la Docendo Discimus (Invatam invatandu-va), sigla care a fost desfiintata imediat ce am depus mandatul de presedinte, conform unei lungi anti-traditii romanesti care vrea ca lumea sa reinceapa, de fiecare data, cu noul ales intr-o functie.

Great Fashion: La ce visati in prezent? Iubiti viata, cum o definiti?

Sergiu Anghel: Visez de cativa ani sa ma retrag la tara. Lumea pe care o vad imi displace din ce in ce mai mult. Lumea s-a prostit vertiginos in ultimii ani. Incultura crasa domina varfurile marilor institutii: Parlament, Guvern, universitati, mai nou si Academia Romana. Si ar fi atat de simplu sa se faca curatenie in aceste medii! Am mai spus-o: ar fi suficient sa li se ceara acestor domni sa dea un extemporal inainte de a fi admisi in astfel de pozitii. 90% ar pica examenul, cu probe!

 

Foto 1,2: © Sergiu Anghel

Foto 3: © TBS, Ovidiu Matiu

Un interviu realizat de Great Fashion. Orice utilizare a continutului acestui interviu presupune citarea sursei si necesita obtinerea acordului prealabil, in scris, din partea Great Fashion.

Toate drepturile rezervate © Great Fashion 2022

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu